שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 5,507 בתים ,  10:22, 27 במאי 2011
יצירת דף עם התוכן "'''זיהום''' (Pollution) הוא ההכנסה של חומרים או גורמים לתוך מערכת טבעית שגורמת לה לחוסר יציבות, ..."
'''זיהום''' (Pollution) הוא ההכנסה של חומרים או גורמים לתוך [[מערכת טבעית]] שגורמת לה לחוסר יציבות, אי-סדר, נזק או אי נוחות. לרוב משתמשים במילה זיהום כמילה נרדפת ל'''זיהום סביבתי''' כלומר זיהום המשפיע ל [[המערכת האקולוגית]]. בתחום הרפואה משתמשים במונח '''זיהום רפואי''' כדי לתאר מצב של כניסת מזהמים או גורמי מחלות אל תוך הגוף. זיהום יכול להופיע בצורות שונות כמו חומר כימיקלי שנמצא בריכוז לא מתאים בתוך מערכת כלשהי, או בצורות של אנרגיה כמו [[אנרגיה]], [[זיהום חום]] או [[זיהום רעש]] או [[זיהום אור]]. ניתן לסווג את הזיהומים לזיהום נקודתי ולזיהום לא נקודתי. הצורות הנפוצות של סיווג הזיהום הסביבתי הן לפי התווך אליו משוחרר הזיהום: [[זיהום אוויר]], [[זיהום מים]], [[זיהום ים]] ו[[זיהום קרקע]].

'''גורמים מזהמים''' (או חומרים מזהמים), שהם הגורמים הגורמים לזיהום, יכולים להיות ממקור טבעי או מלאכותי. חומר טבעי נחשב לזיהום כאשר הוא עובר ערכי סף טבעיים או מפריעים לתפקוד של מערכות אקולוגית. כך לדוגמה אוויר שלרוב אינו נחשב כחומר מזהם, יכול להחשב לכזה אם הוא נמצא בתוך הדם. מלח, [[חמצן]], [[מים]], [[פחמן דו חמצני]] וחומרים רבים אחרים אינם נחשבים כחומרים רעילים לגוף או למערכת אקולוגית, אבל הם יכולים לגרום לזיהום כאשר הם נמצאים במקום הלא נכון בריכוז הלא נכון.

בשנים האחרונות מתייחסים [[סביבתנות|ארגוני סביבה]] אל [[פחמן דו חמצני]] ואל [[מתאן]] באטמופסירה כאל זיהום בגלל היותם [[גזי חממה]] שתורמים ל[[התחממות עולמית]]. למרות שחומרים אלה הם חומרים טבעיים, שאינם רעילים בריכוז נמוך, הם עלולים להשפיע על המערכת האקולוגית לרעה.

Blacksmith Institute מפרסם רשימה שנתית של המקומות המזוהמים ביותר בעולם. בשנת 2007 המקומות המזומים ביותר היו באייזרבייג'ן, בסין, בהודו, בפרו, ברוסיה, באוקרינה ובזמביה. הדבר מתאים לתאוריה של "יצוא זיהום" לפיו מדינות עשירות שבהן יש מודעות גבוהה יותר לבריאות התושבים ולהשפעות סביבתיות, מחוקקות חוקים וגורמות לתמריצים כלכליים שמעודדים תאגידים וחברות לייצא תעשיות מזהמות אל מדינות עניות.

==השפעות סביבתיות נוספת==
רבים חושבים שהשפעה הסביבתית היחידה של האדם על [[המערכת האקולוגית]] היא זיהום. אלא שהאדם משפיע על המערכת האקולוגית גם באופנים אחרים הכוללים:
* הוצאה של חומרי גלם כמו [[כריתת יערות]], שאיבת מים מתוקים;
* צריכה גדלה והולכת של אחוזים מתוך ה[[ייצור ראשוני]] לצד הפרעות שונות לייצור זה.
* הפרעות פיזיות לסביבה הטבעית על ידי שטחי חקלאות, כפרים וערים, סכרים, [[קיטוע שטחי מחיה]] על ידי כבישים, גדרות, תעלות ועוד;
* הרג ישיר של בעלי חיים בפעילות של [[צייד]], [[דייג]] ו[[הדברה]] שגורמים ל[[הכחדה]] או לערעור איזון במערכות אקולוגיות;
* על ידי הפרעות אחרות ל[[מחזור אקולוגי|מחזורים אקולוגיים]].

==זיהום בתאוריה הכלכלית==
הרעיון שזיהום הוא ההפרעה הסביבתית היחידה בא לידי ביטוי בתאוריה [[כלכלה נאו קלאסית]] שמתייחסת לזיהום כאל סוג של [[השפעה חיצונית]], ולפיכך גורסת שהפנמת העלויות החיצוניות (על ידי [[מיסוי פיגובינאי]]) אל תוך השוק תביא לרמות "יעילות" ([[יעילות פארטו]] של זיהום, ולהקטנה שלו.

התאוריה לא מתייחסת לשאלה של יכולת המערכת האקולוגית לתפקד ברמה מסויימת של זיהום (שנקבע על ידי השוק, כלומר בהחלטה אנושית כלשהי), וגם לא לשאלה של תלות המערכת הכלכלית בתפקוד תקין של המערכת האקולוגית, לתלות של הכלכלה במ[[משאבים מתכלים]] או לאפשרות שזיהום אינו ההפרעה הסביתית היחידה הקיימת.

==קישורים חיצוניים==
* [http://en.wikipedia.org/wiki/Pollution זיהום] בויקיפדיה האנגלית

[[קטגוריה:זיהום]]
[[קטגוריה:סביבתנות]]
[[קטגוריה:קיימות]]
[[קטגוריה:בריאות]]

תפריט ניווט