שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שורה 111: שורה 111:     
==בעיות הקיימות העיקריות של מדינת ישראל==
 
==בעיות הקיימות העיקריות של מדינת ישראל==
'''להרחיב על כול נושא ולהוסיף נושאים'''
+
===גורמי יסוד===
*מים, זיהום מים
+
ניתן לחלק באופן גס את הגורמים המשפיעים על  סיכויי הקיימות ל-שלשוה גורמי יסוד - היקף הצריכה לנפש , כמות האכולוסיה, ועיצוב המערכות הטכנולוגיות והחברתיות. התמודדות עם  גורמי יסוד אלה נמצאת בכל בעיית קיימות ובכל פתרון שמוצע לה.
*ייצור מזון
+
 
 +
* '''היקף הצריכה לנפש''' - במערכת הנוכחית של [[כלכלה לינארית]] המתבססת על [[דלק מחצבי]], על [[משאבים מתכלים]], על פגיעה ב[[שירות הטבע]] ובמערכות מתחדשות, ועל יצירת הפרעות סביבתיות ו[[זיהום]], ועל פערים חברתיים גדלים, היקף הצריכה לנפש הוא מדד טוב ל[[טביעת רגל אקולוגית|טביעת רגל אקולוגית]] ולהגדלה של בעיות חברתיות. באופן תאורטי ניתן לקיים היקף גדול של צריכה לנפש על ידי מעבר לעקרונות [[הצעד הטבעי]], [[מעריסה לעריסה]], או [[פרמקלצ'ר]], יחד עם שילוב של [[אנרגיה מתחדשת]], אבל בפועל אנו כה רחוקים מנקודה זו שהדבר הוא בגדר תאוריה בלבד. לדוגמה פחות מ-3% מצריכת האנרגיה של ישראל מקורה באנרגיה מתחדשת, וגם זה כאשר מחשיבים את דודי השמש, שמספקים אנרגיה שטובה רק לחימום מים אך לא לשימושי אנרגיה אחרים. אם רוצים להיות מדוייקים יותר ניתן לדבר על כמות הצריכה הלא מקיימת לנפש, אך נכון לשנת 2009 ההבדל הוא סמנטי.
 +
 
 +
* '''כמות האוכלוסיה''' - הכפלת כמות הצריכה הלא מקיימת לנפש, בכמות האנשים במדינה מספקת את [[טביעת רגל אקולוגית|טביעת הרגל האקולוגית]] של כלל המדינה. כמות האוכלוסיה של כל יצור בעולם מוגבלת על ידי גורמים טבעיים, וכך גם זו של האדם. הרחבת האפשרויות
 +
 
 +
* '''עיצוב המערכות הטכנולגיות והחברתיות''' - גורם זה קובע במידה משמעותית את 2 הגורמים האחרים כמו גם השפעות ישירות:  איזה אחוז מהצריכה הוא צריכה מקיימת ואיזה אחוז הוא צריכה בלתי מקיימת; איך תשתנה כמות האוכלוסיה; מה תהיה איכות החיים של התושבים בכמות נתונה של אוכלוסיה וצריכה לנפש. אין מדובר בגורם יחיד אלא בכלל המבנה החברתי והטכנולוגי שלנו - הערכים השוררים בתרבות, מבנה המערכת הפוליטית, מבנה המערכת הכלכלית, חלוקת הרכוש וההכנסות, סוגי הטכנולוגיה המשמשים לחקלאות, דיור, תחבורה ומוצרי צריכה ועוד.
 +
 
 +
===בעיות פרטניות===
 +
הערה '''יש להרחיב על כל נושא ולהוסיף נושאים'''
 +
 
 +
* [[אנרגיה]], [[שיא תפוקת הנפט]], [[התחממות גלובלית]]. [[משק האנרגיה בישראל]] מבוסס כמעט כולו על ייבוא של [[דלק מחצבי]], ואין כמעט התוכננות להגדלת ההסתמכות על [[אנרגיה מתחדשת בישראל|אנרגיה מתחדשת]] או ל[[שימור אנרגיה]].
 +
*'''[[מים]] ו[[זיהום מים]]'''. [[משק המים בישראל]] נתון במשבר קשה מזה עשור לפחות. מצב חמור זה משקף רק את התלות הישירה של תושבי המדינה בהספקת מים מקומית. [[טביעת הרגל המימית]] של ישראל גדולה פי 4 מצריכת המים הישירה ומצביעה על תלות גבוהה שלה בייבוא עקיף של מים מבחוץ בצורה של מים שהושקעו במזון ובמוצרים.
 +
* ייצור מזון ומצב ה[[קרקע]] –  זיהום, סחף, המלחה
 +
*'''פערים חברתיים וכלכליים''' גבוהים שגדלים עם הזמן
 +
* '''שחיתות פוליטית ותרבותית'''
 +
*'''כיבוש מתמשך של העם הפלסטיני''' הפרת זכויות אדם ותוך כדי כך רמיסת משאבי טבע, הריסת תרבות של קיימות, והפניית משאבים לדיכוי ומישטור. בעיה מרכזית של הכיבוש כלפי החברה הישראלית היא מתן אפשרות מתמדת לפוליטקיאים ולתקשורת להפנות את תשומת הלב הציבורית לאיום החיצוני המיידי, ולהתרחק מטיפול מסודר בתהליכים ארוכי טווח בחברה האזרחית, שעלולים להיות מסוכנים לא פחות לעתיד החברה. בין יתר הבעיות הקטנות יותר ניתן לציין ביוב לא מטופל של התנחלויות ושל ישובים פלסטינים, התחמשות מתמדת שבין יתר חסרונותיה מייצרת המון פסולת מתכות כבדות.
 +
*מצב ההשכלה והחינוך
 +
* אלימות גואה
 
*שטחים פתוחים
 
*שטחים פתוחים
 
*מגוון ביולוגי  
 
*מגוון ביולוגי  
*פליטות פחמן דו חמצני  
+
*פליטות [[פחמן דו חמצני]]
*זיהום אוויר  
+
*בעיות תחבורה, [[פרבור]], [[זיהום אוויר]] ו[[תאונות דרכים]]
*אדמה –  זיהום, סחף, המלחה
+
* כלכלה
*פערים חברתיים
   
*פסולת רעילה
 
*פסולת רעילה
*צריכה לנפש עולה יוצרת זיהום עולה
  −
*טרם החלה הערכות להתחממות גלובלית ושיא תפוקת הנפט.
  −
*'''כיבוש מתמשך של העם הפלסטיני''', הפרת זכויות אדם ותוך כדי כך רמיסת משאבי טבע, הריסת תרבות של קיימות, הפניית משאבים לדיכוי ומישטור.
  −
בניית חומת בטון ענקית באמצע חבל הארץ, ביוב לא מטופל של התנחלויות ושל ישובים פלסטינים, התחמשות מתמדת שבין יתר חסרונותיה מייצרת המון פסולת מתכות כבדות.
  −
      
==כלכלה==
 
==כלכלה==

תפריט ניווט