שינויים

שורה 99: שורה 99:     
==== אוכלוסיית העולם ומשבר חקלאי ====
 
==== אוכלוסיית העולם ומשבר חקלאי ====
המאה ה-20 הצביעה על עלייה משמעותית ב[[אוכלוסיית העולם]] דבר העלול להוביל ל[[התפוצצות אוכלוסין]]. זיהום המים ברחבי העולם מותיר פחות מים מתוקים זמינים. אם תימשך המגמה, יגרום המחסור במים מתוקים לצמצום היבולים החקלאיים ומשבר חמור באספקת המזון. בעיה נוספת היא התבססות של [[חקלאות תעשייתית]] על [[משאבים מתכלים]]. סיכון מרכזי נוגע להשפעות האקלים על החקלאות וכן סיכונים נוספים כמו [[פליטי סביבה]] ומלחמות, וסיכונים עקב [[הצפת שטחי חוף]].  
+
{{הפניה לערך מורחב|חקלאות בת קיימא}}
 +
המאה ה-20 הצביעה על [[גידול אוכלוסין|עלייה משמעותית]] ב[[אוכלוסיית העולם]] דבר שעלול להוביל ל[[התפוצצות אוכלוסין]]. עם הזמן האוכלוסיה גדלה ודורשת יותר מזון. כמו כן אוכלוסיה עשירה יותר דורשת יותר בשר ומזון מהחי, דבר שמגדיל עוד יותר את הדרישה למזון.  דרישה זו מקבלת כיום מענה בעיקר עקב גידול ב[[פריון חקלאית|פריון החקלאי]], כך שהאנושות תלויה ב[[חקלאות תעשייתית]], דבר המייצר תלות של החקלאות ב[[משאבים מתכלים]] כמו כרייה של [[אשלג]], ו[[פוספט]] וכן (אם כי בצורה פחותה יותר) - תלות ב[[גז טבעי]] ליצירת [[אמוניה]] ו[[נפט]] לשם המיכון החקלאי והכנת [[חומרי הדברה]]. ומצד שני יש תהליכים של פגיעות ב[[חוסן]] וב[[קיימות]] של מערכות שתומכות במערכת החקלאית  - כמו פגיעה ב[[מערכת אקולוגית|מערכות אקולוגיות]] ובשטחי אדמה התורמים ליציבות המערכות החקלאיות. בעיות כגון פגיעה ב[[שירותי המערכת האקולוגית]], [[אובדן אדמה]] ופגיעות נוספות.
 +
 
 +
[[זיהום מים|זיהום המים]] ובעיות נוספות כמו [[מדבור]] ברחבי העולם מותיר פחות מים מתוקים זמינים וגוררים [[משבר מים עולמי]]. אם תימשך המגמה, המחסור במים מתוקים עלול לצמצום היבולים החקלאיים ומשבר חמור באספקת המזון. סיכון מרכזי נוגע ל[[שינוי אקלים וחקלאות|השפעות האקלים על החקלאות]] וכן סיכונים נוספים כמו [[פליטי סביבה]] ומלחמות, וסיכונים עקב [[עליית מפלס פני הים|הצפת שטחי חוף]]. שינויי האקלים פועלים כ"מכפיל סיכונים" שהופך את המערכת החקלאית לרגישה יותר לבעיות שונות. דוגמאות היסטוריות לבעיות בחקלאות כללו את [[קערת האבק]] בתחילת המאה ה-20.
 +
 
 +
====מחלות חקלאיות====
 +
פוטנציאל איום נוסף מצד החקלאות הוא מחלות שעלולות לפגוע בצמחי חקלאות , בין היתר בגלל [[התרגלות לאנטיביוטיקה]] והתרגלות של חרקים ומזיקים שונים לחומרי הדברה, וכן עקב [[מינים פולשים]].
 +
 
 +
האיום המשמעותי ביותר בתחום זה נוגע למחלות של [[דגנים]] ובעיקר שלושת הדגנים הגדולים - [[תירס]], [[אורז]] ו[[חיטה]] וכן מחלות של [[תפוחי אדמה]]. דוגמה היסטורית למשבר אנושי עקב מחלה חקלאית  היה [[רעב תפוחי האדמה הגדול באירלנד]] באמצע המאה ה-19 שהוביל להגירה ולמוות ב[[רעב המוני]] באירלנד. ספר המדע בדיוני "בכלות העשב"  ("The Death Of Grass") ידי ג'ון כריסטופר (שם העט של הסופר סמואל יוד). יצא לאור ב-1956 ומתאר סכנות רעב המוני, כאוס חברתי ומלחמות עקב רעב פתאומי הנגרם עקב וירוס שתוקף צמחי עשב ובין היתר את ה[[חיטה]] וה[[אורז]]. דוגמה אחת לסיכון מחלות בצמחים הוא [[Ug99]] - גזע אלים במיוחד של פיטריות גורמות למחלה בחיטה בשם "חילדון הקנה". Ug99 מסוגל לתקוף כ-80% מזני החיטה בעולם ולגורם להרס רוב היבול. מחלה זו מתפשטת במדינות אפריקה והמזרח התיכון בשנים האחרונות וגורמת לאובדן יבולים משמעותי של חיטה. קיים חשש מפני המשך התפשטות המחלה כך שהיא תגרור איום לבטחון תזונתי העולמי. דוגמה רלוונטית נוספת היא [[הפרעת התמוטטות המושבה]] הגורמת לפגיעה משמעותית באוכלוסיות של דבורים.
 +
 
 +
====ירידה בפריון האנושי====
 +
סוג נוסף של סיכון הוא פגיעה בפריון האנושי, עקב [[זיהום|זיהומים שונים]]. בעשרות השנים האחרונות יש [[ירידה בפוריות גברים]] עקב ירידה בספירת הזרע ובאיכותו. הסיבות לכך נחקרות. [[בעיות פוריות]] הן בעיה בריאותית עולמית. נכון לשנת 2017 חוקרים מעריכים כי בעיות אלה משפיעות על כ 15% מכלל הזוגות בגיל הרבייה. בעיות פוריות בקרב גברים, כולל ירידה בפוריות הזרע, נוגעות לכ 25% מכלל המקרים הללו. {{הערה|1=[Albert Salas-Huetos, Mònica Bulló, Jordi Salas-Salvadó; [https://academic.oup.com/humupd/article-abstract/23/4/371/3065333?redirectedFrom=fulltext Dietary patterns, foods and nutrients in male fertility parameters and fecundability: a systematic review of observational studies], Human Reproduction Update, Volume 23, Issue 4, 1 July 2017, Pages 371–389, https://doi.org/10.1093/humupd/dmx006]}} לכאורה בעיה זו מקטינה את הבעיה של [[גידול אוכלוסין]] אך יש חוקרים שחוששים כי מתחת לסף מסויים דבר זה יגרום לעקרות נרחבת בקרב גברים, וכן כי דבר זה מהווה אינדיקציה לבעיות בריאות וסביבה נוספות, הנגרמות עקב [[זיהום]] שמוביל ל[[משבש אנדוקריני|שיבוש הורמונלי]].
    
==== תאונה בטכנולוגיה ניסיונית ====
 
==== תאונה בטכנולוגיה ניסיונית ====