שימוש חוזר
שימוש חוזר (באנגלית: Reuse) תהליך שמאפשר לנו להשתמש באותו מוצר פעם נוספת ביעודו המקורי. הדבר כולל שימוש חוזר רגיל שבו משתמשים בעצם בצורה רב פעמית לאותו שימוש, וכן שימוש חוזר בצורה חדשה כאשר החפץ משמש למטרה שונה. שימוש חוזר הוא לדוגמה בקבוקי הבירה בישראל ומשקאות קלים בחו"ל (חוק הפיקדון בישראל היה יכול לאפשר מצב דומה גם בארץ).
בניגוד לשימוש חוזר, מיחזור כולל פירוק של החפצים לחומרי גלם כדי להשתמש בהם ליצירה של חפצים, לרוב כדי למכור אותם כמוצרים חדשים. השימוש החוזר נחשב בדרך כלל לרצוי יותר מבחינה סביבתית ולחסכוני יותר באנרגיה, בחומרי גלם, במשאבים כלכליים כמו כסף ובזמן. יש חומרים רבים, במיוחד פלסטיק, עץ, זכוכית נייר וקרטון שבמהלך המחזור מאבדים מאיכותם. סיבי הנייר לדוגמה מאבדים מאורכם, כך שנייר ספר אינו יכול לשמש לדוגמה להפקת נייר ספר ויש להפוך אותו לנייר עיתון. מסיבות אלה ניתן למחזר חומרים שונים במשך 2-4 דורות ולאחר מכן יש לזרוק אותם לאשפה. שימוש חוזר מאפשר ניצול ארוך יותר של חומרי הגלם.
מבחינה היסטורית, אחת הסיבות העיקריות לשימוש חוזר היא תמריץ כלכלי. במדינות עניות מניע זה יכול להוביל לאחוזים גבוהים מאוד של שימוש חוזר. עליה בשכר, תרבות הצריכה, ודרישה של הצרכנים לנוחות, כמו גם אי הפנמת של עלויות חיצוניות שנבעו מהפטרות מפסולת ובזבוז משאבים על הצרכנים, והיצרנים הביאה את הצרכנים להעדיף להשתמש במוצרים חד פעמים ולהיפטר ממוצרים בעלי ערך נמוך כמו אריזות. דבר זה פגע בתוכניות שימוש חוזר רבות שנוסו במדינות מערביות.
דוגמאות לשימוש חוזר ברמת הצרכן כוללות:
- תיקי קניות ועגלות קניות על פני שקיות ניילון
- סוללות נטענות רב פעמיות.
- שימוש בבקבוקים בבניה בבוץ ובספינות אדמה כדי שיאפשרו כניסה של אור למבנה.
- קניה ומכירה של מוצרי יד שניה - כולל בגדים, צעצועים, מוצרי חשמל.
- רשתות החלפת בגדים (בעיקר של ילדים) בתוך המשפחה ובין חברים.
- ספריות עירונית וחניות ספרים משומשים
- חנויות לתיקונים - תיקוני בגדים, סנדלרים, שענים, תיקוני אופניים וכו'.
- הכנת רהיטים מקרטון
דוגמאות לשימוש ברמה עירונית
- שימוש מחדש בחומרי בניין כמו אבנים, ועצים כדי לשפץ ריהוט גינה
- שימוש חוזר בחלקי בניין (אם כי לעיתים מדובר מחזור) של בניינים ישנים.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- שימוש חוזר בוויקיפדיה האנגלית
- גבעתיים: שיפוץ גני משחקים עם מה שיש בסביבה בילי פרנקל, 25.10.2011, ynet