שינויים

נוספו 6,718 בתים ,  15:20, 27 בינואר 2015
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:  
'''כלכלת השמנה''' הוא הנושא שעוסק בשאלה כיצד אינטרסים של גופים מסחריים שונים מעודדים צריכה של מזון עשיר מידי, מזון לא בריא אחר ותורמים ל[[השמנה]] ולבעיות בריאותיות אחרות כמו [[סוכרת]]. וכן בשאלות דומות כמו איך משפיעים גורמים חברתיים שונים כמו [[אי שוויון בריאותי]] על הסיכון לפתח הרגלי תזונה לא בריאים.  
 
'''כלכלת השמנה''' הוא הנושא שעוסק בשאלה כיצד אינטרסים של גופים מסחריים שונים מעודדים צריכה של מזון עשיר מידי, מזון לא בריא אחר ותורמים ל[[השמנה]] ולבעיות בריאותיות אחרות כמו [[סוכרת]]. וכן בשאלות דומות כמו איך משפיעים גורמים חברתיים שונים כמו [[אי שוויון בריאותי]] על הסיכון לפתח הרגלי תזונה לא בריאים.  
   −
* צריכה מוגברת של קלוריות נפוצה יותר בקרב מעמדות עניים של מדינות עשירות. דבר זה תורם לכך ותורמת לכך שמחלות הקשורות להשמנה, כמו [[סוכרת]], קשורות כיום לעוני, השכלה נמוכה יותר, ולשיוך למעמד חברתי כלכלי נמוך. הסיבות לצריכה מוגברת של מזון מהיר כוללות מחסור בזמן, מחסור בציוד ובידע לגבי בישול והכנת מזון, מחסור בציוד לשמירה על מזון מבושל (כגון מקררים), ומודעות נמוכה לנזקים של מזון מתועש לבריאות. גם בתוך המזון המוכן יש קטגוריות שונות שבהן מזון שמן ורווי סוכר הוא בדרך כלל מזון זול יותר ולכן פופלארי יותר. לדוגמה בישול לכמות גדולה של אנשים, או טיגון הוא קל יותר כאשר משתמשים בכמות גדולה יותר של שמן.  
+
==הרגלי אכילה ושתייה==
* שתייה מתוקה משווקת בצורה נרחבת על ידי פרסום ועל ידי מכונות שתייה. שתייה כזו מתבצעת במהלך ארוחות, כאשר אוכלים חטיפים מלוחים, וכדי להפיג שעמום או כפעילות חברתית. מכונות שתייה מספקות זמינות גבוהה של שתיה מתוקה לילדים ולמבוגרים. פרסום מציג את השתייה של משקאות ממותקים כחוויה כיפית, קולית הקשורה באופן הדוק לפעילות גופנית, מין, מקובלות חברתית ועוד.  
+
מנגנונים שונים של חינוך, הרגלי תזונה ותהליכים מטבוליים שונים גורמים לכך ש[[הרגלי אכילה]] והרגלי [[שתייה]] שנרכשו בגיל צעיר, כמו גם נטייה ל[[השמנה]] עלולים להמשך גם בגיל מבוגר יותר.
* למסעדות רבות יש אינטרס למכור מזון מלוח כדי לעודד אורחים להזמין שתייה, שהיא לפעמים מקור הרווח העיקרי של המסעדה.  
+
 
* פרסום של מזון לא בריא- הפרסום השיווק של מזונות שמנים ומתוקים, של מזון מהיר, ושל משקאות ממותקים נעשה בצורה אינטנסיבית ומכוון לילדים. חלק ניכר מהפרסום בטלוויזיה בקולנוע במיוחד של [[פרסום לילדים]], הוא פרסום למזון כזה-  של חטיפים, משקאות ממותקים, דגני בוקר, המבורגרים, פיצות וכו'.  
+
* תאי השומן הקיימים בגוף מתחלקים ומתרבים עד גיל מסויים. מעבר לגיל זה התאים אינם מתרבים. ילד שהשמין הוא בעל תאי שומן רבים יותר יחסית לילד רזה יותר, כמבוגר, הילד השמן יכול להוריד ממשקלו על ידי הקטנת כמות אחוז השומן שנמצא בכל תא שומן, אבל הוא אינו יכול להוריד את מספר תאי השומן שצבר כילד.
* הקניית [[הרגלי אכילה]] בגיל צעיר. מנגנונים שונים של חינוך, הרגלי תזונה ותהליכים מטבוליים שונים גורמים לכך שהרגלי מזון שנרכשו בגיל צעיר, כמו גם נטייה להשמנה עלולים להמשך גם בגיל מבוגר יותר. כך לדוגמה תאי השומן הקיימים בגוף מתחלקים ומתרבים עד גיל מסויים. מעבר לגיל זה התאים אינם מתרבים. ילד שהשמין הוא בעל תאי שומן רבים יותר יחסית לילד רזה יותר, כמובגר, הילד השמן יכול להוריד ממשקלו על ידי הקטנת כמות אחוז השומן שנמצא בכל תא שומן, אבל הוא אינו יכול להוריד את מספר תאי השומן שצבר כילד. בנוסף הרגיל תזונה וטעמים של הילד נשארים לפעמים לכל החיים. מסיבות אלה כדאי לתאגידי מזון להשקיע הרבה בשיווק מזון עתיר סוכר, שומן ומלח לילדים שכן חלק מהם יהפוך לצרכנים לכל החיים.  
+
* התרגלות למלח - מזון מלוח יותר מגביר את תחושת התאבון ומגביר את הצמא ולכן מעודד שתייה (שהיא לרוב שתייה ממותקת). לכן לחברות רבות, מסעדות ועוד יש אינטרס להגביר את צריכת המלח. צריכה ממושכת של מלח בכמות גבוה מידי עלולה לגרום התרגלות למזון מלוח מידי. אנשים כאלה ממליחים את המזון שלהם וגורמים לעצמם נזק בריאותי על ידי הגברת העומס על הכליות ועל ידי יתר לחץ דם. ניתן להגביר את צריכת המלח על ידי הסוואת המלח בטעמים חריפים אחרים כגון הכנסתו למזון ממותק, במרקים ובמאכלים חריפים. מי שרגיל לרמות גבוהות של מלח מרגיש שמזון בלי כמות עודפת של מלח הוא תפל. אפשר להוריד בהדרגה את כמות המלח ועם הזמן לא מרגישים צורך בעודף מלח.
 +
* מזון חריף - גם מזון חריף מגדיל את השתייה ואת התאבון. עם הזמן מזון חריף פוגע בפקעיות הטעם שעל הלשון וגורם לכך שהאדם חש פחות ופחות בחריפות המזון.  
 +
* אכילה מול הטלוויזיה, או אכילה תוך כדי הסחת דעת לדוגמה קריאה בזמן הארוחה הופכת להרגל.
 +
* התרגלות לטעמים מהילדות. אנשים רבים מעדיפים אוכל מוכר מילדותם הן בגלל מנגנון התרגלות של הטעם המרקם והריחות והן בגלל היבטים פסיכולוגיים של שייכות, נחמה נוסטלגיה וכו'.  
 +
* מנגוני השמנה פסיכולוגים - [[השמנה]] גוררת מגוון היבטים פסיכולוגיים שיכולים להשפיע על הרגלי התזונה. בין היתר השמנה עלולה לגרור דימוי עצמי נמוך, במיוחד בקרב ילדים ומתבגרים, ודבר זה מלווה ב[[מתח נפשי]]. מתח נפשי עלול לגרור השפעות לוואי כגון [[מניעת עישון|התחלת עישון]] או אכילת נחמה.
 +
* דיאטות כסאח - דיאטות בזק שאמורות לספק הרזייה מהירה גורמות לגוף להכנס לדחק ולאמץ מנגוני יעול אנרגטי שמעלות בהמשך את המשקל. מנגנונים כמו פגיעה ברקמות שריר בגוף משפיעות למשך כל החיים.
 +
* הרגלי [[צפייה בטלוויזיה]], הרגלי שינה, שתיית קפה, [[עישון]] והרגלי [[פעילות גופנית]]- כל הגורמים האלה משפיעים על איכות וכמות המזון ומושפעים ממנו. בעוד עישון מדכא את התאבון, כמות גדולה של מזון ממותק לפני השינה או קפה, או צפייה בטלוויזיה עלולה לפגוע באיכות השינה. הליכה מאוחרת לישון או קימה באמצע הלילה קשורה בעצמה לאכילה לילית. פעילות גופנית סדירה עשויה להשפיע גם על הרגלי התזונה - מחד היא עלולה ליצור רושם מוטעה לפיו מותר לאכול הכל ובכמות גדולה מאידך פעילות גופנית עשויה להגביר את המוטיבציה להקטין צריכה של מזון לא בריא, ולגרום לתחושה גרועה יותר עקב צריכה של מזון כזה.  
 +
 
 +
הרגלי תזונה וטעמים של הילד נשארים לפעמים לכל החיים. מסיבות אלה כדאי לתאגידי מזון להשקיע הרבה בשיווק מזון עתיר סוכר, שומן ומלח לילדים שכן חלק מהם יהפוך לצרכנים לכל החיים.
 +
 
 +
==שיווק מזון לא בריא לילדים==
 +
הפרסום השיווק של מזונות שמנים ומתוקים, של מזון מהיר, ושל משקאות ממותקים נעשה בצורה אינטנסיבית. חלקו הגדול והחשוב ביותר מכוון לילדים. חלק ניכר מהפרסום בטלוויזיה בקולנוע במיוחד של [[פרסום לילדים]], הוא פרסום למזון כזה-  של חטיפים, משקאות ממותקים, דגני בוקר, המבורגרים, פיצות וכו'.  
 +
 
 +
נושא של שיווק אינו מסתכם רק בפרסום רשמי בטלוויזיה. חלקו נוגע לפרסום סמוי דרך אייטמים בחדשות, בתוכניות אירוח, בתונכיות לימוד בבתי ספר, בפעילויות עם ארגוני נוער ועוד. תחום שיווק חשוב ונוסף הוא עיצוב המוצרים וסביבות המכירה וכן קלות גישה למזון לא בריא. לדוגמה היות והורים מתנגדים לעיתים קרובות לצריכה לא מבוקרת של מזון ממותק או חטיפים, חשוב לחברות להנגיש את המוצרים על ידי מכונות אוטומטיות בסביבות בתי הספר וכו'.
 +
 
 +
בנושא [[שיווק מזון לילדים]], טוען הסופר [[אריק שלוסר]] בספרו [[אומת המזון המהיר]] כי [[תאגיד]] [[מקדונלדס]] מידלו את טקטיקות השיווק שלהם על פי המודל של [[חברת וולט דינסי]], דבר שנתן השראה לאייקוני פרסום כמו רונאלד מקדונלדס וחבריו. מנהלי שיווק פיתחו את השיווק לילדים מתוך מחשבה שהדבר ימשוך לא רק את הילדים אלא גם הוריהם ואת סביהם. חשוב עוד יותר, טקטיקה זו תוביל לנאמונות למותג שתמשך גם בזמן שהילד הופך למבוגר באמצעות משיכה נוסטלגית למקדונלדס. שלוסר מדבר גם על החוליים של השיטה: הניצול של טבעם הנאיבי והבוטח של ילדים.  
 +
 
 +
עוד בנושא שיווק כלפי ילדים, שלוסר טוען כי תאגידים חדרו לבתי הספר באמצעות חסויות או יחסי "תן וקח". הוא טוען כי ההפחתה במיסוי של תאגידים באה על חשבון מימון של בתי ספר, ויצרה לתאגידים רבים את ההזמדנות למתן חסויות באותם בתי ספר. לפי הנתונים של שלוסר, 80% מספרי הלימוד שמקבלים חסויות מכילים מידע שהוא מוטה לטובתם נותן החסויות, ו-30% מבתי הספר התיכונים מציעים מזון מהיר בקפיטריות שלהם.
 +
 
 +
שלוסר משתמש באנקדוטות כדי לטעון שתלמידים שמזלזלים בחסויות יכולים להענש. לדוגמה התלמיד מייק קמרון, שהושעה מבית ספרו בגלל תקרית ב"יום קוקה-קולה" בעוד שחבריו לבשו חולצות טי בצבע לבן או אדום והצטלמו לתמונה קבוצתית אווירית כשהם כותבים "קוקה", קמרון לבש בגדים בצבע כחול של פפסי.
 +
 
 +
==שיווק של מזונות לא בריאים==
 +
שתייה מתוקה משווקת בצורה נרחבת על ידי פרסום ועל ידי מכונות שתייה. שתייה כזו מתבצעת במהלך ארוחות, כאשר אוכלים חטיפים מלוחים, וכדי להפיג שעמום או כפעילות חברתית. מכונות שתייה מספקות זמינות גבוהה של שתיה מתוקה לילדים ולמבוגרים. פרסום מציג את השתייה של משקאות ממותקים כחוויה כיפית, קולית הקשורה באופן הדוק לפעילות גופנית, מין, מקובלות חברתית ועוד.  
 +
 
 +
למסעדות רבות יש אינטרס למכור מזון מלוח כדי לעודד אורחים להזמין שתייה, שהיא לפעמים מקור הרווח העיקרי של המסעדה.  
 +
 
* [[עיצוב להרזייה|עיצוב]] של אריזות מזון, כלי האוכל, עיצוב של הבית, המטבח, מקום העבודה, של סופרמרקטים, ושל מסעדות משפיע על כמות המזון שאנשים צורכים ועל סוגי המזונות.
 
* [[עיצוב להרזייה|עיצוב]] של אריזות מזון, כלי האוכל, עיצוב של הבית, המטבח, מקום העבודה, של סופרמרקטים, ושל מסעדות משפיע על כמות המזון שאנשים צורכים ועל סוגי המזונות.
 +
 +
==הבדלים חברתיים במודעות לתזונה, בהשמנה ובסוכרת==
 +
צריכה מוגברת של קלוריות נפוצה יותר בקרב מעמדות עניים של מדינות עשירות. דבר זה תורם לכך ותורמת לכך שמחלות הקשורות להשמנה, כמו [[סוכרת]], קשורות כיום לעוני, השכלה נמוכה יותר, ולשיוך למעמד חברתי כלכלי נמוך.
 +
 +
הסיבות לצריכה מוגברת של מזון מהיר כוללות מחסור בזמן, מחסור בציוד ובידע לגבי בישול והכנת מזון, מחסור בציוד לשמירה על מזון מבושל (כגון מקררים), ומודעות נמוכה לנזקים של מזון מתועש לבריאות. גם בתוך המזון המוכן יש קטגוריות שונות שבהן מזון שמן ורווי סוכר הוא בדרך כלל מזון זול יותר ולכן פופלארי יותר. לדוגמה בישול לכמות גדולה של אנשים, או טיגון הוא קל יותר כאשר משתמשים בכמות גדולה יותר של שמן.
    
==ראו גם==
 
==ראו גם==
 
* [[השמנה]]
 
* [[השמנה]]
 
* [[אומת המזון המהיר]]
 
* [[אומת המזון המהיר]]
 +
* [[לאכול בגדול (סרט)]]
 
* [[מניעת עישון]]
 
* [[מניעת עישון]]
 
* [[תרבות הצריכה]]
 
* [[תרבות הצריכה]]