שינויים

שורה 5: שורה 5:     
==1867-1776 - התקופה הקלאסית==
 
==1867-1776 - התקופה הקלאסית==
מי שנחשב לאבי [[כלכלה קלאסית|התורה הקלאסית]] ו[[חקר הכלכלה]] בכלל הוא כלכלן הסקוטי [[אדם סמית]] שב-1776 הוציא את ספרו המפורסם [[עושר העמים]]. סמית התווה מודל שבו הממשלה לא אמורה להתערב ב[[שוק]] ([[עקרון אי ההתערבות]]) והוא התכוון בעיקר למדיניות ה[[מרקנטיליזם|מרקנטיליסטית]] שהייתה בזמנו, שבה הממשלה הייתה מעורכת בכל תחומי הכלכלה.
+
לפני ימיו של אדם סמית היו ניסיונות שונים לנתח את הכלכלה - הן חיבורים שונים בתקופת יוון הקלאסית, בשאלה מדוע יהלומים יקרים יותר ממים. בתקופה קרובה יותר [[פיזיוקרטים|הכלכלנים הפיזיוקרטים]] שפעלו בצרפת והניחו שחלק משמעותי מהעושר הכלכלי מקורו באדמה. הפיזיוקרטים התפתחו בצרפת על רקע המרקנתלזים - האמונה כי העושר של מדינה תלוי בכמות הזהב שיש לה. שר האוצר של צרפת באותה תקופה שם מגבלות שונות על הכלכלה כמו הגבלות יבוא, עידוד יצוא ורגולציה על איכות התוצרת. הפיזיוקטרים החלו לחשוב שזו טעות שיש צורך ב[[לסה-פר]] - פחות התערבות של המדינה בכלכלה כדי לתת לכלכלה לשגשג. עם זאת הם לא הצליחו להבין את החשיבות של תעשייה ושירותים ולא הצליחו לבנות מודל מאורגן וברור של הכלכלה.  
   −
לפני ימיו של אדם סמית היו ניסיונות שונים לנתח את הכלכלה - הן חיבורים שונים בתקופת יוון הקלאסית ובתקופה קרובה יותר הכלכלנים הפיזיוקרטים שפעלו בצרפת והניחו שחלק משמעותי מהעושר הכלכלי מקורו באדמה.
+
מי שנחשב לאבי [[כלכלה קלאסית|התורה הקלאסית]] ו[[חקר הכלכלה]] בכלל הוא כלכלן הסקוטי [[אדם סמית]] שב-1776 הוציא את ספרו המפורסם [[עושר העמים]]. סמית התווה מודל שבו הממשלה לא אמורה להתערב ב[[שוק]] ([[עקרון אי ההתערבות]]) והוא התכוון בעיקר למדיניות ה[[מרקנטיליזם|מרקנטיליסטית]] שהייתה בזמנו, שבה הממשלה הייתה מעורכת בכל תחומי הכלכלה. סמית נחשב לאבי רעיון ה[[קפיטליזם]] ובכך שעדיף שמדינה תהיה מעורבת כמה שפחות, אולם הכתבים שלו מלאים גם בחשיבה מורכבת בהרבה והוא כולל גם הזהרות נגד התחזקות כוחם של בעלי הון, וביכולת של בעלי הון וגורמים חזקים לתמרן את המדינה כנגד שאר הציבור. סמית נבדל מכלכלנים קלאסיים אחרים ואף מכלככלנים נאו קלאסיים בכך שהוא הציע מודל עשיר, לא מתמטי ולא מופשט שהיצג היבטים רבים של החברה והכלכלה.  
   −
[[דיוויד ריקארדו]] פיתח מאוד את התאוריה של ה[[כלכלה קלאסית|כלכלה הקלאסית]] על בסיס [[תורת הערך של העבודה]] בתחילת המאה ה-19. בתורה זו הבסיס למחירים נבע מכמות ה[[עבודה]] שהושקעה בהם (כאשר [[הון]] - מכונות נתפס כ"עבודה קפואה"). בגישה זו דגלו כל הכלכלנים הקלאסיים כולל [[תומס מלתוס]], שתמך בבעלי הקרקעות והתפלמס רבות עם ריקארדו. מלתוס ידוע בעיקר בזכות התאוריות הפסימיות שלו על [[פיצוץ אוכלוסין]] ותאר לראשונה את הקשר בין עוני לבין [[גידול אוכלוסין]] ומשאבים. השפעה שלו חרגה מתחום הכלכלה שכן עבודתו השפיעה גם על [[צ'אלרס דארווין]] ועל [[תורת האבולוציה]] שלו.
+
[[דיוויד ריקארדו]] פיתח מאוד את התאוריה של ה[[כלכלה קלאסית|כלכלה הקלאסית]] על בסיס [[תורת הערך של העבודה]] בתחילת המאה ה-19. בתורה זו הבסיס למחירים נבע מכמות ה[[עבודה]] שהושקעה בהם (כאשר [[הון]] - מכונות נתפס כ"עבודה קפואה"). ריקרדו הוא אחת הדמויות החשובות ביותר בתחום הכלכלה, משום שהוא ביסס גישה שכלכלנים רבים מאד השתמשו בה בהמשך - הקמת מספר מצומצם של הנחות יסוד, ופיתוח מודל מתמטי על גבי הנחות אלה. בעוד ריקארדו דיבר על עקרונות מופשטים מאד, תוך הנחות ברורות, לעיתיקם קרובות נזנחו הנחות אלה, וכלכלנים וכן הציבור ופוליטיקאים הניחו כי המודלים האלה תקפים תמיד וכי יש להם איכות "מדעית", אוניברסלית שתקפה תמיד.  
   −
בזמנו של מלתוס ריקרדו וסמית היו לפחות 3 מעמדות עם אינטרסים שונים - בעלי האדמות או האצילים שהתפרנסו בעיקר מרנטה על קרקאות, בעלי מפעלים או קפיטליסטים שהכסף שלהם נבע מיוזמות עסקיות ובעיקר ממפעלים, ועובדים שהתפרנסו מעבודה. ניתן אולי לציין מעמד נוסף שצמח באותו זמן של בנקאים או בעלי הכסף שהתפרנסו מ[[ריבית]] ומ[[משחקים פיננסים]] שונים. באותה תקופה היו מתחים גלויים בין המעמדות השונים. עם הזמן אדמות, מפעלים ונכסים פיננסים הפכו כולם לצורות של הון כך ש"בעלי הון" או קפיטליסטים הפכו למונח מאחד של כלל המעמדות האלה.
+
דוגמה חשובה לתרומה של ריקארדו לכלכלה היה הרעיון של [[יתרון יחסי]]. ריקאקרדו הראה, עקרון לא אינטואיטיבי כי בהנתן שתי מדינות בעלות חוזקות שונות (נניח אחת טובה יותר בייצור יין והשנייה ביצור בדים) כדאי להן לסחור בינהן, דבר זה מתקיים אפילו אם מדינה אחת היא פחות טובה הן בייצור יין והן בייצור בדים. זאת בגלל שהתמחות המתאפשרת עקב המסחר משפרת את המצב בשתי המדינות. מודל זה הפך פופלארי מאד, אבל הוא גם מדגים את אחת הבעיות האופיינות לחלק גדול מהניתוח הכלכלי הקלאסי והנאו קלאסי. הניתוח של ריקאקדו מניח הנחות שונות שהן חיוניות כדי שהמודל שלו יעבוד. יתרון יחסי במסחר יכול להתקיים ברוב המקרים, אבל הוא חייב להתקיים. לדוגמה אם סוחרים יכולים להעביר מפעלים ממדינה למדינה, אם יש אבטלה, אם יש עלות גבוהה למסחר (בעיות בתחום הספנות לדוגמה) או בעיית סחר בגלל מלחמה או משבר בריאותי - המודל של ריקאקדו אינו בהכרח נכון. כמו כן המודל של ריקאקדו הוא מודל סטטי, ומתעלם מכך שייתכן וישתלם למדינות לפתח תחום שאינו רווחי היום, כדי לצבור בו נסיון ומוניטיין וידע ולהתמחות בו בעתיד. הנחות אלה ידועות לכלכלנים רבים, אבל כלכלנים אחרים ובמיוחד פוליטיקאים, אנשי עסקים וההמון פחות מודעוים לכך. יתרה מכך -יש לפעמים יתרון עבור גופים שמרניים ועבור בעלי עסקים גדולים לקדם חשיבה כלכלית כזו, כדי לטעון טענות כמו "צריך להוריד מיסים" או כדי לקדם "אי התערבות" של המדינה במסחר, כאשר הדבר נוח להם. בעיה נוספת שמודגמת כאן היא הנסיון לתאר את הכלכלה במונחים שמנותקים מהקשרים אחרים כמו הקשר סביבתי, בעיות פוליטיות וצבאיות, בעיות חברתיות -דבר זה הלך והקצין במהלך המאה ה-19 וה-20.
 +
 
 +
בגישת תורת הערך של העבודה דגלו כל הכלכלנים הקלאסיים כולל [[תומס מלתוס]], שתמך בבעלי הקרקעות והתפלמס רבות עם ריקארדו. מלתוס ידוע בעיקר בזכות התאוריות הפסימיות שלו על [[פיצוץ אוכלוסין]] ותאר לראשונה את הקשר בין עוני לבין [[גידול אוכלוסין]] ומשאבים. השפעה שלו חרגה מתחום הכלכלה שכן עבודתו השפיעה גם על [[צ'אלרס דארווין]] ועל [[תורת האבולוציה]] שלו. מלתוס חשב שכל נסיון לסייע לעניים לא יתן שום דבר. הוא התנגד הן לסיוע לאומי לעניים והן לסיוע פרטי כמו תרומות לעניים. אם נסייע לעניים לא לגווע ברעב היום, הם יילדו עוד ילדים מחר ואלו יגווע ברעב מחר. מלתוס לא הביא בחשבון גורמים רבים לדוגמה הוא לא התייחס לאפשרות של שימוש ב[[אמצעי מניעה]] ולא הבין את הרעיון של [[מעבר דמוגרפי]]. עניים רבים הולידו ילדים, משום שבעבר ילדים רבים מתו, דבר שהיה נפוץ עוד יותר בקרב מעמדות עניים. הילדים היו בעצם מעין "תוכנית פנסיה" עבור הורים עניים. דבר זה גרר שעוני גרר ילודה מרובה שבתורה תרמה לעוני. שינויים חברתיים שונים כמו הפחתת תמותת תינוקות, הגדלת ההשקעה הכלכלית בכל ילד, יציאת נשים לעבודה, התרחבות השימוש באמצעי מניעה, השכלת נשים ותוכניות פנסיה לאומיות הובילו לירידה בילודה במדינות מערביות רבות. עם זאת הניתוח של מלתוס נחשב מעניין גם היום, במיוחד הקשר בין גידול אוכלוסין לבין בעיות אקולוגיות והקשר בין בעיות אלה לבין בעיות כלכליות. 
 +
 
 +
בזמנו של מלתוס ריקרדו וסמית היו לפחות 3 מעמדות עם אינטרסים שונים - בעלי האדמות או האצילים שהתפרנסו בעיקר מרנטה על קרקעות, בעלי מפעלים או קפיטליסטים שהכסף שלהם נבע מיוזמות עסקיות ובעיקר ממפעלים, ועובדים שהתפרנסו מעבודה. ניתן אולי לציין מעמד נוסף שצמח באותו זמן של בנקאים או בעלי הכסף שהתפרנסו מ[[ריבית]] ומ[[משחקים פיננסים]] שונים. באותה תקופה היו מתחים גלויים בין המעמדות השונים. עם הזמן אדמות, מפעלים ונכסים פיננסים הפכו כולם לצורות של הון כך ש"בעלי הון" או קפיטליסטים הפכו למונח מאחד של כלל המעמדות האלה.
    
[[קרל מרקס]], שנחשב לכלכלן הקלאסי האחרון (עד להופעתם של הנאו-ריקארדיאנים) פיתח את התורה של ריקארדו בכיוון שלו, בספרו הידוע [[הקפיטל]] (1767, קפיטל- בעברית הון).
 
[[קרל מרקס]], שנחשב לכלכלן הקלאסי האחרון (עד להופעתם של הנאו-ריקארדיאנים) פיתח את התורה של ריקארדו בכיוון שלו, בספרו הידוע [[הקפיטל]] (1767, קפיטל- בעברית הון).