שינויים

שורה 21: שורה 21:  
==יתרון יחסי==
 
==יתרון יחסי==
   −
==התמחות==
+
==התמחות (בייצור בפירמה אחת)==
 +
כלכלה קלאסית - הייצור הינו יעיל יותר, כאשר יש התמחות. כל עובד עושה משימה אחת פשוטה וכך כמה פועלים יכולים לייצר כמות עצומה של סיכות בזמן נתון (אפילו עם מעט מיכון), ביחס למצב בו כל פועל מייצר סיכה אחת מהתחלה ועד הסוף.
 +
 
 +
תרמו - כמות הידע והאנרגיה שצריך כדי להמיר חומר מצורה אחת לאחרת יורדת בייצור קווי. אם 10 פועלים פועלים במקביל יש צורך בידע, מיומנות, מבנים תומכים (הון) של כל אחד מהם - המעבר בין שלב לשלב בייצור הינו משום מה מצריך זמן רב (למה?, קשור איכשו לארגון הידע בין המוח לבין הסביבה החיצונית וגם לתנועה במרחב). אם לדוגמה הייצור הוא מקביל, אבל כל פועל מכין חצי שעה רק שלב א' חצי שעה רק שלב ב' וכו', אין הרבה הבדל בין ייצור מקביל לטורי (הפועל בעצם מיישם ייצור טורי אבל באופן שונה). ההבדל הוא בכך שגם באופן זה יש צורך בהרבה יותר ידע וכיוון שידע ומיומנות הם דברים המצריכים אנרגיה - הם פחות יעילים במובן הצר של ייצור פר סה.
 +
 
 +
הסתייגות - התמחות מובילה לתלות הדדית ו\או ליחסי ניצול. תלות הדדית היא כאשר יש לדוגמה שני צדדים המחליפים  בינהם - עודף אצל האחד הוא חומר גלם אצל האחר. דוגמאות לזה יש במטבוליזם. לעומת זאת בתנאים מסויימים (אילו?) צד אחד יכול לנצל אחרים ולא לתת להם מה שהיו יכולים לקבל בתחילת התהליך.
 +
 
 +
==התמחות (במסחר בין פירמות או מדינות)==
 +
בכלכלה קלאסית - בשוק, התמחות של פירמות ושל מדינות בתחומים מסויימים מאפשרת לקיים חליפין ממנו כולם נהנים.
 +
(תאוריית היתרון היחסי של ריקארדו).
    
==תועלת מצריכת מוצרים==
 
==תועלת מצריכת מוצרים==