תאוריית ההכרעה האנרגטית

Nuvola apps edu languages.png זהו מאמר דעה מאת עידן ד. מאמר דעה אינו אובייקטיבי.


תקציר

על פי המקובל לחשוב מי שמקבל את ההחלטות בדמוקרטיה נציגותית או אפילו ישירה הוא העם ולא הנציגים. בדומה לכך המחשבה היא שמי שקובע את התהלות השוק הם הצרכנים הסופיים שמחליטים מה לקנות ומה לא. תפיסה זו מניחה בצורה סמויה שאנרגיה וזמן הם משאבים אינסופיים שאינם מצויים במחסור. הנחה ששני אלה הם גורמים מגבילים למערכת מפזרת מסבירים מדוע למבנה הפנימי של מוסדות (כמו ממשלה, פירמות, ויקיפדיה וכו') יש השפעה לגבי השאלה מי קובע את המדיניות ומה מגבלות הכוח שלו.

  • מערכות מפזרות דורשת אנרגיה-

מערכת מפזרת דורשת אנרגיה באופן תמידי כדי להתקיים. ללא אנרגיה זו האנטרופיה תעלה ומערכת המפזרת תאבד את המבנה הפנימי המסודר שלה.

  • קבלת החלטות דורשת אנרגיה וזמן

השגת מידע וידע, דורשים זמן ואנרגיה. ברמה הסינפטית יש צורך בשינוי נויירונים במוח. גם במחשב יש צורך בזרם אנרגיה כדי לשנות מידע קיים או לקבל נתונים חדשים.

קיים מנגנון לא ברור של מעברים וטרייד-אוף בין אנרגיה, זמן, כסף (במרחב האנושי), מידע וידע. הדבר נעוץ גם בלב התאוריה של מאגרים וזרמים. כאשר למישהו יש מכונה יעילה או מוח חד הוא יכול לחסוך בהוצאת אנרגיה או זמן לשם בירור עובדות נוספות לדוגמה. אבל התחזוקה של מכונה משוכללת ושל מוח גדול הם בעצמם דבר שדורש הוצאות אנרגטיות מתמשכות.

  • חשיבות המנגנון

אנשים וגופים שקרובים יותר לקבלת ההחלטות נהנים מגישה קלה יותר למידע וידע רלוונטיים ויכולים להשפיע בקלות על ההכרעה הציבורית. יש מצבים בהם דה-יורה הקהל כולו יכול להשפיע - לדוגמה על ידי בחירה של נציגים אחרים. אלא שדבר זה דורש מהציבור מעורבות וידע - כלומר השקעה של אנרגיה וזמן בנושא. יש בעיה שללא ידע קשה להעריך מהי חשיבות סוגיה מסויימת על החיים של אדם מסויים - לדוגמה רוב האנשים אינם יודעים כיצד בריאותם של צפרדעים או מחזור הזרחן משפיעה אל איכות חייהם. גם ילד שלא מכיר נושא מסויים מתקשה בהבנה של ההשפעות של הבנת הנושא על איכות החיים שלו.

דבר זה יוצר בעיה שבה יש פער בין המצב הרשמי לבין המצב בפועל. באופן רשמי המחליטים הם הצרכנים או האזרחים - בפועל אולי אין להם יכולת להשקיע מספיק אנרגיה בכל התחומים כדי לברר אם תחומים אלה הם חשובים מספיק כדי שיוכלו להתערב בהם ולשנות את המצב בהם.