מלכודת תעמולה
מלכודת תעמולה היא כל מקום ציבורי שאנשים נשארים בו כמות זמן משמעותית בהקשר תעמולה (דקות רבות, שעות) ושניתן לפרסם בו פרסומות תעמולה גלויה או חבויה המקדמת אידאולוגיה מסוימת (כגון האידאולוגיה התרבותית-כלכלית של הממשל במדינה נתונה).
מקום המפגש הציבורי יכול להיות למשל תחנת רכבת תחתית, כביש פקוק, אולם קולנוע וכדומה;
אפקט לכידת הקשב לתעמולה מתקבל בשל צורך ממשי של אנשים להישאר במקום זה או בשל ציפייה חברתית לא לעזבו מהר מספיק ואשר כוחות שונים גורמים להם לצפות בתוכו בעל כורכם בפרסומות של שירותים ומוצרים שונים שאלמלא נלכדו במלכודת התעמולה, לא סביר שהיו צופים בהם מרצונם.
הפרסומות במלכודת תעמולה יכולות לקדם אידאולוגיה במישרין או בעקיפין אך הן יכולות גם להשפיע על תרבות צריכה בנושאים נון-אידאולוגיים כמו נדל"ן, רכב פרטי, מזון מהיר, חבילות טלוויזיה, סרטי קולנוע ועוד.
קשה להעריך את ההשפעה של מלכודות תעמולה באופן כללי; כיום מחשביי כיס ("סמארטפונים") מסייעים להרחיק אנשים מתכנים במלכודת תעמולה אם כי במקרים רבים סמארטפונים משמשים בעצמם דרך להפיץ תעמולה דרך פרסומות ברוטאליות באפליקציות נייטיב (לכן עדיף להשתמש במחשב רגיל מאשר במחשב כיס כי הוא מאפשר יותר שליטה על התכנים המופיעים בו ולדוגמה קל יותר להשתמש בחוסם פרסומות במחשב רגיל מאשר במחשב כיס כי יש יותר מערכות הפעלה למחשבים רגילים מאשר לסמארטפונים).
דוגמאות
דוגמאות בולטות למלכודות תעמולה הן למשל:
- אולמות קולנוע בהם מוצגים פרסומות באופן ברוטאלי לצופים (לעתים תוך חזרה על פרסומת מסוימת 3 פעמים או יותר)
- תחנות אוטובוס ותחנות רכבת עירונית, חדרי המתנה וכדומה
- גם סביבות אינטרנטיות מסוימות בעיקר אלו הנחשבות ל"ממכרות" ודוגמה לכך הן אפליקציות משחק ואפליקציות הכרויות במחשב כיס ("סמארטפון") יכולות להיתפש כמלכודות תעמולה במובן מסוים