שינויים

אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:  
'''לודוויג פון ברטלנפי''' ('''Ludwing von Bertalanffy''') היה ביולוג יליד אוסטריה שידוע כאחד המייסדים של '''[[תורת המערכות הכללית]]'''.  
 
'''לודוויג פון ברטלנפי''' ('''Ludwing von Bertalanffy''') היה ביולוג יליד אוסטריה שידוע כאחד המייסדים של '''[[תורת המערכות הכללית]]'''.  
   −
פון ברטלנפי (1901-1972) עסק במרכות ביולוגיות, ועבד באוסטריה, לונדון, קנדה וארצות הברית.  
+
פון ברטלנפי (1901-1972) עסק במערכות ביולוגיות, ועבד באוסטריה, לונדון, קנדה וארצות הברית.  
 +
 
 +
==עבודתו==
 +
פון ברטלנפי תרם לא רק לתחום הביולוגיה אלה הרחיב את החשיבה לתחומי ה[[קיברנטיקה]], חינוך, היסטוריה, פילוסופיה, פסיכאטריה, פסיכולוגיה וסוציולוגיה. הוא נחשב למייסד של תאוריית המערכות הכללית וחלק ממעריציו מאמינים כי תאורייה זו יכולה לספק מסגרת מושגית לכל הדיסיפלינות האלה. ועם זאת הוא לא זכה כמעט להכרה בימי חייו, ונחשב על ידי חלק מהאנשים לענק האינטלקטואלי של המאה ה-20 אשר לא זכה לפרסום.
 +
 
 +
==מודל הצמיחה האינדיבידואלי==
 +
מודל הצמיחה האינדיבידואלי (The individual growth model) המתאר את הצמיחה בגדולו של יצור חי, פורסם על ידי פון ברטלנפי בשנת 1934. משתמשים במודל זה בצורה רחבה בביולוגיה כמו גם במספר נגזרות שלו.
 +
 
 +
בצורתו הפשוטה ביותר, הוא מכיל משוואה הידועה כמשוואת הצמיחה של פון ברטלנפי, ואשר מתארת את הנגזרת של אורך (L) על פני זמן (t): לכ
 +
<math>L'(t) = r_B \left( L_\infty - L(t) \right)</math>
 +
 
 +
כאשר <math>r_B</math> הוא קצב הצמיחה של פון ברטלנפי ו<math>L_\infty</math> הוא האורך הסופי של האינדיבדואל.
 +
 
 +
תאוריית "תקציב האנרגיה הדינמי" מספקת הסבר מכנסטי למודל זה במקרה של איזומורפים (יצורים השומרים על צורה זהה בזמן גידולם) שחווים זמינות מזון קבועה.
 +
 
 +
==במערכות מורכבות==
 +
מדען המערכות והביולוג [[האווארד ת. אודום]] קרא לסימן של מאגר בשפת המערכות הכללית שלו על שם מודול ברטלנפי.
 +
 
 +
ברטלפי מוכר במיוחד בזכות תרמותו למדע כתאורטיקן מערכות, במיוחד בזכות פיתוח התאוריה היגוע כתאוריית המערכות הכללית General System Theory (GST). התאוריה מסנה לספק חלופות למודלים מקובלים של ארגון. GST הגדירה יסודות ופיתוחים חגדים כמערכת כללית של מערכות עם יישומים לתחומי מחקר רבים תוך הדגשה של [[הוליזם ]] על רדוקציוניזם, ואורגניזם על פני מכניזם.
 +
 
 +
תרומתו של ברטלנפי לתאוריית המערכות ידועה בזכות התאוריה שלו על [[מערכות פתוחות]] (מערכות שיש דרכן זרימה של חומר ושל אנרגיה). הוא טען כי המודלים המסורתיים של מערכות סגורות שנשענו על נשענו על המדע הקלאסי ועל [[החוק השני של התרמודינמיקה]] (בניסוחו למערכות מבודדות) הם לא מועילים. הוא טען כי "הניסוח הקונבנציונלי של פיזיקה, הוא בלתי ישים למערכות חיות שהן מערכות פתוחות שיש להן מצב יציב. אנו יכולים לחשוד כי מאפיינים רבים של מערכות חיות שנראות פרדוקסליות בראיה של חוקי הפיזיקה הם תוצאה של עובדה זו"
 +
 
    
==קישורים חיצוניים==
 
==קישורים חיצוניים==