אידאולוגיה

אִידֵאוֹלוֹגְיָה היא אסופה של רעיונות ותפיסות עולם ערכיות, המהווים יחדיו משנה רעיונית בתחום מסוים.

לפי טניה ריינהרט הגדרה קצרה לאידאולוגיה היא - מערכת מושגית וערכית שבאמצעותה החברה מגדירה את המציאות ואת עצמה.[1]

קיים קושי אמתי להגדיר את המונח "אידאולוגיה" עקב העובדה שהוא משמש בימינו להגדרת קשת רחבה מאוד של מחשבות, תנועות, איגודים, תנועות פוליטיות ותפיסות עולם. אם נחזור אל השורשים של הגדרת המונח על ידי סוציולוגים, ניתן להגדיר את האידאולוגיה בעיקר על פי המבנה שלה, הדרישות שלה ממאמיניה, והדרך בה היא מגדירה את המציאות העכשווית והמבוקשת. ניתן להגיד כי אידאולוגיה מנסה לספק השקפת עולם כוללת, המתייחסת לעבר למציאות הנוכחית והעתידית כאשר מטרתה היא ליצור מסגרת רעיונית המאפשרת לאדם לארגן ולהבין את העולם שבו הוא מתקיים ולפעול לשינויו או שימורו.

על פי פרופ' יובל נח הררי, מחבר קיצור תולדות האנושות, אידאולוגיה היא מקרה פרטי של דת נטולת אלים. מבחינה זו הררי מסרב להבדיל בין בודהיזם לבין אידאולוגיות "חילוניות". כמו כן אידאולוגיה לפי הררי היא מקרה פרטי של מיתוס שהוא "סיפור או מוסכמה חברתית המקובלת בקרב קבוצה גדולה של בני אדם, ואשר מאפשר לקבוצה זו לשתף פעולה". המיתוסים בכלל ובמיוחד אידאולוגיות מאפשרות סדר מדומיין שהוא מערכת של כללי התנהגות המשותפים למספר גדול של בני אדם, ואשר מבוססים על אמונה במיתוסים משותפים. הסדר המדומיין אינו מבוסס על אינסטינקטים חברתיים טבעיים או על היכרות אישית. עוד אפשר לראות באידאולוגיה סוג של מוסד חברתי.

דוגמאות לאידאולוגיות: קפיטליזם, ליברליזם, אופטימיזם טכנולוגי, סוציאליזם, נאציזם, הומניזם, סוציאל-דמוקרטיה, פמיניזם, סביבתנות, קיימות או התנועה לזכויות בעלי חיים. אפשר להתבונן גם על בודהיזם והינדואיזם כעל סוגים מוקדמים של אידאולוגיות. התבוננות מרחיבה יותר תכליל גם דתות בעלות אל או אלים כמו יהדות, נצרות, איסלם או הלניזם וכן לזרמים בתוכן כמו יהדות חסידית או נוצרים פרוטסטנטים אל כעל סוג של אידאולוגיות.

הררי טוען כי בכל תרבות (או אידאולוגיה) קיימת, אין סדרה ברורה של ערכים, אלא קיימים ניגודים ומתחים בלתי פתירים בתוך התרבות, ושהתרבות מנסה לגשר עליהן, לרוב בחוסר הצלחה, עד לשינוי התרבות ואיתה גם לערכים החברתיים. לדוגמה קיים ניגוד בין מושג החסד והחמלה הנוצרי (להגיש את הלחי השנייה) לבין מושג האבירות לפיו הכבוד והנכונות להגיב באלימות הם הערכים המרכזיים. בחברה המודרנית טוען הררי ואחרים כי קיים ניגוד בין הערך של שוויון לבין הערך של חירות. לרוב אידאולוגיות מכילות מידה מסויימת של סתירה פנימית שנובעת מכך שהוליזם דורש תיאור שלם של העולם, אך בשל מורכבות העולם, יש קושי לבצע דבר כזה תוך התבססות על תיאור פשטני שבדרך כלל ניתן במסגרת האידאולוגיה. ראו גם מחשבה כמערכת.

ראו גם

הערות שוליים