שינויים

נוספו 1,242 בתים ,  11:37, 2 ביוני 2019
שורה 99: שורה 99:     
==איך לעבור לתחבורה בת קיימא==
 
==איך לעבור לתחבורה בת קיימא==
במאה ה-21 יותר ויותר ערים ומדינות מעויינות במעבר ל[[תחבורה בת קיימא]] כחלק מרעיון של [[עיר בת קיימא]]. ערים רבות מנסות להפחית את השימוש והבעלות על מכוניות ואו להפחית את ההשפעות המזיקות של מכוניות אלה, הדבר נובע מתוך מטרות שונות ומשלימות - רצון להפחית [[פקקי תנועה]] ו[[בעיות חניה]], רצון לשפר את המסחר והכלכלה העירונית, שיפור איכות האוויר העירונית, שיפור בריאות התושבים, הנגשת העיר לאוכלוסיות שפחות נוהגות כמו [[עיר ידידותית גיל|מבוגרים]] ו[[עיר ידידותית לילדים|ילדים]] ושיפור העצמאות שלהם ועוד. צעדים אלה נתקלים לעיתים קרובות בקשיים עקב [[נעילה טכנולוגית]] של שימוש במכוניות, [[פרבור]] ו[[תכנון מוטה מכוניות]] - שכן שיפור התחבורה לטובת חלופות למכוניות שהוא טוב לטווח הארוך ולציבור הרחב , גורר לא פעם פגיעות בנהגים.  
+
במאה ה-21 יותר ויותר ערים ומדינות מעויינות במעבר לתחבורה בת קיימא כחלק מרעיון של [[עיר בת קיימא]]. ערים רבות מנסות להפחית את השימוש והבעלות על מכוניות ואו להפחית את ההשפעות המזיקות של מכוניות אלה, הדבר נובע מתוך מטרות שונות ומשלימות - רצון להפחית [[פקקי תנועה]] ו[[בעיות חניה]], רצון לשפר את המסחר והכלכלה העירונית, שיפור איכות האוויר העירונית, שיפור בריאות התושבים, הנגשת העיר לאוכלוסיות שפחות נוהגות כמו [[עיר ידידותית גיל|מבוגרים]] ו[[עיר ידידותית לילדים|ילדים]] ושיפור העצמאות שלהם ועוד. צעדים אלה נתקלים לעיתים קרובות בקשיים עקב [[נעילה טכנולוגית]] של שימוש במכוניות, [[פרבור]] ו[[תכנון מוטה מכוניות]] - שכן שיפור התחבורה לטובת חלופות למכוניות שהוא טוב לטווח הארוך ולציבור הרחב , גורר לא פעם פגיעות בנהגים.  
    
מעבר לתחבורה בת קיימא יכול להיעשות במגוון דרכים, אבל עיצוב עירוני נכון הוא קריטי להשגת תחבורה בת קיימא. ערים עם עיצוב של [[פרבור|פרבר משתרע]] מתקשות מאד לעבור לתחבורה בת קיימא אפילו אם הן מיישמות צעדים כמו הקמת רכבת תחתית, שבילי אופניים ועוד. ערים צפופות, עם קישור טוב בין רחובות, הן לא בהכרח בעלות תחבורה בת קיימא אבל הן מתקשות להתאים את עצמן למכוניות וקל להתאים אותן לתחבורה בת קיימא.  
 
מעבר לתחבורה בת קיימא יכול להיעשות במגוון דרכים, אבל עיצוב עירוני נכון הוא קריטי להשגת תחבורה בת קיימא. ערים עם עיצוב של [[פרבור|פרבר משתרע]] מתקשות מאד לעבור לתחבורה בת קיימא אפילו אם הן מיישמות צעדים כמו הקמת רכבת תחתית, שבילי אופניים ועוד. ערים צפופות, עם קישור טוב בין רחובות, הן לא בהכרח בעלות תחבורה בת קיימא אבל הן מתקשות להתאים את עצמן למכוניות וקל להתאים אותן לתחבורה בת קיימא.  
   −
מעבר לתחבורה בת קיימא קל יותר ככל שהוא נעשה בצורה שמערבת אלמנטים משלימים זה לזה - תכנון עירוני כללי (ערים צפופות, עם עירוב שימושי קרקע), [[הליכתיות|תכנון שמקל על הליכה (כמו בלוקים עירוניים קצרים, צל במרחב העירוני, [[מעבר חצייה בטוח|מעברי חצייה בטוחים]], עירוב שימושי קרקע), [[תשתיות אופניים]] ([[שבילי אופניים]], [[צומת ידידותי לאופניים]], [[איזור מיתון תנועה|אזורי מיתון תנועה]]), [[תכנון מוטה תחבורה ציבורית]] ([[תחבורת מעברים]], גריד של רחובות, בנייה צפופה ליד תחנות הרכבת ועוד), וצעדים נוספים שאינם בהכרח תשתיות או תכנון (כמו ניהול מצאי החניה בעיר, תמריץ כלכלי שלא מעודד שימוש במכוניות, חינוך לרכיבה בטוחה, הסברה על חשיבות של [[תחבורה פעילה]] לבריאות ועוד).  
+
מעבר לתחבורה בת קיימא קל יותר ככל שהוא נעשה בצורה שמערבת אלמנטים משלימים זה לזה - תכנון עירוני כללי (ערים צפופות, עם עירוב שימושי קרקע), [[הליכתיות|תכנון שמקל על הליכה (כמו בלוקים עירוניים קצרים, צל במרחב העירוני, [[מעבר חצייה בטוח|מעברי חצייה בטוחים]], עירוב שימושי קרקע), [[תשתיות אופניים]] ([[שבילי אופניים]], [[צומת ידידותי לאופניים]], [[איזור מיתון תנועה|אזורי מיתון תנועה]]), [[תכנון מוטה תחבורה ציבורית]] ([[תחבורת מעברים]], גריד של רחובות, בנייה צפופה ליד תחנות הרכבת ועוד), וצעדים נוספים שאינם בהכרח תשתיות או תכנון (כמו ניהול מצאי החניה בעיר, תמריץ כלכלי שלא מעודד שימוש במכוניות, חינוך לרכיבה בטוחה, הסברה על חשיבות של [[תחבורה פעילה]] לבריאות ועוד). עם זאת האתגר הוא לעשות את המעבר באופן הדרגתי על ידי התחלה באמצעים קלים יותר בעלי פגיעה נמוכה או לבצע תקופת הסתגלות שבה לאנשים ולעסקים יש זמן להתכונן לשינוי.
 +
 
 +
יש נטיה בקרב מקבלי החלטות וכן הציבור הרחב לחכות לטכנולוגיות חדשות כדי לקדם שינוי . לדוגמה לחשוב ששינוי יכול לבוא בעיקר כתוצאה מאיסוף של הרבה מאד נתונים, רכבות תחתיות או פתרונות מחשוביים מתוחכמים כמו [[מכונית אוטונומית]] עם זאת לפעמים ניתן לקדם פתרונות בצורה פשוטה - לדוגמה למדוד כמה אנשים עוברים ברחוב בתחבורה ציבורית או ברגל לעומת כמה מרחב ניתן להם ואם צריך לתת יותר מקום לאמצעים אלה על חשבון מכוניות. {{הערה|[https://www.theglobeandmail.com/opinion/article-solving-the-problems-that-plague-our-cities-might-be-easier-than-you/ Solving the problems that plague our cities might be easier than you think], JENNIFER KEESMAAT, 2019}}
    
===ערים ותחבורה בת קיימא===
 
===ערים ותחבורה בת קיימא===