היסטוריה גדולה
היסטוריה גדולה (באנגלית: Big History) הוא ענף מחקר אקדמי הבוחן את ההיסטוריה מהמפץ הגדול ועד ההווה. ההיסטוריה הגדולה מתנגדת להתמחות, ומחפשת דפוסים או מגמות אוניברסליים. חוקרים בתחום בוחנים מסגרות זמן ארוכות תוך שימוש בגישה רב-תחומית המבוססת על שילוב של דיסציפלינות רבות במדע ומדעי הרוח והחברה ובוחנים את הקיום האנושי בהקשר של תמונה גדולה זו.
התחום משלב מחקרים על היקום, כדור הארץ, החיים והאנושות תוך שימוש בראיות אמפיריות כדי לחקור את יחסי סיבה ותוצאה. היסטוריה גדולה נלמדת כיום באוניברסיטאות בבתי ספר יסודיים ותיכוניים לעתים קרובות באמצעות מצגות אינטראקטיביות מבוססות אינטרנט.
ההיסטוריון דייוויד כריסטיאן (David Christian) טבע את המונח "היסטוריה גדולה" תוך כדי לימוד אחד הקורסים הראשונים של היסטוריה גדולה, באוניברסיטת Macquarie בסידני, אוסטרליה. כריסטיאן לימד בשנות ה-80 של המאה ה-20 והחל תוכנית שתתאר את ההיסטוריה של האדם בהקשר של קבועי-זמן ארוכים מאד, חלקם בני של 14 מיליארד שנים, הנוגעים בדרך כלל לקוסמולוגיה ואסטרונומיה. הוא החל ללמד את הקורס הראשון שלו, שתיאר כ"היסטוריה גדולה" בשנת 1989. זו הייתה גישה חדשנית שהדגישה ממצאים מתחומים כמו ביולוגיה, אקולוגיה, גאולוגיה, אסטרונומיה ואנתרופולוגיה כדי להראות מה התרחש לפני שבני האדם הפכו למין נפוץ בכדור הארץ. בני האדם לא הוזכרו בקורס של 15 השבועות עד למחציתו. מאוחר יותר כתב כריסטיאן את ספרו Maps of Time שתואם לתוכן הקורס. מאז ימי הרנסנס, מלומדים חוקרים את הקשרים בין קוסמולוגיה, היסטוריה טבעית והאנושות, השדה החדש של היסטוריה גדולה ממשיך בעבודה זו.
הבדלים מהיסטוריה רגילה
היסטוריה גדולה בוחנת את העבר באמצעות מגוון של סקאלות זמן, החל מזה של המפץ הגדול ועד לתקופה המודרנית. בניגוד לקורסים קונבנציונליים של היסטוריה, שמתחילים באופן טיפוסי במהפכה החקלאית וערש הציביליזציה, או עם תחילת הרשומות הכתובות. התחום בוחן נושאים ודפוסים משותפים. בדרך כלל הקורסים מתמקדים בבני אדם רק לאחר שעבר שליש או חצי מהסמסטר, ובניגוד לקורסים טיפוסיי בהיסטוריה, הדגש לא ניתן לממלכות, ציביליזציות, מלחמות, אומות או גבולות. אם היסטוריה קונבנציונלית מתמקדת בציביליזציה אנושית כאשר בני האדם במרכז, היסטוריה גדולה מתמקדת ביקום ומראה איך המין האנושי מתאים למסגרת זו, וממקמת את ההיסטוריה האנושית בהקשר רחב יותר של ההיסטוריה של היקום.
בניגוד להיסטוריה רגילה, היסטוריה גדולה נוטה לעבור במהירות על תקופות היסטוריות כמו הרנסנס או מצרים העתיקה. היא משתמשת בממצאים ממגוון תחומים כמו ביולוגיה, אסטרונומיה, גאולוגיה, קלימטולוגיה, פרה-היסטוריה, ארכאולוגיה, אנתרופולוגיה, ביולוגיה אבולוציונית, כימיה, פסיכולוגיה, הידרולוגיה, גאוגרפיה, פלאנתולוגיה, פיסיקה, כלכלה, קוסמולוגיה, היסטוריה של הטבע, לימודי הסביבה ואוכלוסין כמו גם היסטוריה סטנדרטית.
נושאים
היסטוריה גדלה מחפשת כיצד לבצע סיפור מחדש של "הסיפור האנושי" לאור התקדמות בתחומי מדע שונים, ובסיוע שיטות מדעיות כמו תארוך פחמן רדיו-אקטיבי, אנליזה גנטית, מדידות תרמו דינמיות של "שיעור הצפיפות של אנרגיה חופשית", יחד עם אוסף של שיטות מחקר הנהוגות בארכיאולוגיה, אנתרופולוגיה, והיסטוריה עולמית. דייוויד כריסטיאן טען שהעבר הקרוב מובן רק בהקשר של כל כ-14 מיליוני השנים של הזמן עצמו. דיוויד בקר (David Baker) מאוניברסיטת Macquarie טען כי לא רק שעקרונות פיזיקליים של זרימת אנרגיה ומורכבות מחברות את ההיסטוריה האנושית לתחילת היקום, אלה גם שהראיה הרחבה ביותר של ההיסטוריה של האדם, יכולה גם לספק את הדיספלינה ההיסטורית שיש לה "נושא מאחד" בצורה של הרעיון של למידה קולקטיבית.
היסטוריה סביבתית גם בודקת את השילוב של פעולה אנושית, ושל כוחות חברתיים וסביבתיים בפעולה אחת משותפת, בכך היא דומה לתחומים משיקים כמו היסטוריה סביבתית או פסיכולוגיה סביבתית. היסטוריה גדולה מנסה למצוא דפוסים חוזרים במהלך 13.8 מיליארד שנים מאז המפץ הגדול ולחקור את הליבה הבין-תחומית של נושא מורכבות גדלה, כפי שהדבר מתואר על ידי Eric Chaisson מאוניברסיטת הרווארד. הדברים מובאים בין היתר בספר "Cosmic Evolution: The Rise of Complexity in Nature".
כריסטיאן ואחרים מבחינים בכמה אירועים שמהווים "אירועי סף" שאחריהם יש עליה במורכבות:
- המפץ הגדול לפני כ-13 מיליארד שנים.
- היצירה של הכוכבים, האובייקטים המורכבים הראשונים לפני כ-12 מיליארד שנים.
- יצירה של יסודות כימיים בתוך כוכבים – כמו חמצן, פחמן ברזל במהלך חייהם של כוכבים והפצה של יסודות אלה בעקבות אירועי סופר-נובה.
- יצירה של כוכבי לכת (פלנטות) כמו כדור הארץ, שבהם יש מורכבות כימית גבוהה יותר מאשר בכוכבים.
- היצירה וההתפתחות של יצורים חיים - בכדור הארץ הדבר התרחש לפני 3.8 שנה, כולל תהליך התפתחות אבות האדם.
- התפתחות המין שלנו, האדם הנבון, לפני כ-250 אלף שנה בתקופה הפלאוליטית.
- המהפכה הלשונית לפני כ-70 אלף שנה - דבר זה מצוין על ידי יובל נח הררי.
- התפתחות החקלאות החל מלפני 11,000 שנה, בתקופה הנאוליטית, דבר שאפשר חברות גדולות יותר ומורכבות יותר.
- המהפכה המודרנית – או הטרנספורמציה האדירה מבחינה חברתית, כלכלית, ותרבותית שהביאה את האדם לתקופה המודרנית.
- מה שיקרה בעתיד – וחיזוי מה יכול להיות אירוע הסף הבא בהיסטוריה.
יובל נח הררי נותן שלבים מעט אחרים לדוגמה מדבר על המהפכה המדעית כדי להסביר את המהפכה המודרנית, ואילו הסופר ריצ'ארד היינברג מתייחס לשלבים שונים של הצלחה לרתימת אנרגיה כשלבים בהתפתחות.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- היסטוריה גדולה בוויקיפדיה באנגלית