רווחי חברות הביטוח יישחקו בעשרות אחוזים בעקבות הנפילות בשוק המניות

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

למי שמחפש עוד נימוקים למה לא צריך להמר על הפנסיה שלנו בבורסה...

רווחיות אפסית ותשואה שלילית יפגעו ברווחי הרבעון השני; הנפגעות העיקריות הן 5 החברות הגדולות שיצטרכו להחזיר למבוטחים כ-100 מ' ש' שנגבו כדמי ניהול בשל הרווחים ברבעון הראשון

מאת רם דגן, פורסם ביום 10.7.2006 בעיתון הארץ [1]

חברות הביטוח צפויות לדווח על צניחה של עשרות אחוזים ברווחיהן ברבעון השני, לעומת התוצאות שרשמו ברבעון המקביל ב-2005. הירידה החדה ברווחיות נובעת מהנפילות בשווקים ששחקו את הרווחים מפעילות השקעות, האחראית על כ-70% מרווחיהן של חברות הביטוח. חמש הגדולות, שנחשבות לשחקניות הכמעט בלעדיות בענף ביטוחי החיים, צפויות להיות גם החברות שיספגו את המכה הקשה ביותר מבין חברות הביטוח.

בשלושת החודשים של הרבעון השני ירדו מדדי המניות בבורסה בכ-5%, שוקי ההון בעולם ירדו והדולר איבד 4.5%. כך שחלק גדול מאפיקי ההשקעות של חברות הביטוח סבלו מירידות.

פעילות ההשקעות של חברות הביטוח נחלקת להשקעות של פוליסות ביטוחי החיים (משתתפות ברווחים), השקעות של פוליסות הביטוחים הכלליים (אלמנטריים) והשקעות הנוסטרו. גורמים בענף מסבירים כי החולשה בשווקים, ובעיקר בשוקי המניות, האג"ח והמט"ח, לא איפשרה למנהלי ההשקעות בחברות הביטוח להציג רווחיות. יתרה מזו, תשואה שלילית ממוצעת של כ-1% בפוליסות המשתתפות ברווחים תחייב את החברות להחזיר למבוטחים סכום כולל של כ-100 מיליון שקל שנגבה מהם בגלל הרווחים ברבעון הראשון.

חברות הביטוח גובות עמלה של כ-15% מתוך הרווחים שנרשמים בגין ההשקעות של הפוליסות המשתתפות ברווחים. ברבעון הראשון של השנה נרשמה תשואה ממוצעת של כ-2% שאיפשרה לחברות לגבות דמי ניהול של כ-200 מיליון שקל. תחשיב התשואות הוא שנתי, כך שעל פי הוראות האוצר צריכות החברות להחזיר למשקיעים כספים בגין רווחים שקוזזו ברבעונים מאוחרים יותר.

לאחר הדו"חות הטובים של 2005, נראתה ההאטה בתשואות שמציגות החברות כבר ברבעון הראשון של 2006, על אף שזה הסתיים בתשואה חיובית. ברבעון השני צפויות החברות להציג תשואות שליליות. עם זאת, בענף מעריכים כי התשואה המצטברת מתחילת השנה תהיה חיובית, למרות ההשפעה של הרבעון. החברות צפויות להציג ברבעון השני רווחיות צנועה בכל זאת, בעיקר הודות לפעילות החיתום.