כלכלה פוסט-קיינסיאנית

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

פוסט-קיינסיאניזם (באנגלית: Post-Keynesian economics) הוא זרם כלכלי אשר המשיך את עבודתו של ג'ון מיינרד קיינס תוך הסתייגות ממודל IS/LM. הפוסט-קיינסיאנים טענו שהמודל מפספס את עיקרי התפיסה של קיינס. ג'ון היקס שפיתח את המודל, הסכים מאוחר יותר לטענה זו. באופן כללי פוסט-קיינסיאנים הסתייגו מניסיון השילוב של התאוריה של קיינס עם התאוריה הנאו-קלאסית.

הזרם פותח בעיקר על סמך עבודתו של קיינס - התאוריה הכללית של עבודה וכסף, אבל פיתוח מאוחר יותר שלה הושפע ממיכאל קליצקי, ג'ואן רובינסון, ניקולאס קלדור, פול דיווידסון ופיירו סראפה. הביוגרף של קיינס, לורד Skidelsky כתב כי הזרם הפוסט-קיינסיאני נשאר הזרם הקרוב ביותר לרוח העבודה של קיינס.

כלכלנים פוסט-קיינסיאנים מאוחדים בדעתם כי התאוריה של קיינס - כלכלה קיינסיאנית - מוצגת בצורה לא נכונה על ידי שני בתי ספר קיינסיאנים אחרים - בית הספר הנאו-קיינסיאני שהיה חלק מהאורתודוקסיה הכלכלית בשנות ה-50 וה-60 של המאה ה-20, ובידי בית הספר הקיינסיאני החדש שיחד עם הכלכלה נאו-קלאסית שלט במחקר הכלכלי העיקרי מאז שנות ה-80 של המאה ה-20. ניתן לראות בזרם הפוסט-קיינסיאני ניסיון לבנות מחדש תאוריה כלכלית לאור הרעיונות של קיינס. עם זאת, כבר בשנים הראשונות פוסט-קיינסיאנים כמו ג'ואן רובינסון, ניסו להרחיק את עצמם מקיינס עצמו, ואת רוב הכלכלה הפוסט-קיינסיאנית העכשווית לא ניתן למצוא אצל קיינס.

מקורות

קישורים חיצוניים