שינויים

שורה 12: שורה 12:     
;רוכבי האופניים משתוללים - מכאן כל הבעיות:
 
;רוכבי האופניים משתוללים - מכאן כל הבעיות:
זה נכון, חלק מהרוכבים משתוללים ועוברים על החוק. מצד שני גם רוב הנהגים לא באמת מאמינים בטיעון כי התנהגות הרוכבים היא הסיכון המרכזי - נהג שבאמת מאמין בכך, ומעיד על עצמו שהוא נהג בטוח וזהיר, הרי יכול להתחיל לרכוב בכבישים - אם לא לעבודה אז להסיע את הילדים לגן או לחנות או לחברים ליד הבית. נהגים שנרתעים מדבר כזה מעידים במו רגליהם שהחשש המרכזי לא נובע מרכיבה לא מספיק זהירה של עצמם, אלא מגורמים אחרים. עבירות על החוק כמובן שלא עוזרות, אבל חלקן נובע מ"אילתורים" שרוכבים מנסים לבצע כדי לנסות להסתדר, וחקן נובע מזלזול בשאר משתמשי הדרך -זלזול שאופייני לעוד משתמשי דרך (לדגומה נהגים) והוא חריף יותר בקרב קבוצות שסובלות מניכור מצד הסביבה. אנו בעד הקמת תשתיות, חינוך והדרכה וכן אכיפה נגד רוכבים ונהגים שמסכנים משתמשי דרך אחרים.  
+
זה נכון, חלק מהרוכבים משתוללים ועוברים על החוק. מצד שני גם רוב הנהגים לא באמת מאמינים בטיעון כי התנהגות הרוכבים היא הסיכון המרכזי - נהג שבאמת מאמין בכך, ומעיד על עצמו שהוא נהג בטוח וזהיר, הרי יכול להתחיל לרכוב באופניים בכבישים - לחסוך כסף, להמנע מפקקים - אם לא לעבודה אז להסיע את הילדים לגן או לחנות או לחברים ליד הבית. נהגים שלא רוכבים בעיר מעידים במעשיהם שהחשש המרכזי שלהם הוא לא איכות הרכיבה של הרוכבים, אלא סיכון מצד נהגים. עבירות על החוק כמובן שלא עוזרות, אבל חלקן נובע מ"אילתורים" שרוכבים מנסים לבצע כדי לנסות להסתדר, וחלקן נובע מזלזול בשאר משתמשי הדרך -זלזול שאופייני לעוד משתמשי דרך (לדגומה נהגים) והוא חריף יותר בקרב קבוצות שסובלות מניכור מצד הסביבה. קשה לתקן רכיבה לא זהירה עם עונשים ואכיפה בלבד - במיוחד כאשר יש תשתיות פגומות, נהגים לא אדיבים, מחסור בידע ותחושת ניכור. אנו בעד הקמת תשתיות, חינוך והדרכה וכן אכיפה נגד רוכבים ונהגים שמסכנים משתמשי דרך אחרים.  
   −
;כל הבעיה זה אופניים חשמליים, בלעדיים אין בעיה שרוכבים יסעו על המדרכות:
+
==בכל אשמים האופניים החשמליים!==
אופניים לא צריכים להתנייד על מדרכות - זה לא בטוח לא להולכי הרגל ולא לרוכבים. רוכבים צריכים [[תשתיות לאופניים]]- [[שבילי אופניים]] ברחובות ראשיים, צמתים בטוחים לאופניים, ו[[רחובות אופניים]] ב[[אזור מיתון תנועה|אזורי מיתון תנועה]] בשכונות מגורים. בנוסף צריך אופניים חשמליים תקינים ובטוחים - עד 25 קמ"ש עם פידול. רוכבים רבים באופניים חשמליים הם צעירים ו/או רוכבים חדשים שהחריפו בעיות שהיו קיימות עוד קודם - רוכבים לא מיומנים, שרוכבים מהר מדי, או לא בצורה בטוחה ומסכנים הולכי רגל על המדרכה, ומסכנים את עצמם במעברי חצייה ובכבישים. אבל כל הבעיות האלה לא קשורות לאופניים חשמליים (שמיושמים בהצלחה במקומות אחרים בעולם) אלא ליישום לא טוב שלהם בישראל - בלי הדרכות, בלי תשתיות, בלי אכיפה של תקינות הכלים ועוד.
+
;כל הבעיה זה אופניים חשמליים:
 +
אופניים חשמליים החריפו בעיה שהיתה קיימת עוד קודם לכן - מחסור בתשתיות לאופניים ותרבות רכיבה ונהיגה לא מכבדות. רוכבי אופניים נפגעו ממכוניות ופגעו בהולכי רגל עוד לפני האופניים החשמליים. ומלבד האופניים והאופניים החשמליים, מכוניות פגעו ב[[הולכי רגל בישראל]] והן ממשיכות לעשות זאת גם היום. הפתרונות להפחתת הפגעות של הולכי רגל ורוכבי אופניים במרחב הציבורי לא קשורים רק באופניים חשמליים ועיקרן תשתיות, תרבות מכבדת יותר, ידע על רכיבה, שינוי חקיקה ועוד. התקמדות באופניים חשמליים מסתירה את זה שבצעם רוב הולכי הרגל שנהרגים או נפצעים קשה נפגעים ממכוניות, משאיות וכו' - והדרך למנוע את הפגיעה הזו היא בדרך כלל גם הדרך להפחית פגיעות מאופניים חשמליים.
 +
 
 +
;זה בסדר שרוכבי אופניים רגילים יסעו במדרכות:
 +
אופניים לא צריכים להתנייד על מדרכות - זה לא בטוח לא להולכי הרגל ולא לרוכבים. רוכבים צריכים [[תשתיות לאופניים]]- [[שבילי אופניים]] ברחובות ראשיים, צמתים בטוחים לאופניים, ו[[רחובות אופניים]] ב[[אזור מיתון תנועה|אזורי מיתון תנועה]] בשכונות מגורים. בנוסף צריך אופניים חשמליים תקינים ובטוחים - עד 25 קמ"ש עם פידול. רוכבים רבים באופניים חשמליים הם צעירים ו/או רוכבים חדשים שהחריפו בעיות שהיו קיימות עוד קודם - רוכבים לא מיומנים, שרוכבים מהר מדי, או לא בצורה בטוחה ומסכנים הולכי רגל על המדרכה, ומסכנים את עצמם במעברי חצייה ובכבישים. אבל כל הבעיות האלה לא קשורות רק לאופניים חשמליים (שמיושמים בהצלחה במקומות אחרים בעולם) אלא ליישום לא טוב שלהם בישראל - בלי הדרכות, בלי תשתיות, בלי אכיפה של תקינות הכלים ועוד.
 +
 
 +
==בכל אשמים האופניים הנהגים!==
 +
;הבעיה נובעת מנהגים אלימים שיש בחברה הישראלית:
 +
אם מסתכלים על [[בטיחות הולכי רגל בישראל|הפגעות הולכי רגל בתאונות דרכים בישראל]] רואים שני דברים בצורה ברורה. אחד הוא שרוב הפגיעות הקטלניות והקשות בהולכי רגל לא נגרמות בכלל מאופניים אלא ממכוניות, אוטובוסים, משאיות, אופנועים וכדומה. הדבר השני שבולט לעין זה שביחס למדינות שונות באירופה הולכי רגל בישראל נהרגים בכמויות גדולות. שיעור הולכי הרגל שנהרגים (הרוגים ביחס למיליון תושבים) גבוה פי שתיים ממדינות רבות באירופה, פי שלוש משוודיה ופי ארבע מהולנד. זה לא בגלל שיש מעט הולכי רגל בהולנד - למעשה שיעור הולכי הרגל שם (במדד פיצול נסיעות) גבוה פי 2 מאשר בישראל. המסקנה המתבקשת לכאורה היא שהנהגים בישראל הם מסוכנים - גם להולכי הרגל וגם לרוכבים. מכאן אנשים קופצים למסקנה הבאה ש:
 +
 
 +
;הנהג הישראלי הוא מסוכן, הדבר הכי חשוב הוא חינוך:
 +
זה כבר לא מדוייק. נכון שהנהג הישראלי אגרסיבי ופחות מתחשב מנהגים אחרים. דבר זה דורש שינוי, אבל גם במקומות שבהם נהגים הם הרבה יותר מתחשבים ואדיבים כמו גרמניה או צרפת, לא מתבססים על מרכיב זה כדי לשמור על חיי הולכי הרגל ורוכבי האופניים ברחוב. השינוי העיקרי בשנים האחרונות הוא שמומחי תחבורה עוברים לפרדיגמה של[[חזון אפס]] שמתחילה בכך שבני אדם תמיד יעשו טעויות ומערכת בטוחה היא כזו שמונעת מטעויות כאלה להפוך לתאונה קשה או קטלנית. לכן משקיעים בתשתיות שונות כמו [[איזורי מיתון תנועה]] או [[מעברי חצייה בטוחים]] ומשנים את הפרדיגמה - חינוך הוא דבר חשוב אבל עוד יותר חשוב עיצוב נכון של הרחובות.
    
==אנחנו בעד אופניים אבל לא בעיר שלנו==
 
==אנחנו בעד אופניים אבל לא בעיר שלנו==