נוספו 6,020 בתים
, 20:20, 15 במאי 2006
כותרת מקור: הדלק יקר מדי? רוצו לקנות אופניים
מקור: הארץ, 15/5/2006, מקור: ריק סמית, הראלד טריביון
==נתונים==
* ה- OECD: חמש מדינות מעודדות את השימוש באופניים: אלו הן בריטניה, גרמניה, פינלנד, צ'כיה ולטוויה. פולין וספרד צוינו כמפגרות במיוחד בתחום.
* יש מגמת עליה בשימוש באופניים בערים הגדולות. לונדון, פאריס, שיקאגו, בוגוטה וסיאול פצחו בקמפיינים משמעותיים לשילוב האופניים בתחבורה העירונית. התוצאות הובילו לשינויים משמעותיים בצריכת הדלק, בזמני הנסיעה ואף בשוק הנדל"ן.
*אנריקה פניאלוסה, ראש העיר של בוגוטה (7 מיליון תושבים) בשנים 2000-1998, שינה את אופן התחבורה בעיר. פניאלוסה הקים כ-300 ק"מ של שבילי אופניים והציב הגבלות על מכוניות בשעות השיא.
* כשראש עיריית לונדון, קן ליווינגסטון השיק ב-2003 "מס פקקים" על מכוניות הנכנסות למרכז העיר, תופעת היה זינוק של 28% בשיעור רוכבי האופניים תוך שנה. קילומטראז' האופניים בעיר הוכפל בחמש השנים האחרונות.
* נתון נוסף שעולה מהניסיון העולמי הוא ששיעורי תאונות הדרכים יורדים בכל מקום שבו הרכיבה על אופניים צוברת תאוצה, כיוון שהמכוניות נאלצות להאט והנהגים מתרגלים לחלוק את הכביש עם הרוכבים.
* ראש העיר של שיקאגו, ריצ'רד דיילי השיק את התוכנית המקיפה ביותר בארה"ב למעבר לאופניים, והוא מעוניין שגם שירותי החירום והמשטרה ינצלו אופניים כמה שיותר.
* בסיאול התגבר ראש העיר מיונג בק לי על הלובי המקומי והחליף כביש מהיר באורך שישה ק"מ שכיסה בעבר את הנהר במרכז העיר בפארקים ושבילים להולכי רגל ולאופניים.
* כמעט 30% מנוסעי הרכבות בהולנד רוכבים על אופניים לתחנה, ו-12% נוספים עולים שוב על אופניים על מנת להגיע ליעדם הסופי.
==הערכות וטענות ==
* נראה שסין והודו מנצלות את הונן החדש על מנת לסלול את הדרך למכוניות חדשות, במקום לשמר מסורת ארוכת שנים של רכיבה המונית על אופניים.
* ראש העיר או סגנו יכולים לקדם דברים בצורה המהירה ביותר", אומר אנדי קלארק, ראש ליגת רוכבי האופניים האמריקאיים בוושינגטון.
* לדבריו של אנריקה פניאלוסה, האופניים הפכו לכלי התחבורה העיקרי עבור 5% מהאוכלוסייה - לעומת 0.1% לפני תחילת הפרויקט. שיעור המשתמשים במכונית ככלי התחבורה העיקרי ירד בתקופה זו מ-17% ל-13%.
*אנריקה פניאלוסה: "הורדת בעלי המכוניות מהמדרכות, שם נהגו לחנות, היתה מלחמה קשה", אומר פניאלוסה, "אך בסופו של דבר אנשים אהבו את העיר החדשה ואת אורח החיים החדש, ואנחנו חסכנו מאות מיליוני דולר על בניית כבישים ותחזוקתם".
* אנריקה פניאלוסה רואה בתחבורה נושא דמוקרטי - מבחינה כלכלית ופוליטית גם יחד. "אם כל האזרחים שווים, גם על המדיניות האורבנית להיות דמוקרטית, ולא לכולם יש גישה למכונית", הוא אומר. "בבוגוטה גם השימוש באוטובוסים עשוי לעלות 26%-13% משכר המינימום, והשימוש באופניים במשך 20 שנה יכול לייצר מספיק חסכונות לרכישת בית".
* מתכנני ערים מגלים לרוב הוא שמעט כסף המושקע בתשתיות אופניים יכול להביא לתוצאות מרחיקות לכת.
* רולוף ויטינק, מארגון המחקר ההולנדי Interface for Cycling Expertise, אומר כי השקעתה של בוגוטה בתשתיות לאופניים הניבה חיסכון גדול פי 7. לדבריו, הדבר נבע משימוש יעיל יותר במרחב העירוני ומירידה בכמות התעבורה.
* "אנחנו רואים הרבה יותר אנשים שמוכנים לנסות זאת [את הרכיבה על אופניים], וזה הופך בטוח יותר ככל שאנחנו מתקרבים למסה קריטית", אומר סילקה קנדי-טוד מרשות התחבורה של לונדון. "מספר התאונות צומצם בחצי ומספר הרוכבים הוכפל".
* אחת ההשקעות הפשוטות והמהירות ביותר בתשתית לאופניים היא מתקן חנייה לאופניים. הסטנדרט הוא שמקום חנייה אחד למכונית בעיר יכול לשמש 10 זוגות אופניים. כאשר מתאימים מתקנים אלה - אם בודדים ומפוזרים או מרוכזים במגרש חניית אופניים - למערכת הרכבות, הנפח מרשים.
==טענות מחוץ למאמר==
יש עליה משמעותית גם במספר הרוכבים בתל אביב וסביבתה. בעבר הייתי פוגש רוכב אחד בכל הנסיעה. משנת 2005 אפשר לפגוש רוכב אחד לפחות בכל צומת (כלומר כ 10-20 רוכבים). (האזרח דרור).
[[קטגוריה:כתבות תחבורה]]