שינויים

נוספו 4,376 בתים ,  17:29, 24 במרץ 2019
יצירת דף עם התוכן "'''אפקט העיגון''' () הוא סוג של הטיה קוגנטיבית שבה אנשים מסתמכים יותר מידי על נתון או פיסת..."
'''אפקט העיגון''' () הוא סוג של [[הטיה קוגנטיבית]] שבה אנשים מסתמכים יותר מידי על נתון או פיסת מידע כלשהי שמוצעת להם (זהו ה"עוגן") לשם ביצוע החלטה כלשהי.

הפסיכולוג [[דניאל כהנמן]] מציג זאת בספרו [[לחשוב מהר לחשוב לאט (ספר)|לחשוב מהר לחשוב לאט]] - כאשר מציגים לאנשים שאלה מספרית כלשהי וחושפים אותם קודם לכן למספר כלשהו, מספר זה משפיע באופן מובהק על התשובה שלהם. לדוגמה אם שואלים אנשים מה הגובה של עץ סקוויה, אזי אנשים שנחשפו קודם לכן למספר 365 יתנו תשובה גבוה יותר מאשר אנשים שנחשפו למספר 55. ההבדל בין שתי הקבוצות הוא משמעותי. ניתן למדוד את ההפרש בתשובות על ידי גודל ההפרש שנתנו שתי הקבוצות השונות, לבין גודל ההפרש בין שתי התשובות המטרימות. כאשר השפעת אפקט העיגון היא אפס המספר הזה הוא אפס. וכאשר יש השפעה מלאה הגודל הוא 100. בשאלת עץ הסקוויה גודל אפקט העיגון היא 55.

דבר זה נמצא בדוגמאות רבות אחרות - לדוגמה כאשר נתנו למתווכחים להעריך את מחירה של דירה באמצעות נתונים שונים עליה, קבוצה אחת נחשפה למחיר קניה גבוה בהרבה מהערך האמיתי וקבוצה שניה נחשפה למחיר נמוך בהרבה. גודל אפקט העיגון - ההפרש בין שתי הקבוצות - היה 48%, אף כי המומחים חשבו כי הם לא הושפעו כלל מהמחיר המבוקש. תוצאה דומה התקבלה בקרב סטודנטים חסרי ידע בתחום, של 48%, אם כי אלה לפחות הודו שאכן הושפעו מאפקט העיגון.

אפקט העיגון עובד על שתי המערכות שמייצגות תהליכים שונים במוח האנושי. {{הערה|ראו [[לחשוב מהר לחשוב לאט (ספר)]]] הסבר נוסף}} על "מערכת שתיים" שמקבלת החלטות מורכבות ואיטיות, העיגון עובד בצורה שהוא נותן נקודת התחלה. גם אם שוללים נקודה זו, אנשים מתחילים להתרחק ממנה עד שכבר לא בטוחים שהמרחק שהתרחקנו מנקודה זו אינו מוגזם ולכן נקודת העיגון משפיעה על השיפוט שלנו. ניסויים הראו לדוגמה שאנשים שמערכת שתיים שלהם מוחלשת, בגלל עומס כמו עייפות או שיכרון, התרחקו פחות מהעוגן הראשוני.

אפקט העיגון עובד גם על "מערכת 1" (שקמבלת החלטות בצורה מהירה מאד ולא רצונית) דרך מנגנון אחר של [[תיחול]] - לדוגמה עיגון של טמפרטורה נמוכה (האם לדעתך הטמפרטורה הממוצעת בגרמניה היא 5 מעלות?) מעלה בראשנו אסוציאיות של שלג , מעילים וכו', ודימוי זה גורם לנו לתת הערכה נמוכה יותר לטמפרטורה הממוצעת שיש בגרמניה. אם ישאלו אותנו אם גנדי חי עד גיל 144 ואחר ישאלו אותנו מה גילו של גנדי, התיחול מעלה בנו תמונה של אדם זקן, שכן מערכת מספר אחת שוקלת דברים על ידי הדמייה שלהם כאילו היו מציאותיים. לאחר מכן כאשר אנו נשאלים לגילו עדיין יש לנו תמונה של אדם זקן בראש, וזה משפיע על התשובה שניתן. עוגנים הם דוגמה של משזמ"י - מה שרואים זה מה שיש - רק הראיות שבהישג יד נלקחות בחשבון.

==ראו גם==
* [[לחשוב מהר לחשוב לאט (ספר)]]

==קישורים חיצוניים==
* [https://en.wikipedia.org/wiki/Anchoring אפקט העיגון] בויקיפדיה האנגלית

[[קטגוריה:כלכלה התנהגותית]]
[[קטגוריה:פסיכולוגיה]]