שינויים

אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1: −
'''האימפריה האשורית''' או '''אַשּׁוּר''' היא אימפריה ששלטה במשך כמעט כ-1,500 שנה במזרח הקרוב הקדום. האימפריה האשורית הייתה ממוקמת באיזור סוריה וצפון עיראק של ימינו, בין סוף המאה ה-21 לפנה"ס ועד לסוף המאה ה-7 לפנה"ס.  
+
'''האימפריה האשורית''' או '''אַשּׁוּר''' היא אימפריה ששלטה במשך כמעט כ-1,500 שנה במזרח הקרוב הקדום. האימפריה האשורית הייתה ממוקמת באיזור סוריה וצפון עיראק של ימינו, בין סוף המאה ה-21 לפנה"ס ועד לסוף המאה ה-7 לפנה"ס. תחילת הממלכה בעיר אשור באזור החידקל העליון ששמה ניתן לה על שם האל השומרי אשור, בעיראק של ימינו.
   −
תחילת הממלכה בעיר אשור באזור החידקל העליון ששמה ניתן לה על שם האל השומרי אשור, בעיראק של ימינו.
+
==ימי האימפירה של אשור ==
עד כה סברו חוקרים שהידרדרות האימפריה האשורית החדשה החלה במאה השביעית לפני הספירה בגלל מלחמה, והם התייחסו להשמדת הבירה, נינוה, בידי ברית צבאית של בבל ומדי בשנת 612 לפני הספירה כאל סוף האימפריה.  
+
תגלת פלאסר הראשון היה מגדולי מלכי אשור ושלט בה עד 1076 לפנה"ס . תחתיו השיגה הממלכה כוח צבאי, כיבושים ועושר רב שלא נראה כמותו זה מאות שנים, כיבושיו הגיעו עד לבבל במזרח ועד לים התיכון במערב, סוריה הצפונית. אך כפי שקרה פעמים רבות לאורך ההיסטוריה האשורית, עם מותו איבדה הממלכה מכוחה ושטחיה, עד למצב שבו הוכרחה לכרות בריתות ולחתום על הסכמי שלום עם בבל.  
   −
לטענת צוות חוקרים אמריקאי-טורקי, הסיבות להתמוטטותה הן שילוב של [[צפיפות אוכלוסין]] ו[[בצורת]]. אדם שניידר, דוקטורנט באנתרופולוגיה מאוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו, וסלים אדאלי מאוניברסיטת קוץ' באיסטנבול, טוענים במאמר "לא נקצרו יבולים", שהתפרסם בירחון Climatic Change בשנת 2014, שסיבה אפשרית לכך הייתה [[שינוי אקלים]] שהובילו לבצורת מתמשכת.
+
הממלכה שוקמה והחלה להפוך לאימפריה בשנית - האימפריה החדשה- בימי אשור-דן השני 934 עד 912 לפנה"ס. תיגלת-פלאסר השלישי שמלך עד 727 לפנה"ס חיזק עוד את הממלכה. מזמן זה ההממלכה הלכה והתחזקה עם מלכים שונים שעמדו בראשה ונלחמו במדינות שכנות.  
   −
במחקר מבצעים החוקרים קישור בין נתונים בנוגע לשינויים אקלימיים באותה תקופה, לבין דו"ח ששלח אסטרולוג החצר למלך אשור ונכתב על לוח חרס, שבו מצויין בין היתר כי בשנת 657 לספירה "לא נקצרו יבולים". מנתוני האקלים עולה שהבצורת לא הייתה אירוע חד-פעמי אלא מצב שהתמשכה שנים רבות. היבט נוסף הוא צפיפות האוכלוסין הגבוה, בייחוד בנינוה. לטענת החוקרים, איכלוס היתר פגע ביכולתה של אשור לשרוד בתנאי הבצורת.  
+
אשורבניפל היה המלך החזק האחרון של אשור שמלך בתקופה מ-669 לפנה"ס עד שנת 631 לפנה"ס. בזמן זה היתה כבר בבל ממלכה ווסלית של אשור. אשורבניפל השתלט גם על כל מצרים, הרס את העיר שושן ובכך חדלה עילם להתקיים. בתקופתו ידעה ממלכת אשור תור זהב: שגשוג צבאי ותרבותי. האמנות האשורית הגיעה לשיאהּ, ואשורבניפל הקים בנינווה את ספריית אשורבניפל – הספרייה הגדולה הראשונה שבה ניסה לכלול את כל מסמכי כתב היתדות שהיו מוכרים בזמנו.
   −
לדעתם, שילוב של בצורת קשה וצפיפות אוכלוסין, עירער את כוחה של הממלכה, ואויביה של אשור ניצלו את מצבה הקשה ותקפו אותה.  
+
==קריסת האימפריה האשורית==
 +
לאחר מותו של אשורבניפל החלה הממלכה האשורית החדשה להתפרק. מאבקי הירושה החלישו את האימפריה האשורית, חולשה זו נוצלה על ידי נבופלאסר הכשדי ועל ידי ממלכות וסליות נוספות להשתחרר מעולה של אשור. העדויות לפירוק הן בפקידות, בדואר ובמערכת המשפטית שבקושי תפקדו בעת ההיא.לאחר תבוסת אשור לצבאות בבל ומדי היא פסקה להיות מדינה עצמאית. אשור העיר נהרסה עד היסוד ב-614 והעיר נינוה נהרסה בשנת 612 לפנה"ס. הרס זה התרחש כ-20 שנה בלבד מאז תור הזהב של הממלכה, לאחר שממלכה שהיתה חזקה מזה כ-460 שנה, ושלטה כאימפריה במשך כ-300 שנה. יש לשים לב כי התפוררויות דומות (אם כי בעוצמה פחות דרמטית)התרחשה באשור לאחר מות תגלת פלאסר הראשון, והן במקומות אחרים - כמו התפוררות האימפרירה של אלכסנדר מוקדון.
 +
 
 +
עד כה סברו חוקרים שהידרדרות האימפריה האשורית החדשה החלה במאה השביעית לפני הספירה בגלל מלחמה, והם התייחסו להשמדת הבירה, נינוה, בידי ברית צבאית של בבל ומדי בשנת 612 לפני הספירה כאל סוף האימפריה. לטענת צוות חוקרים אמריקאי-טורקי, הסיבות להתמוטטותה הן שילוב של [[צפיפות אוכלוסין]] ו[[בצורת]]. אדם שניידר, דוקטורנט באנתרופולוגיה מאוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו, וסלים אדאלי מאוניברסיטת קוץ' באיסטנבול, טוענים במאמר "לא נקצרו יבולים", שהתפרסם בירחון Climatic Change בשנת 2014, שסיבה אפשרית לכך הייתה [[שינוי אקלים]] שהובילו לבצורת מתמשכת.
 +
 
 +
במחקר מבצעים החוקרים קישור בין נתונים בנוגע לשינויים אקלימיים באותה תקופה, לבין דו"ח ששלח אסטרולוג החצר למלך אשור ונכתב על לוח חרס, שבו מצויין בין היתר כי בשנת 657 לספירה "לא נקצרו יבולים". מנתוני האקלים עולה שהבצורת לא הייתה אירוע חד-פעמי אלא מצב שהתמשך שנים רבות. היבט נוסף הוא צפיפות האוכלוסין הגבוה, בייחוד בנינוה. לטענת החוקרים, איכלוס היתר פגע ביכולתה של אשור לשרוד בתנאי הבצורת.  לדעתם, שילוב של בצורת קשה וצפיפות אוכלוסין, עירער את כוחה של הממלכה, ואויביה של אשור ניצלו את מצבה הקשה ותקפו אותה.  
    
==ראו גם ==
 
==ראו גם ==
 
* [[התמוטטות]]
 
* [[התמוטטות]]
 +
* [[דעיכת האימפריה השומרית]]
 +
* [[משבר המים במזרח התיכון]]
 +
* [[השפעת התחממות העולמית על המזרח התיכון]]
    
==קישורים חיצוניים==
 
==קישורים חיצוניים==
* [http://www.haaretz.co.il/news/science/1.2484494 לוח החרס העתיק חשף את גורלה של האימפריה האשורית] רות שוסטר, הארץ, 13.11.2014  
+
* רות שוסטר, [http://www.haaretz.co.il/news/science/1.2484494 לוח החרס העתיק חשף את גורלה של האימפריה האשורית], הארץ, 13.11.2014  
    
[[קטגוריה:מדינות]]
 
[[קטגוריה:מדינות]]
 
[[קטגוריה:קריסת תרבויות]]
 
[[קטגוריה:קריסת תרבויות]]
 
[[קטגוריה:המזרח התיכון]]
 
[[קטגוריה:המזרח התיכון]]