שינויים

אין תקציר עריכה
שורה 3: שורה 3:  
[[קובץ:Gulf Offshore Platform.jpg|ממוזער|300px|אסדה ימית לקידוח נפט.]]  
 
[[קובץ:Gulf Offshore Platform.jpg|ממוזער|300px|אסדה ימית לקידוח נפט.]]  
   −
הנפט, יחד עם [[פחם]] ו[[גז טבעי]], הוא אחד מ-3 [[משק האנרגיה העולמי|ממקורות האנרגיה הראשיים]] עבור [[הכלכלה העולמית]] כיום. חשיבותו העיקרית לכלכלה העולמית היא בהספקת מקור אנרגיה איכותי למכוניות, מטוסים, משאיות ואוניות. דלקים אחרים מתקשים לספק איכויות דומות לנפט מבחינת צפיפות האנרגיה שלהם (היחס בין כמות האנרגיה לבין משקל ונפח הדלק) וקלות השימוש, האכסון וההובלה שלו. השפעה חשובה אחרת היא היכולת להפיק חומרי גלם מהנפט.  
+
הנפט, יחד עם [[פחם]] ו[[גז טבעי]], הוא אחד מ-3 [[משק האנרגיה העולמי|ממקורות האנרגיה הראשיים]] עבור [[הכלכלה העולמית]] כיום. חשיבותו העיקרית לכלכלה העולמית היא בהספקת מקור אנרגיה איכותי למכוניות, מטוסים, משאיות ואוניות. דלקים אחרים מתקשים לספק איכויות דומות לנפט מבחינת צפיפות האנרגיה שלהם (היחס בין כמות האנרגיה לבין משקל ונפח הדלק) וקלות השימוש, האכסון וההובלה שלו. השפעה חשובה אחרת היא היכולת להפיק חומרי גלם מהנפט לרבות [[חומרי הדברה]] ופלסטיק. נפט הוא גם חומר גלם חיוני כיום לתפעול של צבאות מודרניים שכן אין לו תחליף בתפעול של ציוד צבאי כגון מטוסים, טנקים, משאיות, ואוניות קרב.
 +
 
 +
בגלל החשיבות הכלכלית הגבוה שלו, לנפט יש גם חשיבות צבאית, מדינית גאו פוליטית חשובה. בנסיון להגיע לשליטה או גישה למשאבי נפט, הנפט היווה לא פעם מקור לסכסוכים צבאיים ומדינייים וקבע גם מטרות ויעדים בתוך מלחמות כמו מלחמת העולם השנייה. גם היום הנפט ממשיך להשפיע בעוצמה על הפוליטיקה העולמית. מחד הוא מאפשר עוצמה גדולה למדינות כמו איראן, רוסיה, סעודיה וקטאר, מעשיר אותן ומקל עליהן להשיג תמיכה ממדינות אחרות למעשי תוקפנות שלהן. מאידך הוא גורם להישענות של כלכלות אלה על משאב הנפט, ומקל עליהן שלא לפתח משטרים יותר דמוקרטיים ופתוחים הנחשבים תנאי חשוב לשם [[פיתוח טכנולוגי]] שמעניק יתרונות בתחומים כמו עוצמה צבאית ו[[תחרות כלכלית]].  
    
==השפעות הנפט על הכלכלה העולמית==
 
==השפעות הנפט על הכלכלה העולמית==
 +
===השפעה הנפט על החקלאות===
 +
נפט הוא משאבי חיוני ל[[המפכה הירוקה|מהפכה הירוקה]] ול[[חקלאות תעשייתית]] ולכן ל[[שוק המזון העולמי]] בשלושה אפיקים לפחות. האחד הוא כ[[חומר גלם]] ייצור של [[חומרי הדברה]]. דלקים מחצביים אחרים כגון [[גז טבעי]] יכולים בעקרון להחליף את הנפט כמקור לחומרי גלם וכך גם [[מתאן]] ממקורות טבעיים. אפשרות אחרת היא הקטנת השימוש בחומרי הדברה על ידי [[חקלאות אורגנית]] ו[[חקלאות בת קיימא]] דלת אנרגיה.
 +
 +
הנפט הוא כמקור אנרגיה למבצעי [[כרייה]] והפקה של [[דשן כימי]] כגון [[פוספט]] ו[[אשלג]] המשתמשים במכונות ניידות.
 +
 +
היבט חשוב שבו נפט שינה את החלקאות הוא התרומה שלו ל[[מיכון החקלאות]]. מכונות בשדה אשר נמשכו בהתחלה על ידי סוסים ובהמות אחרות, מתופעלות כיום על ידי מכונות חקלאיות המונעות באמצעות [[מנוע בערה פנימית]] שמאפשר להן לפעול למשך זמן ארוך יותר ובהספקים גדולים בהרבה. הדבר כולל טרקטורים (לחריש, שידוד, גרירת עגלות, ריסוס, ולמשימות רבות אחרות), קטפות, קומבאינים, ועוד. הפקת נפט מ[[פחם]] או [[גז טבעי]] יכולים לשמש כמקור אנרגיה למכונות ניידות (לכרייה ולחקלאות), אבל תוך אובדן אנרגיה. חלופה אפשרית למכונות אלה כוללת בעיקר שימוש במכונות המונעות בחשמל בדומה למכונות חשמלאיות או כאלה המונעות ב[[דלק ביולוגי]]. חלופה אחרת היא החלפת המכונות הגדולות ברובוטים קטנים יותר. חלופה שלישית היא חקלאות כמו [[פרמקלצ'ר]] שבה משתמשים פחות במכונות. התלות של החקלאות ושוק המזון העולמי היא מקור לדאגה בקרב הוגים בתחום של [[בטחון תזונתי]] ו[[חקלאות בת קיימא]], בעיקר על רקע [[שיא תפוקת הנפט]], [[התחממות עולמית]] ו[[משבר המזון העולמי מ-2008]].
 +
 
===שימוש ברכב פרטי===
 
===שימוש ברכב פרטי===
 
{{הפניה לערך מורחב|השפעות חיצוניות של רכב פרטי}}
 
{{הפניה לערך מורחב|השפעות חיצוניות של רכב פרטי}}
שורה 35: שורה 44:  
היבט שלישי של נפט לייצור מוצרים הוא תפעול של ציוד מכנאי כבד ומכונות. כולל  
 
היבט שלישי של נפט לייצור מוצרים הוא תפעול של ציוד מכנאי כבד ומכונות. כולל  
   −
===השפעה הנפט על החקלאות===
  −
נפט הוא משאבי חיוני ל[[|המפכה הירוקה|מהפכה הירוקה]] ול[[חקלאות תעשייתית]] ולכן ל[[שוק המזון העולמי]] בשלושה אפיקים לפחות. האחד הוא כ[[חומר גלם]] ייצור של [[חומרי הדברה]]. דלקים מחצביים אחרים כגון [[גז טבעי]] יכולים בעקרון להחליף את הנפט כמקור לחומרי גלם וכך גם [[מתאן]] ממקורות טבעיים. אפשרות אחרת היא הקטנת השימוש בחומרי הדברה על ידי [[חקלאות אורגנית]] ו[[חקלאות בת קיימא]] דלת אנרגיה.
  −
  −
הנפט הוא כמקור אנרגיה למבצעי [[כרייה]] והפקה של [[דשן כימי]] כגון [[פוספט]] ו[[אשלג]] המשתמשים במכונות ניידות.
  −
  −
היבט חשוב שבו נפט שינה את החלקאות הוא התרומה שלו ל[[מיכון החקלאות]]. מכונות בשדה אשר נמשכו בהתחלה על ידי סוסים ובהמות אחרות, מתופעלות כיום על ידי מכונות חקלאיות המונעות באמצעות [[מנוע בערה פנימית]] שמאפשר להן לפעול למשך זמן ארוך יותר ובהספקים גדולים בהרבה. הדבר כולל טרקטורים (לחריש, שידוד, גרירת עגלות, ריסוס, ולמשימות רבות אחרות), קטפות, קומבאינים, ועוד. הפקת נפט מ[[פחם]] או [[גז טבעי]] יכולים לשמש כמקור אנרגיה למכונות ניידות (לכרייה ולחקלאות), אבל תוך אובדן אנרגיה. חלופה אפשרית למכונות אלה כוללת בעיקר שימוש במכונות המונעות בחשמל בדומה למכונות חשמלאיות או כאלה המונעות ב[[דלק ביולוגי]]. חלופה אחרת היא החלפת המכונות הגדולות ברובוטים קטנים יותר. חלופה שלישית היא חקלאות כמו [[פרמקלצ'ר]] שבה משתמשים פחות במכונות.
      
==השפעות הנפט על מדינות המפיקות ומייצאות נפט==
 
==השפעות הנפט על מדינות המפיקות ומייצאות נפט==
שורה 126: שורה 129:  
[[קטגוריה:כלכלה פוליטית]]
 
[[קטגוריה:כלכלה פוליטית]]
 
[[קטגוריה:גלובליזציה]]
 
[[קטגוריה:גלובליזציה]]
 +
[[קטגוריה:מזון]]