שינויים

דף חדש: '''זיהום האזבסט בנהריה''' הוא זיהום האוויר שנגרם לתושבי נהריה עקב חשיפה לאבק אזבסט. לאב...
'''זיהום האזבסט בנהריה''' הוא [[זיהום אוויר|זיהום האוויר]] שנגרם לתושבי נהריה עקב חשיפה לאבק [[אזבסט]]. לאבק האזבסט מיוחסת רשימה ארוכה של מחלות ריאה הכוללות את מחלת ה[[אזבסטוזיס]] ו[[סרטן הריאה]] וזאת, בגלל שאיפה של חלקיקי האבק הקטנים אל תוך הריאות. במשך עשרות שנים נחשפו תושבי נהריה לאבק אזבסט, והחשיפה לאבק זה נמשכת. בשנת 2008 פורסם כי שיעור התחלואה בסרטן ריאות בנהריה גבוה פי 10 מהממוצע הארצי. משרדי הממשלה והעירייה טרם טיפלו בבעיה.

==מקורות האזבסט==
במשך עשרות שנים פעל בנהריה מפעל "[[איתנית]]" לייצור אזבסט. המפעל נסגר בשנת 2000, ומכר את שאריות האזבסט לתושבי העיר. התושבים השתמשו בחומר להקמת מבנים, ריצוף שבילים ועוד.

תמר בר-און, ראש אגף אבק מזיק ב[[המשרד להגנת הסביבה|משרד להגנת הסביבה]], תמר בר-און, טענה בגליל המערבי, ובייחוד בנהריה ובתחום המועצה האזורית מטה אשר, פזורים בין 70 ל-150 אלף מטרים מעוקבים של אזבסט, נכון ליולי 2008. מחצית מכמות זו נמצאת בחצרות פרטיות של תושבים.

==תחלואה בסרטן ריאות==
רופא נפת עכו של משרד הבריאות, הד"ר שיהב שיהב מסר בדיון בוועדת הפנים בשנת 2008 כי תחלואת סרטן הריאות בקרב תושבי נהריה שנחשפו לאזבסט גדולה פי עשרה מאשר בכל מקום אחר בארץ. לטענתו, אוכלוסיית הסיכון של הנחשפים לאזבסט מונה כ-5,000 איש והתמותה מסרטן ריאות בעיר גבוהה מהממוצע הארצי.

שיהב טען, שכיום ניתן לייחס 70% ממקרי סרטן קרום הריאות מסוג מזותליומה בנהריה לחשיפה לאזבסט. כמו כן הוא טען שעישון גורם המכפיל את הסיכון לתחלואה במזותליומה.

==טיפול הרשויות==
ביולי 2008 יזם יוסי ביילין (מרץ) דיון מהיר בוועדת הפנים של הכנסת בנושא. בדיון נתברר עובדת התחלואה הגבוה, הנתונים על כמויות האזבסט ופעילות המשרד להגנת הסביבה ועיריית נהריה בנושא. בתום הדיון החליטה ועדת הפנים להקים וועדה בראשות ביילין שתעקוב אחר הטיפול באזבסט בנהריה.

דב פלד, תושב נהריה בן 66 ומראשי מפלגת "הירוקים" בעיר, שעבד בעבר גם במפעל "איזוסבסט" טען כי את תמונת המצב בעיר כפשע.

{{ציטוט|תוכן= הנתונים שהוצגו בכנסת לא כל כך הפתיעו אותנו. הדברים כבר נאמרו בעבר על ידי מומחים בינלאומיים לאסבסט שביקרו בעיר. אנחנו לא צריכים עוד ועדה ועוד מינויים, גם אי אפשר לסמוך על העירייה שתטפל ותנקה את האסבסט משטחי העיר, מדובר בתהליך ארוך ויקר מאוד ולכן הממשלה בעצמה צריכה לקחת אחריות ולא להתמהמה}}

===המשרד להגנת הסביבה===
תמר בר-און, טענה שמבצע לטיפול באזבסט הוא "הפרויקט הגדול ביותר שהמשרד מתכוון להוביל". יו"ר ועדת הפנים של הכנסת, אופיר פינס (עבודה), ביקר בחריפות דברים אלה ואמר ש"כבר 14 שנה אנשים מתים ואתם עדיין מדברים בלשון עתיד - זו אדישות בלתי נסבלת".

הוא טען כי "אנשים משלמים בחייהם והרשויות מפגינות אדישות בלתי נסבלת. אסור לתת לבירוקרטיה להרוג".

===עיריית נהריה===
המשרד להגנת הסביבה העביר שלושה מיליון שקל לעיריית נהריה לשם טיפול באזבסט. לטענת דני חמיאס, מנכ"ל העירייה, הכסף לא נוצל מאחר שהוא יועד לשלושה אתרים ספציפיים, שבשניים מהם אין אזבסט. לדברי חמיאס, בתקציב העירייה "אין אגורה שחוקה שמוקדשת לנושא".

דברים אלה זכו לביקורת חריפה מצד אופיר פינס. ח"כ יוסי ביילין טען כי "הרצון של העירייה למנוע פאניקה ופגיעה בתיירות הוא כנראה אחת הסיבות לכך שנושא זה לא זכה עד היום לטיפול החירום שהוא ראוי לו".

==קישורים חיצוניים==
* [http://www.nfc.co.il/Archive/001-D-167763-00.html?tag=11-31-43 נהריינים חשופים פי 10 לסרטן הריאות] עידן יוסף, חדשות מחלקה ראשונה, 14/07/2008
* [http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtPE.jhtml?itemNo=1002233 בנהריה יש פי 10 יותר חולי סרטן ריאות מבכל מקום אחר בישראל] שחר אילן, הארץ 15/07/08

[[קטגוריה:זיהום בישראל]]
[[קטגוריה:זיהום אוויר]]