בית השקעות

תנאים למסחר בבית השקעות משתנים בין מדינות ובין בתי השקעות אבל לצורך הפישוט נציג את התנאים למסחר בבתי השקעות בישראל.

באופן כללי בית השקעות במדינה נתונה הוא "חבר" בבורסה מסוימת ומפוקח מצידה (והבורסה מפוקחת מצד רשות ניירות ערך).

תנאים כלליים

כלל המעוניינים להצטרף לבית השקעות בישראל ולסחור בו בפועל (יהיו אדם או חברה) נדרשים לעמוד בתנאים להלן:

  • עמלת פתיחת חשבון: יכולה להגיע לרבבות ש"ח, נניח בסביבות טווח ה 15,000-20,000 ש"ח)
  • עמלת דמי ניהול חשבון (חודשית): בסביבות טווח ה 25-50 ש"ח (שאולי יקוזז על רווח)
  • עמלת קניית\מכירת מניית בעלות: במדינה בה רשום בית ההשקעות כעסק
  • עמלת קניית\מכירת מניית בעלות: במדינה אחרת (יכול לנוע בין 20 ל-60 דולר לעסקה)
  • עמלת המרת ש"ח למטבע חוץ: למי שרוצה לסחור בניירות ערך מחוץ לישראל, עוד כסף מעבר לשער הייציג
  • עמלת משיכה: ייתכנו כמה משיכות כסף מבית השקעות בחינם
  • תיתכן עמלה על עצם ההחזקה במניית בעלות בלי לעשות בה שימוש

אפליקציות מסחר

ניתן לחסוך את כלל העמלות במסחר דרך אפליקציות; גם מפעילי אפליקציה הם חברי בורסה וייתכן שהם מסונפים לבנק או בית השקעות בעצמם, אך מסיבות טכנולוגיות ואדמיניסטרטיביות אם בכלל יש שם עמלות הן ככלל, או לפחות אמורות להיות, נמוכות משמעותית.

  • יצוין כי עמלות מחלקות השקעות בבנקים נוטות להיות גבוהות יותר מעמלות בתי השקעות עצמאיים.
  • בהינתן עמידה בתנאים לפתיחת חשבון בבית השקעות הלקוח הפוטנציאלי יפנה להתנהל מול איש מכירות של בית ההשקעות.

מקרה מרכזי בו יועץ השקעות יכול לטעות

יועץ השקעות, מבנק, מבית השקעות או פרטי, הוא לא בהכרח בעל ידע ידע מדעי\הנדסי\חוקי חוקי בתחום העיסוק המרכזי של חברה בה מושקע כסף ולכן אם אין ליועץ השקעות ידע מדעי\הנדסי\חוקי בכל הנוגע לסבירות הצלחת התהליך הפיתוחי והמכירתי בהקשרו בוצעה הנפקה, עצתו להשקיע בחברה זו באותו מקום וזמן אולי תגרום הפסד כספי.

אין בכך לגרוע מכך שליועץ השקעות יש ניסיון עם התנהגות מניות של חברה מסוימת או של פלח שוק מסוים (בעיקר במדינה מסוימת או אזור מסוים); לכן הערכת סבירות יכולה להינתן רק מאיש מקצוע אובייקטיבי שאינו מתחרה בחברה המושקעת (שיכול להיות המשקיע עצמו) ורק לאחר מכן יבואו הערכות יועץ השקעות\אנליטיקאי וכדומה.

למה להשקיע לבד ולא דרך בית השקעות

"במקום לתת את הכסף שלך לאחרים תשקיע אותו לבדך" (בבורסה מתאימה, דרך תוכנה).

ייתכן שלאחר לימוד מספיק של התחום רצוי להשקיע לבד, ישירות דרך הבורסה (או בתווך הכי קרוב להשקעה לבד בבורסה אם לא עומדים בתנאי קבלה לבורסה מסוימת שבה רוצים להשקיע[1]).

ייתכן שבאופן כללי אין סיבה לשלם עמלות ולתת לאנשים אחרים לטפל בכסף שלנו, מה שכן שווה לעשות לפי דעתי זה להתייעץ בשעות ייעוץ, כפי הצורך, עם יועץ השקעות ובמקרה הצורך גם עם אנליסט, אשר שניהם יכולים לעבוד כעצמאיים.

עם זאת, אם צריך לבחור בין זירות סוחר עצמאיות ("בורסות פרטיות") למיניהן לבין בית השקעות מוסמך בעל מוניטין, אולי עדיף לבחור בבית השקעות; לפי הבנתי, זירות סוחר, במיוחד כאלה המשוייכות למכללות, מרוויחות במידה רבה אם לא בעיקר מעמלות ולא מהשקעות בבורסה; המשקיעים אולי ישקיעו בעבור ברוקר שבעלי הזירה עובדים מולו ('הברוקר בארה"'), אולי בהסכם הפרשים הכולל פיצוי בריבית על "טעויות" אשר יילך כמובן לבעלי הזירה.

יש היום המון מידע בווב בחינם, הדרכות, סרטונים וכו', רק צריך את הידע, את הזהירות, את היכולת להפסיד ואת הכסף המיותר להתנסויות זהירות, בשנה הראשונה נניח לא יותר מ-500 ש"ח ובטח לא יותר מ-1000 ש"ח; לפי הידוע לי ההשקעות היציבות ביותר הן הארוכות טווח האורכות כמה שנים (נניח עד 5 שנים ויש גם ביותר) שמבוססות על הבנה מדעית ו\או הנדסית בתחום ההשקעה, על זהירת, על יכולת להפסיד, על יכולת לא לרצות להרוויח יותר מדי ועל כסף מיותר להשקעות מסוג זה.

יתרון בעבודה עם בתי השקעות

המסחר בבורסה דרך בית השקעות כרוך במערכת עמלות בסיסיות[2] שיכולות להצטבר לסכומים גדולים של סביב ה-100,000 ש"ח תוך נניח 4 שנים, אם לא תוך פחות מכך.

למרות העמלות הרבות והאולי גבוהות, היתרון בעבודה עם בית השקעות זה שהוא מטפל ללקוח לפחות ברוב הנוגע למיסוי[3].

אפליקציות מסחר שונות הזמינות כיום מפחיתות את כמות העמלות ואף את סכומי העמלות.

אפליקציות השקעות כחלופה לבית השקעות (או לאינטראקציה קלאסית עימו)

כפי שניתן להבין מן המאמר תנאים לפתיחת חשבון בבית השקעות המסחר בבורסה דרך בית השקעות כרוך במערכת עמלות בסיסיות (קשה לדעת מה אולי יהיה עמלות על-בסיסיות ומפתיעות בבתי השקעות מסוימים) שיכולות להצטבר לסכומים אדירים של סביב ה-100,000 ש"ח תוך נניח 4 שנים, אם לא תוך פחות מכך.

במקום לעבוד עם בית השקעות, או לפחות, במקום לעבוד איתו באינטראקציה קלאסית, ניתן לעבוד עם אפליקציות מסחר בניירות ערך אשר בהן לפחות חלק מן העמלות יורדות ובכל מקרה כלל העמלות אמורות להיות נמוכות משמעותית (לפחות 50% פחות); עם זאת, אפליקציות מסחר מצריכות ידע דקדקני רב שני אישית הייתי ממליץ לרכוש רק דרך קורס מסודר לנושא שכולל את לימודי השימוש בהן ולמעשה מתמקד בהן אחרי המבוא התאורטי לנושא.

תוכנות כאלה הן למשל Interactive Broker או TradeStation.

הערות כלליות

  • דרך איפה עדיף לסחור בניירות ערך; בנק או בית השקעות, יכול להשתנות ממדינה למדינה (בהתאם למניות בהן רוצים לסחור)
  • ייתכן שהעמלה שיידרשו בבנק תהיה יקרה פי כמה מבבית השקעות וההפך; מוטב להשוות מחירים או להתייעץ עם גורם אובייקטיבי (למשל, בני משפחה וחברים)

ראו גם

הערות שוליים

  1. ^ היום כבר כמעט אין תנאי קבלה כאלה והכל וירטואלי
  2. ^ קשה לדעת מה אולי יהיה עמלות על-בסיסיות ומפתיעות בבתי השקעות מסוימים
  3. ^ אם כי ייתכן שעד שנת 2035 בערך, יהיו שינויים מרחיקי לכת בתחום זה בשל אימוץ אפשרי של סטנדרטיי דיגיטל מצד ממשלות בעולם אשר יאפשרו להתנהל מולן יותר מקוון בכלל ואוטומטית בפרט בענייני מס

הבהרה: המידע באקו-ויקי נועד להעשרה בלבד ואין לראות בו ייעוץ משפטי.