שיחה:מהו השכר החציון וכיצד משכתבים איתו נתונים כלכליים: על כתבתה של אביטל להב "מאחורי הסקרים"

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הי יואב, שתי הערות.

הראשונה היא שכדאי לקצר בכותרת ככל האפשר, וכדאי גם לנסות להפוך את הכותרות לתאוריות ככל האשפר ופחות סנסציוניות. לדוגמה "שכתוב" של נתונים זה דבר אחד, והצגה מעוותת שלהם זה דבר אחר. היבט אחר - אתה מתייחס כאן לדברים שונים ולא רק לכתבה של מיטל להב, ובקצת עבודה אפשר להפוך את המאמר ליותר נייטרלי הוליסטי ומקיף.

הערה שניה - לא ברור לי מדוע בעל הון שמעסיק קרוב משפחה משפיע על החציון. זה בדיוק גדולתו של החציון - הגדלת הכנסות של עשירון עליון לדוגמה לא משפיעה עליו. זה יכול להיות גם חסרון , אבל זה מגבלה סטטיסטית , לא מזימה קפיטליסטית. מדד אחר שכן יכול לשקף היבט אחר הוא מדד ג'יני , אבל לו יש מגבלות משלו, שכן הוא בלתי אינטואיטיבי בעליל. אני אישית סולד ממנו. השוואות בין עשירונים מספרות הרבה יותר - אלה ששם מדובר בוקטור (כלומר רצף של 9-10 מספרים) ולא בנתון בודד. גם זה לא מספר את "כל" התמונה בגלל שזה לא מתייחס לשינוי בפערים על פני זמן. וגם אז יש בעיות של סטטיסטיקה.

לדוגמה - גם העניים חייבים לאכול ובימנו הדבר אומר שהם חייבים להוציא כסף. אם הם עובדים הם גם חייבים מקום לינה כלשהו בגדים איכותיים ואולי גם אמצעי תחבורה - כל אלה הוצאות כמעט קשיחות. יוצא שאם עני מרוויח 1000 ש"ח ועשיר 10,000 ש"ח, הפער אינו 1 ל-10. שכן אפשר לשאול מה הפער ביכולת הבחירה (ראה אמרטיה סן). העני מוציא את כל כספו רק כדי לשרוד. בו נניח לשם הדוגמה שלאחר ההוצאות הוא נשאר עם 100 ש"ח. אם העשיר מוציא 5000 ש"ח נשארים לו 5000 ולכן במקרה זה הפער ביכולות בחירה הוא 1:50.

רוב הפעמים מדובר על פערים בהכנסה. ובדרך כלל מתייחסים לפערים בשכר. אבל העשירים מרוויחים הרבה דרך החזקה של הון , רווחים על הון ועל רנטה (רווח כתוצאה מ"אדמה" - קרקעות, טעינת בעלות למשאבים). היות וכלכלה היא פוליטית, הדבר אומר שהפערים ברכוש (שהם גדולים בדרך כלל פי 10 או פי 100 מהפערים בהכנסה) הם חשובים לא פחות - כי יש להם השלכה על יכולות פוליטיות ועל יכולת התמודדות עם זעזועים (ראה "חוסן")

דוגמה אחרת - כיצד הפערים מתייחסים לקיימות - כמה הוצאות "חבויות" עבור העניים - אם הם סובלים מזיהום היום, הם לכל הפחות צפויים להוצאה גדולה עוד נניח 20 שנה. אם הם אוכלים את המזון הזול , בדרך כלל מדובר במזון עתיר סוכר וזבלי. והתוצאה דומה. ואין התייחסות למס אינפלציה שמוטל יותר על העניים, או למלכודות עוני. בקיצור - מומלץ להסתכל בערכים ואחר בקטגוריות של עוני ושל אי שוויון כלכלי. האזרח דרור 06:12, 24 באוקטובר 2011 (IST)