שינויים

הוסרו 4 בתים ,  20:43, 23 באוקטובר 2015
מ
החלפת טקסט – "דינאמי" ב־"דינמי"
שורה 13: שורה 13:     
==ביקורת והשלכות==
 
==ביקורת והשלכות==
בספר [[הכלכלה במערומיה]], נותן [[סטיב קין]] דוגמה לבעיות של יישום ניתוח סטטי על מציאות דינאמית. אם לומדים לרכב על אופניים באופן סטטי (בלי לזוז קדימה), ההמלצה היא להשאיר את הגלגלים מאונכים לרצפה. דבר זה יהיה נכון גם ברכיבה דינמית (כאשר מתקדים קדימה). אבל כאשר מבצעים פניה, המלצה זו כבר אינה נכונה, ותגרום להתהפכות הרוכב.  
+
בספר [[הכלכלה במערומיה]], נותן [[סטיב קין]] דוגמה לבעיות של יישום ניתוח סטטי על מציאות דינמית. אם לומדים לרכב על אופניים באופן סטטי (בלי לזוז קדימה), ההמלצה היא להשאיר את הגלגלים מאונכים לרצפה. דבר זה יהיה נכון גם ברכיבה דינמית (כאשר מתקדים קדימה). אבל כאשר מבצעים פניה, המלצה זו כבר אינה נכונה, ותגרום להתהפכות הרוכב.  
    
באופן כללי ניתוח של מערכות באופן סטטי ימצא שדפוסים מסויימים יהיו יציבים. אותן מערכות בניתוח דינמי עשויות להיות לא יציבות בתחומים אלה, ולהפגין יציבות בתחומים אחרים, וכן מחזוריות דינמית. בכל מקרה, התנהגות דינמית היא בדרך כלל שונה מאוד מהתנהגות סטטית.  
 
באופן כללי ניתוח של מערכות באופן סטטי ימצא שדפוסים מסויימים יהיו יציבים. אותן מערכות בניתוח דינמי עשויות להיות לא יציבות בתחומים אלה, ולהפגין יציבות בתחומים אחרים, וכן מחזוריות דינמית. בכל מקרה, התנהגות דינמית היא בדרך כלל שונה מאוד מהתנהגות סטטית.  
   −
[[כלכלה אוסטרית|כלכלנים אוסטריים]], [[תורת המשחקים]] ו[[כלכלה אבולוציונית]] ביקרו בחריפות תוצאות סטטיות. לדוגמה, [[יוזף שומפטר]], כלכלן הקרוב לזרם האוסטרי, טען שלפירמות גדולות יש תפקיד חשוב במחקר טכנולוגי, ולכן לא הגיוני ולא רצוי שיתקיים [[שוק משוכלל]], בו רווחי הפירמות קרובים לאפס. שומפטר טען שהמציאות הנפוצה יותר וכן מה שרצוי הוא הוא שפירמות גדולות מנצלות את הרווחים שלהן לצורך מחקר ופיתוח. דבר זה לטענתו, הוא גם טוב יותר לרווחה: למרות שיש לכאורה פגיעה ב[[רווחה חברתית|רווחה]] כפי שהיא מחושבת באופן סטטי בכלכלה נאו-קלאסית, הרי הרווחה באופן דינמי משתפרת בגלל שינויי טכנולוגיה (שומפטר ותומכיו מתעלמים מצדדים שליליים שעלולים להיות לפיתוחים טכנולוגיים כמו זיהום ופגיעה בסביבה, או פיתוחים של כלי נשק או שימוש בטכנולוגיה לצרכי דיכוי). זו דוגמה אחת כיצד תוצאה שנראית הגיונית במערכת סטטית יכולה לקבל משמעות אחרת במערכת דינאמית.
+
[[כלכלה אוסטרית|כלכלנים אוסטריים]], [[תורת המשחקים]] ו[[כלכלה אבולוציונית]] ביקרו בחריפות תוצאות סטטיות. לדוגמה, [[יוזף שומפטר]], כלכלן הקרוב לזרם האוסטרי, טען שלפירמות גדולות יש תפקיד חשוב במחקר טכנולוגי, ולכן לא הגיוני ולא רצוי שיתקיים [[שוק משוכלל]], בו רווחי הפירמות קרובים לאפס. שומפטר טען שהמציאות הנפוצה יותר וכן מה שרצוי הוא הוא שפירמות גדולות מנצלות את הרווחים שלהן לצורך מחקר ופיתוח. דבר זה לטענתו, הוא גם טוב יותר לרווחה: למרות שיש לכאורה פגיעה ב[[רווחה חברתית|רווחה]] כפי שהיא מחושבת באופן סטטי בכלכלה נאו-קלאסית, הרי הרווחה באופן דינמי משתפרת בגלל שינויי טכנולוגיה (שומפטר ותומכיו מתעלמים מצדדים שליליים שעלולים להיות לפיתוחים טכנולוגיים כמו זיהום ופגיעה בסביבה, או פיתוחים של כלי נשק או שימוש בטכנולוגיה לצרכי דיכוי). זו דוגמה אחת כיצד תוצאה שנראית הגיונית במערכת סטטית יכולה לקבל משמעות אחרת במערכת דינמית.
    
==ראו גם==
 
==ראו גם==