שינויים

אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1: −
ציר זמן של המהפכה המדעית - רעיונות, אנשים, תהליכים, טכנולוגיות , שיטות מחקר, תאוריות מרכזיות.  
+
ציר זמן של [[המהפכה המדעית]] - רעיונות, אנשים, [[תהליך|תהליכים]], טכנולוגיות , שיטות מחקר, תאוריות מרכזיות.  
   −
* לפי הספירה - גילוי ההדרגתי של טבעם האמיתי של הכוכבים והייקום על ידי הפילוסופים הפרה-אפלטונים מהמסורת האיונית בתקופה שבין המאה ה-6 למאה ה-4 לפני הספירה. חלק מהפילוסופים שגרו באיי יוון העתיקה ( תָאלֵס איש מילֵטוֹס, אנכסימנדרוס, תאודורוס מסמאמוס, אמפדוקלס, [[דמוקריטוס]], אריסטרכוס מסאמוס), רדפו באופן חופשי אחר ידע מדעי, לטענת [[קרל סייגן]] הם רצו להנחיל אותו להמונים. ראו [[קוסמוס (סדרת טלוויזיה)]]
+
==יסודות המדע==
* שקיעת המדע ראשית באתונה (הצמדות לפילוסיפיה ללא ניסויים) ואחר כך הכנסיה הקתולית - הרעיון של האמת שנמצאת אצל הנביאים ורעיון של אנטי קדמה - העולם הולך ושוקע ואנחנו שוכחים כל הזמן את חוכמת הקדמונים.  
+
* המאה ה-6 עד למאה ה-4 לפני הספירה - גילוי ההדרגתי של טבעם האמיתי של הכוכבים והייקום על ידי הפילוסופים הפרה-אפלטונים מהמסורת האיונית בתקופה שבין . חלק מהפילוסופים שגרו באיי יוון העתיקה ( תָאלֵס איש מילֵטוֹס, אנכסימנדרוס, תאודורוס מסמאמוס, אמפדוקלס, [[דמוקריטוס]], אריסטרכוס מסאמוס), רדפו באופן חופשי אחר ידע מדעי, לטענת [[קרל סייגן]] הם רצו להנחיל אותו להמונים. ראו [[קוסמוס (סדרת טלוויזיה)]]
* התער של אוקהים ומלומדים בימי הביניים, התפתחות הממתיקה, פיזיקה של אריסטו, אלכימיה
+
* המאה השלישית לפני הספירה - המתמטיקאי ההלניסטי אוקלידס מאלכסנדריה כותב את הספר "יסודות" (ביוונית: Στοιχεῖα, סְטוֹיכֵיַא). בספר מאורגנים באופן שיטתי הגדרות, אקסיומות ומשפטים בגאומטריה, בתורת המספרים ובאלגברה בסיסית. "יסודות" הוא הספר הקדום ביותר מסוג זה ששרד עד ימינו, והייתה לו השפעה מכרעת על התפתחותם של הלוגיקה, המתמטיקה והמדע בכלל. במשך מאות שנים, כאשר חטיבת הלימודים העליונה באוניברסיטאות של אירופה הייתה הקואדריוויום (לימודי אריתמטיקה, גאומטריה, מוזיקה ואסטרונומיה), היה "יסודות" חלק מהידע הנדרש מכל סטודנט.  בזכות הספר נחשב אוקלידס לאב המכונן - "המייסד" - של הגישה האקסיומטית במתמטיקה בפרט ובמדע בכלל.
* התפתחות הרנסאס, לאונדרו דה ויינצי
+
* שקיעת המדע - ראשית באתונה (הצמדות לפילוסיפיה ללא ניסויים) ואחר כך [[הכנסיה הקתולית]] - הרעיון של האמת שנמצאת אצל הנביאים ורעיון של אנטי קדמה - העולם הולך ושוקע ואנחנו שוכחים כל הזמן את חוכמת הקדמונים.  
* מרקו פולו, גילוי אמריקה על ידי האדם הלבן קולומבס
+
* 1088 - מוקמת אוניברסיטת בולוניה בצפון איטליה. זו האוניברסיטה העתיקה ביותר בעולם המערבי, והיא נוסדה מהתארגנות חופשית וחילונית (מנותקת משליטת הכנסייה או כל חצר מלוכה שהיא) של סטודנטים שבחרו ומימנו את הפרופסורים שלהם מכיסם. התארגנות הסטודנטים פעלה בדרך של עזרה הדדית, וחולקה לפי לאומים לשתי קבוצות עיקריות. אוניברסיטת בולוניה הייתה היפוכה של אוניברסיטת סורבון, שהמרצים שלה השתייכו וממומנו על ידי הכנסייה או/ו בית המלוכה. לאחר מכן מימנה העירייה את המרצים של אוניברסיטת בולוניה.
* המהפכה הקופריאנית, קפלר, גליאלו, התפתחות הטלסקופים, קשר בין מתמיטקה לפיזיקה ואסטרונומיה - קפלר והאסטרונם הדני.  
+
* 1257 - מוקמת מכללת הסורבון - מה שיהפוך לימים לאוניברסיטת פריז - הסורבון (בצרפתית: La Sorbonne). המכללה הוקמה על ידי רובר דה סורבון (Robert de Sorbon).
* החברה המלכותית למדעים בבריטניה
+
* [[התער של אוקהם]] - מיוחס לוויליאם איש אוקאם, נזיר פרנציסקני אנגלי בן המאה ה-14. ומלומדים בימי הביניים, התפתחות הממתיקה, פיזיקה של אריסטו, אלכימיה.
* "יסודות" של ניוטון, רוברט הוק. המהפכה הניוטונית.  
+
* 1260 - המסע הראשון של מרקו פולו לסין. המסע מדרבן בהמשך מסעות אחרים כולל קולומבוס
* לינבהוק והמצאת המיקרוסופ - יסודות [[המהפכה המיקרוביולוגית]]
+
* 1452 - נולד לאונרדו דה וינצ'י, התפתחות הרנסאס,
 +
* 1492 גילוי אמריקה על ידי האדם הלבן, בראש משלחת של קריסטופר קולומבוס
 +
 
 +
==תחילת המדע המודרני==
 +
* 1543 - תחילת '''המהפכה הקופריאנית''' עם פרסום ספרו של ניקולאוס קופרניקוס '''"על תנועת גרמי השמים"''' . עיקרה של מהפכה זו הוא השינוי בתפיסת תנועת גרמי השמיים מתפיסה גאוצנטרית, שלפיה כדור הארץ נמצא במרכזו של היקום ואותו מקיפים גרמי השמיים פעם ביום בערך, לתפיסה הליוצנטרית, לפיה כדור הארץ סובב סביב צירו במשך יממה וגם מקיף במהלך שנה את השמש, שנחה במרכז מערכת השמש. עד פרסום ספרו של קופרניקוס הגישה הרווחת באסטרונומיה המערבית הייתה זו שהתבססה בימי יוון העתיקה. המהפכה הקופרניקאית חוללה טלטלה ברחבי אירופה, והובילה, לצד גורמים אחרים, לשינוי תפיסתי נרחב. כוחה של הכנסייה התערער, ונפתח הפתח לתקופה חדשה- העת החדשה. המהפכה הקופרניקאית נחשבת לחלק מרכזי מאוד במהפכה המדעית, ומקובל לקבוע את שנת 1543 (שנת פרסום ספרו של קופרניקוס) כנקודת הפתיחה של המהפכה. אישים -  קופרניקוס, קפלר, גליאלו, התפתחות הטלסקופים, קשר בין מתמיטקה לפיזיקה ואסטרונומיה.
 +
* 1609 - פרסום '''חוקי קפלר'''.  שלושה חוקים המתארים את תנועתם של כוכבי הלכת סביב השמש. את החוקים ניסח המתמטיקאי, האסטרונום הגרמני יוהאנס קפלר (1571–1630), שבחן את תצפיותיו של האסטרונום הדני טיכו ברהה. בערך בשנת 1605 הבין קפלר שהתצפיות התאימו לשני חוקים מתמטיים פשוטים יחסית, וחוק נוסף הקשור לאותן תצפיות התגלה על ידו כעשר שנים מאוחר יותר. החוקים האלה השפיעו על ניוטון והדבר שהראה בהמשך כי הם נובעים מחוקי התנועה והכבידה שלו. שני החוקים הראשונים פורסמו בספרו של קפלר "Astronomia nova" ("האסטרונומיה החדשה") ב-1609 והשלישי פורסם עשר שנים מאוחר יותר בסםפרו "Harmonices Mundi" ("ההרמוניה של העולמות").  
 +
* 1646 מוקמת '''"החברה המלכותית" בלונדון''' - או בשמה המלה "החברה המלכותית של לונדון לשיפור הידע במדעי הטבע". מייסדי החברה המלכותית היו חברים באגודה חשאית שעסקה מאז 1646 בקידום דעותיו של פרנסיס בייקון. בין מייסדיה הבולטים היו כריסטופר רן, רוברט בויל ורוברט מוריי. האגודה נהנתה מתמיכתו הרשמית של בית-המלוכה האנגלי ששוקם באותה שנה, ומטרתה הרשמית הייתה לקדם את הלימוד הניסיוני במדעי הטבע. האגודה פועלת כאגודה מדעית הפעילה ברציפות מאז שנת 1660, ומשמשת כאקדמיה למדעים של בריטניה. היא מהווה את אחת האגודות המדעיות הוותיקות והמשפיעות ביותר בעולם.
 +
* 1672 - בשנה זו כותב לראשונה '''אנטוני ואן לוונהוק''' לחברה המלכותית בלונדון (דרך רגנייר דה גראף) על הממצאים שראה במיקרוסקופ שבנה. הסיבה המקורית לבניית המיקרוסקופ היא כנראה לשם בחינת איכות בדים. . לינבהוק כתב לחברה מעל 300 מכתבים.  החברה המלכותית סיפקה ללוונהוק תמיכה ועידוד להמשיך בעבודתו וכן הדריכה אותו לגבי כיוונים שכדאי לחקור. בשנת 1674 ראה לוונהוק יצורים חיים במי ביצה שראה במיקרוסקופ שלו ובשנת 1676 הוא שלח את המכתב השמיני שלו לחברה המלכותית בו תיאר את היצורים החיים שראה. בשנת 1680 זכה להתקבל כחבר בחברה המלכותית. לקראת מותו שלח לחברה הוראות לבניית מיקרוסקופ. יסודות '''[[המהפכה המיקרוביולוגית]]'''.
 +
* 1687 - '''המהפכה הניוטונית''' - פרסום הספר "עקרונות מתמטיים של פילוסופיית הטבע" של אייזק ניוטון, (בהשפעת רוברט הוק). הספר כלל תיאור של מחקריו הפיזיקליים, כגון: קינמטיקה ושלושת חוקי התנועה וכוח הכבידה, והניח את הבסיס למכניקה הקלאסית, אשר שלטה בראייה המדעית של הפיזיקה בעולם במשך כשלוש מאות שנים, ויצרה את הבסיס להנדסה המודרנית.
 +
==המשך התפתחות המדע==
 
* מיון עולם הטבע - איסוף בוטני וזאולוגי של מינים.  
 
* מיון עולם הטבע - איסוף בוטני וזאולוגי של מינים.  
 
* מחקרים גואגרפיים , איסוף של זני חקלאות, של בעלי חיים ושל ילידים התפשטות קולוניליאסטית, גילוי ארצות, המסעות של מגלן, המסע של קוק.  
 
* מחקרים גואגרפיים , איסוף של זני חקלאות, של בעלי חיים ושל ילידים התפשטות קולוניליאסטית, גילוי ארצות, המסעות של מגלן, המסע של קוק.  
* [[המהפכה התעשייתית]], שני הספרים של אדם סמית.  
+
* 1776 - יוצא לאור [[עושר העמים]] ספרו הנודע של הכלכלן [[אדם סמית]]. כמה שנים קודם לכן יוצא ספרו [[התיאוריה של הסנטימנט המוסרי]]
* השפעות חברתיות - חילון, המשך ה[[קולוניליזם]], המפכה האמריקאית, המהפכה הצרפתית. עבדות טראס אטלנטית.  
+
* השפעות חברתיות - חילון, המשך ה[[קולוניליזם]], המפכה האמריקאית, [[המהפכה הצרפתית]]. עבדות טראס אטלנטית.  
* צארלס דאווריון ופיתוח תאוריית האבולוציה. בשנות ה-60 עד סוף המאה ה19
+
* [[המהפכה התעשייתית]]
* המשך [[המהפכה המיקרוביולוגית]] בסוף המאה ה-19 - המפכה הרפואית על יד פסטר, כוך ואחרים.  
+
* 1798-  הכלכלן [[תומאס מלתוס]] מפרסם את את "[[המסה על עקרון האוכלוסייה]]" (An Essay on the Principle of Population). מלתוס טען שכמות המזון גדלה באופן ליניארי, בעוד אוכלוסיית העולם מתרבה באופן מעריכי, במצב כזה אין לאדם ברירה אלא להילחם עם האחר למחייתו, כאשר הכשיר ביותר ישרוד. האדם שידע לתפקד באופן המתוחכם ביותר או המותאם ביותר למצב, יצליח להתקיים. דרווין קרא בעיון רב את התאוריה הזאת, ולימים אמר שממנה שאב את רעיון מאבק הקיום.
* התפתחות תורת החשמל, המגנטיות והאלקרטומגנטיה במהלך המאה ה-19
+
*  1859 - צ'ארלס דרווין מוציא לאור את הספר "מוצא המינים" ("על מוצא המינים בדרך הברירה הטבעית, או השתמרותם של גזעים מועדפים במאבק לחיים"). שבו הוא מפתח את [[תאוריית האבולוציה]].
* התפתחות תורת התרמונידמיקה על ידי סאדי קורנו ואחרים,  
+
* המשך [[המהפכה המיקרוביולוגית]] באמצע וסוף המאה ה-19 - המפכה הרפואית על יד פסטר, כוך ואחרים.  
 +
* התפתחות '''תורת החשמל''', המגנטיות והאלקרטומגנטיה במהלך המאה ה-19
 +
* התפתחות תורת [[תרמונידמיקה]] על ידי סאדי קורנו ואחרים,  
 
* התפתחות תורת ה[[אקולוגיה]]
 
* התפתחות תורת ה[[אקולוגיה]]
 
* תאורית היחסות של איינשטין בתחילת המאה ה-20.  
 
* תאורית היחסות של איינשטין בתחילת המאה ה-20.  
 
* פיתוח תורת היסודות על ידי מנלדייב וגילוי יסודות חדשים.  
 
* פיתוח תורת היסודות על ידי מנלדייב וגילוי יסודות חדשים.  
* הקולוניזם בשיאו, מלחמת העולם הראשונה והשנייה.  
+
* ה[[קולוניזם]] בשיאו, מלחמת העולם הראשונה והשנייה.  
 
* יסודות תורת המחשוב ופיתוח המחשבים הראשונים.  
 
* יסודות תורת המחשוב ופיתוח המחשבים הראשונים.  
 
* הסינתזה בין תאוריית האבולצויה לתאוריה התורשה של מנדל. גילוי ה-DNA שנות ה-50 של המאה ה-20  
 
* הסינתזה בין תאוריית האבולצויה לתאוריה התורשה של מנדל. גילוי ה-DNA שנות ה-50 של המאה ה-20  
 
* פיתוח חקר החקלאות ו[[המהפכה החקלאית]].  
 
* פיתוח חקר החקלאות ו[[המהפכה החקלאית]].  
 
* התפתחות הפסיכולוגיה ראשית פרויד, בהמשך שימוש בפסיכולוגיה בכלכלה - [[המאה של העצמי]]. [[פסיכולוגיה חברתית]]. בהמשך [[כלכלה התנהגותית]] בשנות ה-70 של המאה ה-20.  
 
* התפתחות הפסיכולוגיה ראשית פרויד, בהמשך שימוש בפסיכולוגיה בכלכלה - [[המאה של העצמי]]. [[פסיכולוגיה חברתית]]. בהמשך [[כלכלה התנהגותית]] בשנות ה-70 של המאה ה-20.  
* כלכלה אקולוגית.  
+
* [[כלכלה אקולוגית]].  
* מיפוי הגנום האנושי והמשך המפכההמיקרוביולוגית.
+
* מיפוי הגנום האנושי והמשך המפכה המיקרוביולוגית.
 
* חקר החלל ו[[מסעות בחלל]]
 
* חקר החלל ו[[מסעות בחלל]]