שינויים

נוספו 4,343 בתים ,  16:39, 21 בדצמבר 2016
יצירת דף עם התוכן "'''נטיעת ספק''' היא אסטרטגיה בתחום של יחסי ציבור, תעמולה ופרסום. אמצעי זה נועד כדי לב..."
'''נטיעת ספק''' היא אסטרטגיה בתחום של [[יחסי ציבור]], [[תעמולה]] ו[[פרסום]]. אמצעי זה נועד כדי לבלבל את הציבור ולגרום לו להמנע מלהתערב בסוגיה ציבורית או להמנע מנקיטת פעולה חד משמעית הדורשת ממנו נחישות. הרציונל המרכזי הוא שאין צורך לשכנע מישהו עד הסוף בצדקת הטענות שלך כאשר המצב הקיים כבר משרת את האינטרס שלך, וכאשר נוח לו להאמין שיש אמת בדבריך - מספיק לשכנע אותו שהויכוח עדיין מתנהל (רצוי בין מומחים אובייקטיביים כיבכול) וכי אל לו להתאמץ וללמוד את הנושא המסובך, עליו לחכות בסבלנות עד אשר יסתיים הויכוח (אין שום כוונה לסיים אותו) ורק אז לקבל החלטה.

מאז שנות ה-50 של המאה ה-20 נוקטות [[חברות הטבק]] באסטרטגיה של נטיעת ספק ביחס למספר סוגיות הנוגעות ל[[עישון]] - אין צורך לשכנע את הקהל שהן צודקות, די בכך שהציבור מתרשם שיש עדיין ויכוח בין שני צדדים שהם כיבכול שווים - כך שיש ספק מי צודק. דבר זה מעודד מעשנים להמשיך לעשן, להמנע מ[[גמילה מעישון]] ומעודד את הציבור לא לנקוט עמדה שתצדד בהגבלות על שיווק והפצת מוצרי הטבק. יש אנשים שמתקשים להאמין כי נציגי חברות הטבק יכולים לשקר במצח נחושה, וכי אנשים קרובים להם יכולים לחזור על הפצה של מסרים מטעים לגבי [[נזקים בריאותיים של עישון טבק]], [[התמכרות לטבק]] ועוד. כלי נוסף של חברות הוא תשלום וקשרים מאחורי הקלעים ל"ארגוני קש" וקבוצות כדי שאלו יציגו טיעונים נוחים לחברות הטבק, מטעם דוברים ניטרליים ואמינים כביכול. אמצעים נוספים שמסייע בהכחשה כזו הוא [[הטיות מחקרים מדעיים]], [[לובי פוליטי]], [[קשרי הון שלטון]], [[קשרי הון עיתון]].

מאז השימוש של חברות הטבק באסטרטגיה זו השתמשו בה גם חברות רבות אחרות. בין היתר השתמשו בה [[חברות נפט]] כדי לבצע [[הכחשה של התחממות עולמית]]. גורמים שונים בישראל השתמשו בטקטיקה זו ביחס לסוגיות ב[[מחאת שוד הגז]] כדי לטעת בציבור תחושה שאין לו מה להתערב בנושא, שמדובר בנושא סבוך מאד שבו כדאי לקבל החלטה מהירה ככל האפשר, אם אפשר ללא "פופליזם מיותר".

טקטיקת נטיעת ספק היא טקטיקה מאוחרת יחסית של [[תאגידים גדולים]] ושל ממשלות אחרית ששיטות אחרות של [[תעמולה]] נכשלות. שיטות מוקדמות יותר הן לנסות לצנזר את הביקורת, לאיים על הביקורת, להשפיע על התקשרות שלא תיתן לה מקום, להגכיח אותה, לצייר את מי שמשמיע אותה כבוגד\ טיפש\ ליצן, או לנסות "להטביע" את הביקורת בגל של פרסומים אחרים. דוגמה לכך היא במספר פרשיות של [[רפובליקות בננות]] שבהן צוירו המתנגדים ל[[חברת הפירות המאוחדת]] כקומוניסטים. מתקפות אד-הומנים אלה הצליחו במספר רב של מקרים. שיטות אלה נועדו כדי לבצע [[הנדסת קונצנוס]] (אימוץ של [[מיתוס]] שנוח למפיץ התעמולה). נטיעת ספק מבוצעת לאחר ששיטות אלה נכשלו וכבר יש אנשים וגופים בעלי ידע או מעמד מקצועי או מדעי שהצליחו לסדוק את הקונצנוס השגוי.

==ראו גם==
* [[תעמולה]]

[[קטגוריה:תעמולה]]
[[קטגוריה:תקשורת]]