מעכבי בעירה על בסיס ברום

חומרים מעכבי בעירה על בסיס ברום (באנגלית: Brominated flame retardant או BFR) היא משפחה של חומרים מעכבי בעירה. BFR יעילים בעיכוב שריפות במוצרי פלסטיק וטקסטיל כמו מוצרי אלקטרוניקה, בגדים ורהיטים. הם נפוצים בתעשיית האלקטרוניקה כדי למנוע ממוצרים לעלות באש.

מעכבי בעירה על בסיס ברום נחשבים מזהמים אורגניים יציבים בגלל היותם משבשים אנדוקריניים.

ה-Polybrominated diphenyl ethers ‏(PBDEs) הם משפחה של חומרים שנמצאים במעכבי בעירה, ובהם משתמשים במארזי פלסטיק של טלוויזיות ומחשבים, מוצרי אלקטרוניקה, שטיחים, תאורה, מצעים, בגדים, רכיבי מכוניות, כריות ועוד מוצרי טקסטיל. PBDE דומים מאוד מבחינה מבנית ל-PCB והם בעלי השפעה דומה על מערכת העצבים.

באופן היסטורי השתמשו בחומרים הכימיים אלום ובוראקס כדי להוריד את הסיכוי לבעירה של בדים ועץ, והדבר שימש אפילו את הרומאים. כימיקלים מעכבי בעירה מתווספים לפלסטיק במהלך תגובת הפילמור שלו כשהוא נוצר. תרכובות אורגניות המבוססות על הלוגנים כמו כלור וברום משמשים כתוספים מונעי בעירה בפלסטיק וכן בבדים. בשנת 1992 העולם צרך כ-150,000 טונות של מעכבי בעירה על בסיס ברום כאשר 30% מהתוצרת העולמית נוצרה על ידי תאגיד Great Lakes Chemical Corporation.

ל-PBDE יש פוטנציאל להפריע למאזן בלוטת התריס, ולהשפיע על שורה של בעיות התפתחויות ונוירולוגיות, כולל אינטליגנציה נמוכה ובעיות למידה. חלק ניכר מה-PBDE הנפוצים נאסרו לשימוש באיחוד האירופי בשנת 2006. ניסויים על מכרסמים הצביעו על כך כי אפילו חשיפה קצרה לחומרים יכולה לגרור הפרעות התפתחות והתנהגות בקרב צעירים. יש חשד כי החומרים משפיעים במנגנונים דומים לאלו של ה-PCB.

קישורים חיצוניים