עירוניות טקטית

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שביל אופניים זמני מקונוסים, מעל גשר, קיימברידג', אנגליה בשנת 2008. מאוחר יותר נסללו נתיבי אופניים קבועים באותו מקום.[1]

עירוניות טקטית (באנגלית: Tactical urbanism) הוא מונח כללי לתיאור אוסף של שיטות זולות וזמניות לשינויים בסביבה הבנויה בעיר, שנועדו כדי לשפר את השכונה והרחוב ולהפוך אותם למקום למקומות נעימים ובטוחים יותר, בדרך כלל בכיוון של עירוניות מתחדשת, תחבורה בת קיימא והקשרים דומים. כינויים נוספים לעירוניות טקטית הם עירוניות גרילה, עירוניות פופ-אפ, תיקון עירוני, עירוניות עשה-זאת-בעצמך ועוד.

במקרים רבים עירוניות טקטית מבוצעת על ידי אנשים, קבוצות וארגונים בניסיון להדגים לציבור כיצד יכולים להראות רחובות או מתחמים עירוניים אם יבוצעו בהם שינויים קטנים. יש ערים שבהן העירייה עצמה יוזמת עירוניות טקטית כדי לבחון שינויים שונים בעיר בצורה זולה ומהירה.

דוגמאות כוללות הקמה או שדרוג של שבילי אופניים, צומת ידידותי לאופניים, פארקינג דיי ועוד. דוגמה אחת לפעילות היא השמה של קונוסי תנועה, עציצים או פרחים ליד נתיב אופניים (שביל אופניים ללא הפרדה מנועית) כדי להגדיל את בטיחות רוכבי האופניים. דוגמה אחרת היא שימוש במכשולים שונים כדי להאט את הפניה של מכונית בצומת ובכך להגדיל את בטיחות הולכי הרגל.

לעיתים גם שוטרים משתמשים בשיטה זו וגם עיריות. לדוגמה עיריית ניו יורק רצתה לסגור את הטיימס-סקוור למרבית תנועת המכוניות והשתמשה לשם כך במחסומים ניידים וכיסאות נוח. חלק מהרעיון הוא להשתמש בשיטות זמניות כדי להעריך במהירות מה התוצאה. לשם כך יש חשיבות גם לשילוב של האמצעים הטקטיים במדידה של תוצאות השינוי - על התנועה, הכלכלה המקומית ועוד. וכן לבצע התאמות שונות אם הדבר נדרש. המחשבה היא "שנה משהו באופן זמני עכשיו כדי להוביל לשינוי ארוך טווח".

עירוניות טקטית אינה בהכרח דבר חדש, והיו שהשתמשו בה גם בשנות ה-70, אבל היכולת לשתף דברים ברשת האינטרנט גרם לשימוש מורחב בשיטת פעולה זו.

דוגמאות לפרוייקטים של עירוניות טקטית

פרוייקטים של עירוניות טקטית שונים זה מזה בהיקף, בגודל ובתקציב שלהם. במקרים רבים פרוייקטים מתחלים כפעולה שורשית על ידי תושבים או פעילים ומתפשטת לערים נוספות. במקרים מסויימים הפעילות מאומצת על ידי רשויות מקומיות. לדוגמה קונוסים עם פרחים שנועדו לשפר את ההפרדה בין רוכבי אופניים לבין תנועה מנועית התחילו כיוזמה של אדם אחד ולבסוף אומצו על ידי עיריית ניו-יורק.

להלן רשימה של התערבויות נפוצות.

  • רחובות פתוחים (Open Streets) - לאפשר באופן זמני מרחבים בטוחים לשם הליכה, רכיבה באופניים, החלקה בגלגיליות ופעילויות חברתית; לסייע לפתח פעילות כלכלית מקומית ולהגדיל מודעות להשפעות של מכוניות על המרחב העירוני. רחובות פתוחים הוא כינוי אנגלי למונח הדרום-אמריקאי סיקלוביה שהחלה בבוגוטה.
  • יום הפארק ברחוב (PARK(ing) Day) - אירוע שנתי שבה הופכים חניות ברחוב למרחבים דמויי פארק כמו הוספת צמחייה, עציצים, כסאות וכדומה. [2]
  • כבישים לכיכרות (Pavement to Plazas) - הסבה של מרחב סלול (כמו כבישים או חניות) למרחב ציבורי שימושי יותר. דוגמה מרכזית לדבר זה היא המהלך של רשות התחבורה של העיר ניו יורק להפיכת הטיימס סקוור למרחב נוח להולכי רגל באמצעים זמניים ופשוטים כמו כסאות נוח ואדניות. [3][4]
  • שבילי אופניים זמניים - הקמת שבילי אופניים או צומת ידידותי לאופניים על ידי חומרים זמניים כמו קונוסים, עציצים, פומפה, עמודונים ועוד. לעיתים ההתערבות הטקטית היא שדרוג של נתיב אופניים (ללא הפרדה מהתנועה המנועית)
  • מיתון תנועה זמני - הצרה של כביש או של צומת באמצעות קונוסים, עציצים או אלמנטים דומים התוצאה המקווה היא מיתון תנועה של מכוניות ורכב מנועי ושיפור הבטיחות והרגשת הנינוחות שח הולכי רגל ורוכבי אופניים.
  • יוזמות לשיפור רחובות או שכונות (Better block initiatives) - שינוי זמני של רחובות מסחריים באמצעות חומרים זולים ומתנדבים. משנים מרחבים באמצעות הכנסת עגלות לממכר מזון, שולחנות במדרכה, שבילי אופניים זמניים והצרת רחובות. [5]
  • הפצצת כסאות (Chair bombing) - שימוש בחומרים שונים, כולל חומרים שניתן להציל מאתרי בניה וכו', כדי לבנות מושבים במרחב הציבורי. מוסיפים מושבים במקומות שקטים או כאלה שחסר בהם מקומות ישיבה נוחים.
  • הורדת גדרות (De-fencing) - הורדת גדרות מיותרות כדי לשבור מחסומים שמקשים על תנועה רכה (הולכי רגל ורוכבי אופניים) לעבור בין שכונות, רחובות וכו', כדי לשפר את היופי של השכונה וכדי לשפר את ההון החברתי והבנייה של קהילה. לדוגמה בטורונטו קיים צוות המציע הסרה בחינם של גדרות לכל בעל בית שמעוניין בכך. [6]
  • ביטול תכסית (Depaving) - הסרה של תכסית מיותרת כדי להפוך מקומות חניה או כבישי גישה למקומות ירוקים וכדי לאפשר חלחול של מי גשם למי התהום. [7]
  • דוכני מזון - שימוש בדוכני מזון או משאיות מזון כדי למשוך אנשים לשטחים ציבוריים שנמצאים בשימוש מועט מידי וכיד לתמוך בעסקים קטנים.
  • גינון גרילה (Guerilla gardening) - ביצוע פעילות גינון בשטח שלגנן אין זכויות קניין עליו כמו אזורים נטושים, אזורים
  • בתי קפה בהפתעה (Pop-up cafes) - מרפסת או טראסה זמנית שנבנית במקום חניה כדי לספק מקומות ישיבה לבית קפה סמוך או לעוברים ושבים. נפוץ במיוחד בערים שבהם יש מדרכות צרות ומלבד פתרון זה אין מקום לישיבה בחוץ או לאכילה בחוץ.
  • פארקים בהפתעה (Pop-up parks) - שינוי זמני או קבוע של שטחים ציבוריים לא מנוצלים והפיכתם למקומות כינוס קהילתיים על ידי ציורים, פיסול ואלמנטים אחרים של יופי.
  • חנויות בהפתעה (Pop-up shops) חנויות קמעוניות זמניות שמוקמות בחנויות נטושות או ברכוש נטוש.

שימוש בעיצובים זמניים כדי לשנות עיצוב של רחוב

ערים שונות בעולם מעוניינות לעבור לתחבורה בת קיימא ולשפר היבטים של בטיחות בדרכים שקהילות דורשות אולם הן עלולות להתקשות לספק את הפתרונות במהירות בשל בעיית שונות כמו מגבלות תקציב, תהליכים מסובכים של אישורים מצד רגולטורים או גורמים אחרים, זמני בניה ארוכים, ועוד. האיגוד הלאומי של הממונים על התחבורה בערים בארצות הברית (National Association of City Transportation Officials) ממליץ על אוסף של כלים וטקטיקות שערים יכולות לאמץ כדי לשפר את הרחובות ואת השטחים המשותפים שלהן בטווח הקצר. הדבר כולל שימוש בחומרים זולים וזמניים, שותפויות עם גורמים מקומיים ויצירת שירותים חדשים לציבור. הכלים כוללים:[1]

  • הרחבה זמנית של המדרכה [2]
  • Parklets - פלטפורמות ישיבה ציבוריות שממירות מקומות חניה על שפת המדרכה למקומות שיכולים לשמש את הקהילה. [3]
  • כיכרות עירוניות זמניות - הופכים שטחי כביש לא מנוצלים או מסוכנים למרחבים ציבוריים לתושבי הסביבה ולעסקים.

שימוש בחומרים זולים, כגון חצץ עם אפוקסי, אדניות ועציצים גדולים, כסאות-חוץ ניידים. הדבר הזה הוא בדרך כלל תוצאה של שיתוף פעולה עם קבוצה מקומית או עם עסקים מקומיים שיכולים לשמור וסייע למקום. הדבר מאפשר לבחון את תגובת הקהילה, ולאפשר לאנשים להנות מכיכר כזו לפני תהליכים ממושכים של תכנון והשקעת כספים. [4]

שיפור בטיחות הולכי רגל

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – מעבר חצייה בטוח

ניתן להשתמש בכלים של עירוניות טקטית כדי לשפר מעברי חצייה וזאת באמצעות שימוש בכלים כמו צבע, עציצים, קונוסים, חבלים, צבע, עמודונים, חבילות חציר,[8] צמיגים וכדומה. השיפורים הנפוצים הם:

  • הבלטת המדרכה כך שהולך רגל יוכל להנות מראות משופרת ליד המעבר, ובכך גם תמנע חניה לא חוקית ליד המעבר.
  • הצרה של נתיב הנסיעה לפני מעבר החציה - רכבים נאלצים להאט לפני מעבר החצייה, דבר שמשפר את הבטיחות עקב הפחתת המהירות וגם מגדיל את הסיכוי שהולכי רגל יקבלו זכות קדימה.
  • הוספת אי-תנועה מרכזי כך שהולך רגל צריך לבדוק רק כיוון תנועה אחד בכל פעם במקום שני כיוונים בבת אחת.
  • הוספת כיכר קטנה ונמוכה במרכז הצומת דבר שמאלץ מכוניות להאט בה.
  • הרחבת הפינות של הצומת כך שרדיוס הפניה של הנהג גדל ומאלץ אותו להאט בפניה וכן במעבר ישר.

דוגמאות לצעדים כאלה ניתן לראות במקומות שונים כמו: סאו פאולו בברזיל, [5] [6], העיירה SNELLVILLE ג'ורג'יה בארצות הברית [7], סיאטל בארצות הברית [8] ועוד.

ראו גם

קישורים חיצוניים

דוגמאות

הערות שוליים

הולכי רגל

הולכי רגל: הולכי רגל - תחבורה פעילה - הולכי רגל בישראל - תחבורה רכה - אורח חיים יושבני

הולכי רגל

תכנון עירוני ובטיחות: עירוניות מתחדשת - חזון אפס הרוגים בתאונות דרכים - הליכתיות - עירוב שימושי קרקע - בנייה מרקמית - עצים בעיר - מיתון תנועה - אזור מיתון תנועה - מעבר חצייה בטוח - מרחב משותף (תחבורה) - מדרחוב - Woonerf - בטיחות הולכי רגל - בטיחות הולכי רגל בישראל

ספרים, כלים לשינוי ומאבקים: Fighting Traffic - מותן וחייהן של ערים אמריקאיות גדולות - עיר הליכתית - המאבק למען רחובות משחק באמסטרדם - מרחב - התנועה לעירוניות בישראל - Reclaim the Streets - פרויקט המקומות הציבוריים - יום ההליכה העולמי - אוטובוס מהלך - סיקלוביה - עירוניות טקטית