שינויים

נוספו 32 בתים ,  22:08, 21 בפברואר 2017
מ
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1: −
'''צדק סביבתי''' (אנגלית: Environmental justice) הוא מושג הבא לתאר [[שוויון]] בצריכת [[משאבי טבע|משאבי הטבע]] בין כלל [[אוכלוסיית העולם|האוכלוסייה]] ובהשפעה של [[הסביבה הטבעית|הסביבה]] על בני האדם המבוסס על חלוקה צודקת של הרווח והנטל הסביבתי הדורי והבין דורי.
+
'''צדק סביבתי''' (באנגלית: '''Environmental justice''') הוא מושג הבא לתאר [[שוויון]] בצריכת [[משאבי טבע|משאבי הטבע]] בין כלל [[אוכלוסיית העולם|האוכלוסייה]] ובהשפעה של [[הסביבה הטבעית|הסביבה]] על בני האדם המבוסס על חלוקה צודקת של הרווח והנטל הסביבתי הדורי והבין דורי.
   −
המונח "צדק סביבתי" נטבע בארצות הברית בתחילת שנות ה-1980. המשמעות הנפוצה יותר מתארת תנועה חברתית שממוקדת בחלוקה הוגנת של [[משאבי טבע|יתרונות]] ושל חסרונות מהטבע. בנוסף המונח מתאר גם ספרות בתחום [[מדעי החברה]] של תאוריות על הסביבה, על צדק, על משפט סביבתי וממשל סביבתי, מדיניות סביתית ותכנון סביבתי, [[קיימות]] ו[[אקולוגיה פוליטית]].  
+
המונח "צדק סביבתי" נטבע בארצות הברית בתחילת שנות ה-80 של המאה ה-20. המשמעות הנפוצה יותר מתארת תנועה חברתית שממוקדת בחלוקה הוגנת של [[משאבי טבע|יתרונות]] ושל חסרונות מהטבע. בנוסף המונח מתאר גם ספרות בתחום [[מדעי החברה]] של תאוריות על הסביבה, על צדק, על משפט סביבתי וממשל סביבתי, מדיניות סביבתית ותכנון סביבתי, [[קיימות]] ו[[אקולוגיה פוליטית]].  
   −
המונח צדק סביבתי הוא הרחבה של הרעיון של [[צדק חברתי]]. הרחבה זו יכולה להתפרש על פני מספר מישורים. מישור אחד הוא הסתכלות על מנגנון ה[[כפייה]] והאילוצים של בני אדם כך שדבר זה לא יכלול רק אלימות ישירה (כמו רצח) אלא גם מנגונים של אלימות עקיפה (כמו [[זיהום]]) ושל כפייה והשפעה של אדם אחד על אחרים דרך [[השפעות סביבתיות]] ודרך היבטים דומים כמו [[תכנון עירוני]]. הרחבה אחרת היא הסתכלות לא רק על צדק והשפעות של אדם על חברו במסגרת החברה האנושית הקיימת אלא גם דרך השפות של הדור הנוכחי על הדורות הבאים. לדוגמה [[גורם מסרטן]], [[חומר טרטוגני]] או [[השפעה סביבתית]] שעלולה לפגוע ברווחה של אנשים בעוד כמה עשורים. הרחבה שלישית היא הסתכלות על הפגיעה בבעלי חיים אחרים - [[זכויות בעלי חיים]]  - מתוך התפיסה שהגבולות שיש בין [[המין האנושי]] לבין מינים אחרים אינם קשיחים וברורים כפי שנראה ממבט ראשון.  
+
המונח צדק סביבתי הוא הרחבה של הרעיון של [[צדק חברתי]]. הרחבה זו יכולה להתפרש על פני מספר מישורים. מישור אחד הוא הסתכלות על מנגנון ה[[כפייה]] והאילוצים של בני אדם כך שדבר זה לא יכלול רק אלימות ישירה (כמו רצח) אלא גם מנגנונים של אלימות עקיפה (כמו [[זיהום]]) ושל כפייה והשפעה של אדם אחד על אחרים דרך [[השפעות סביבתיות]] ודרך היבטים דומים כמו [[תכנון עירוני]]. הרחבה אחרת היא הסתכלות לא רק על צדק והשפעות של אדם על חברו במסגרת החברה האנושית הקיימת אלא גם דרך השפות של הדור הנוכחי על הדורות הבאים. לדוגמה [[גורם מסרטן]], [[חומר טרטוגני]] או [[השפעה סביבתית]] שעלולה לפגוע ברווחה של אנשים בעוד כמה עשורים. הרחבה שלישית היא הסתכלות על הפגיעה בבעלי חיים אחרים - [[זכויות בעלי חיים]]  - מתוך התפיסה שהגבולות שיש בין [[המין האנושי]] לבין מינים אחרים אינם קשיחים וברורים כפי שנראה ממבט ראשון.  
    
==ראו גם==
 
==ראו גם==
שורה 18: שורה 18:     
==קישורים חיצוניים==
 
==קישורים חיצוניים==
* [https://en.wikipedia.org/wiki/Environmental_justice צדק סביבתי] בויקיפידה האנגלית
+
* [https://en.wikipedia.org/wiki/Environmental_justice צדק סביבתי] בוויקיפדיה האנגלית
 
* [http://www.aeji.org.il/category/%D7%9E%D7%A8%D7%9B%D7%96-%D7%9E%D7%99%D7%93%D7%A2/%D7%9E%D7%94%D7%95-%D7%A6%D7%93%D7%A7-%D7%A1%D7%91%D7%99%D7%91%D7%AA%D7%99 מהו צדק סביבתי?] באתר [[האגודה לצדק סביבתי בישראל]]
 
* [http://www.aeji.org.il/category/%D7%9E%D7%A8%D7%9B%D7%96-%D7%9E%D7%99%D7%93%D7%A2/%D7%9E%D7%94%D7%95-%D7%A6%D7%93%D7%A7-%D7%A1%D7%91%D7%99%D7%91%D7%AA%D7%99 מהו צדק סביבתי?] באתר [[האגודה לצדק סביבתי בישראל]]
 
* [http://www.adamteva.org.il/?CategoryID=1198&ArticleID=1665 מה בין זכויות אדם לסביבה ניאותה?], באתר [[אדם טבע ודין]]
 
* [http://www.adamteva.org.il/?CategoryID=1198&ArticleID=1665 מה בין זכויות אדם לסביבה ניאותה?], באתר [[אדם טבע ודין]]