שינויים

נוספו 1,420 בתים ,  18:08, 12 בפברואר 2018
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:  
[[תמונה:Riischildren.jpg|left|thumb|400px|ילדים עניים חסרי בית ישנים ברחובות ניו יורק בשנת 1890. הטכנולוגיה לבדה וכמות ממוצעת של מוצרים לנפש אינם בהכרח תרופה לעוני אם לא מתייחסים להיבטים אחרים כמו גידול האוכלוסייה, אי שוויון בהכנסה וברכוש ועוד. לאחר המהפכה התעשייתית מצבם של העניים בערים הורע וכמותם גדלה בגלל שילוב של [[פיצוץ אוכלוסין]], עיור מואץ ואי שוויון]]
 
[[תמונה:Riischildren.jpg|left|thumb|400px|ילדים עניים חסרי בית ישנים ברחובות ניו יורק בשנת 1890. הטכנולוגיה לבדה וכמות ממוצעת של מוצרים לנפש אינם בהכרח תרופה לעוני אם לא מתייחסים להיבטים אחרים כמו גידול האוכלוסייה, אי שוויון בהכנסה וברכוש ועוד. לאחר המהפכה התעשייתית מצבם של העניים בערים הורע וכמותם גדלה בגלל שילוב של [[פיצוץ אוכלוסין]], עיור מואץ ואי שוויון]]
מחסור ועודף הם 2 תופעות אשר במובן החברתי סביבתי, לפי רוב ההערכות קשורות אחת בשנייה. מחסור הוא מושג המתאר מצב כאשר יש מעט מידי ממשהו, וכאשר מתכוונים למעט מידי מזון מים, תרופות, דירות, אצל בני אדם, מכנים אותו גם [[עוני]]. עודף הוא מושג המתאר מצב כאשר יש יותר מידי ממשהו. 2 התופעות יכולות לגרום לנזק בריאותי וגם למוות. בעבר וגם היום אנשים סבלו מ 2 התופעות.
+
'''מחסור ועודף''' הם שתי תופעות שיכולות להיות  קשורות אחת בשנייה. מחסור הוא מושג המתאר מצב כאשר ל[[מערכת מורכבת]] יש מעט מידי ממשאב כלשהו, לדוגמה  מעט מידי מזון (אנרגיה), מים, תרופות, דירות. בקרב בני אדם בני אדם, מחסור קשור לעיתים קרובות ל[[עוני]]. עודף הוא מושג המתאר מצב כאשר יש יותר מידי ממשהו, במיוחד בכמות מוגזמת. שתי התופעות עלולות לגרום לנזק למערכת - לדוגמה במערכת ביולוגית - לחוסר איזון, לנזק בריאותי וגם למוות. מחסור ועודף יכולים להתרחש במערכות מורכבות שונות - כמו מערכות פיזיקליות, מערכות אקולוגיות, יצורים חיים וכדומה ([[מערכות מפזרות]]).  
   −
הבנק העולמי הגדיר ב 2015 עוני כמצב בו אדם מקבל ביום הכנסה של 1.55 דולר או פחות(לפי ערך הדולר ב 2015){{הערה|הבנק העולמי [http://www.worldbank.org/en/news/press-release/2015/10/04/world-bank-forecasts-global-poverty-to-fall-below-10-for-first-time-major-hurdles-remain-in-goal-to-end-poverty-by-2030 World Bank Forecasts Global Poverty to Fall Below 10% for First Time; Major Hurdles Remain in Goal to End Poverty by 2030] 04.10.2015}}.
+
[[הבנק העולמי]] הגדיר ב 2015 עוני כמצב בו אדם מקבל ביום הכנסה של 1.55 דולר או פחות(לפי ערך הדולר ב 2015){{הערה|הבנק העולמי [http://www.worldbank.org/en/news/press-release/2015/10/04/world-bank-forecasts-global-poverty-to-fall-below-10-for-first-time-major-hurdles-remain-in-goal-to-end-poverty-by-2030 World Bank Forecasts Global Poverty to Fall Below 10% for First Time; Major Hurdles Remain in Goal to End Poverty by 2030] 04.10.2015}}. קיימות גם הגדרות רפואיות למצב של [[תת תזונה]] - שיכול להגרם עקב מחסור בקלוריות או עקב מחסור ברכיבי תזונה חיוניים כמו ויטמינים.  
   −
הארגונים הבין לאומיים כמו הבנק העולמי לא מגדירים מבחינה כמותית עודף בגלל שהכלכלנים הקפיטליסטיים והמרקסיסטיים לא תומכים בגישה שיכול להיווצר מצב של עודף מוצרים. אבל אפשר להגדיר עודף מזון כמצב בו אדם מתחיל לחלות בגלל [[השמנה]]. אפשר להגדיר עודף בכלי תחבורה כאשר אדם מתחיל לחלות בגלל [[אורח חיים יושבני]] ועודף בטלוויזיות, מחשבים וטלפונים סלולריים כאשר בני אדם נפגעים מההשלכות הבריאותיות והחברתיות של המכשירים האלה. ראה: [[השלכות בריאותיות וחברתיות של טלוויזיה]],  [[השפעות בריאותיות וסביבתיות של טלפון סלולרי]].
+
הארגונים הבין לאומיים כמו הבנק העולמי לא מגדירים מבחינה כמותית עודף בגלל ש[[חקר הכלכלה|הכלכלנים]] הקפיטליסטיים והמרקסיסטיים לא תומכים בגישה שיכול להיווצר מצב של עודף מוצרים. אבל אפשר להגדיר עודף מזון כמצב בו אדם מתחיל לחלות בגלל [[השמנה]]. רופאים מתייחסים מזה זמן רב לרעיון של [[הומאוסטאזיס]] - שמירה על איזון בפרמרטים רבים שחיוני לקיום הבריאות. בעשרות השנים האחרונות מזהירים גופי בריאות מפני סוגים שונים שם "מזון עודף" בהקשר של [[סוכר]], [[מלח]] ו[[שומן]] וכן השילוב שלהם ב[[מזון מעובד]].
 +
 
 +
אפשר להגדיר עודף בכלי תחבורה כאשר מתחילים בעיות של [[פקקי תנועה]]. בנוסף שימוש עודף בתחבורה ממונעת עלול לגרום לתחלואה עקב בגלל [[אורח חיים יושבני]]. ניתן להגדיר צריכה עודף של מסכים שונים כמו טלוויזה, מחשבים וטלפונים סלולריים כאשר בני אדם נפגעים מההשלכות הבריאותיות והחברתיות של המכשירים האלה. ראה: [[השלכות בריאותיות וחברתיות של טלוויזיה]],  [[השפעות בריאותיות וסביבתיות של טלפון סלולרי]].
    
גם עודף וגם מחסור פוגעים קשה באנושות: עוני גורם לתחלואה ותמותה מרעב ועודף גורם לתחלואה ותמותה מהשמנה, אורח חיים יושבני וכך הלאה. בנוסף כדי לייצר את העודף נפלטים לאוויר גזים הגורמים ל[[זיהום אוויר]], [[התחממות גלובאלית]].
 
גם עודף וגם מחסור פוגעים קשה באנושות: עוני גורם לתחלואה ותמותה מרעב ועודף גורם לתחלואה ותמותה מהשמנה, אורח חיים יושבני וכך הלאה. בנוסף כדי לייצר את העודף נפלטים לאוויר גזים הגורמים ל[[זיהום אוויר]], [[התחממות גלובאלית]].
   −
בערך מ[[המהפכה החקלאית]], 2 התופעות קשורות אחת בשנייה. ובאמת העוני בתקופה הטרום תעשייתית נוצר בעיקר משום שפאודלים ובעלי עבדים שונים לקחו מהאיכרים את רוב המוצרים שהם יצרו. הם לא לקחו את הכל כדי שהחקלאים ימשיכו לעבוד בעבורם אבל השאירו רק את הנחוץ ביותר. שיטה כזאת לא אפשרה לחקלאים לעשות עתודות מזון ולכן כאשר באה שנת בצורת או שיטפון התחיל רעב. פאודלים ובעלי העבדים סבלו מעודף - לא היו אז סלולריים אבל הייתה השמנה והיה אורח חיים יושבני. בדרך כלל הם היו פחות מסוגלים לעבוד פיזית עד כדי כך שמבנה גוף שרירי וחסון אפילו נחשב למביש בזמנים מסוימים באצולת אירופה כי התאים יותר למעמד האיכרים.
+
עם התקדמות [[המהפכה החקלאית]], שתי התופעות קשורות אחת בשנייה. ובאמת העוני בתקופה הטרום תעשייתית נוצר בעיקר משום שפאודלים ובעלי עבדים שונים לקחו מהאיכרים את רוב המוצרים שהם יצרו. הם לא לקחו את הכל כדי שהחקלאים ימשיכו לעבוד בעבורם אבל השאירו רק את הנחוץ ביותר. שיטה כזאת לא אפשרה לחקלאים לעשות עתודות מזון ולכן כאשר באה שנת בצורת או שיטפון התחיל רעב. פאודלים ובעלי העבדים סבלו מעודף - לא היו אז סלולריים אבל הייתה השמנה והיה אורח חיים יושבני. בדרך כלל הם היו פחות מסוגלים לעבוד פיזית עד כדי כך שמבנה גוף שרירי וחסון אפילו נחשב למביש בזמנים מסוימים באצולת אירופה כי התאים יותר למעמד האיכרים.
   −
גם אחרי [[המהפכה התעשייתית]], 2 התופעות נותרו קשורות זו לזו. בתחילת המאה 21 האנושות מייצרת משמעותית יותר משהיא צורכת ושליש מהמזון נזרק. חלקים גדולים מהאנושות סובלים מהשמנה בגלל יותר מידי מזון ובאותו הזמן כמות הרעבים גדלה נכון לתחילת 2018 בגלל אי שוויון בחלוקת המזון וגם בגלל תופעות כמו התחממות עולמית. כדי לייצר את העודף פולטים לאוויר גזי חממה, שגורמים ל[[התחממות גלובאלית|שינויי אקלים]] אשר מהווים את אחת הסיבות ל[[עוני]]. ביולי 2017, בכינוס של האגף למזון ולחקלאות של ארגון האומות המאוחדות, הודיע ראש האגף שהמגמה החיובית לצמצום מספר הרעבים בעולם בשנים האחרונות שעוד הייתה ב-2015 התהפכה בשנתיים האחרונות. מספר הרעבים בעולם החל שוב לגדול. 2 הסיבות העיקריות לדעתו הן שינויי אקלים ומלחמות. האגף מנה 19 מדינות עם בעיית רעב כבד. בכולם יש מלחמות ורבים נתונים תחת השפעה כבדה של שינויי אקלים. מדובר במדינות כמו ניגריה, סודן סומלי, תימן ועוד. לטענתו 60% מהאנשים הרעבים בעולם חיים במקומות בהם יש סכסוך והשפעות חזקות של שינויי אקלים. מספר האנשים שנהפכו לפליטים גדל פי 2 מ-2007 עד 2015 והגיע ל-60 מיליון{{הערה|Food and Agrficulture organization of the United Nations [http://www.fao.org/about/who-we-are/director-gen/faodg-statements/detail/en/c/902584/ A statement by FAO Director-General José Graziano da Silva] 03.07.2017}} {{הערה| Tharanga Yakupitiyage [http://www.ipsnews.net/2017/07/progress-world-hunger-reversed/ Progress on World Hunger Has Reversed] 03.07.2017  
+
גם אחרי [[המהפכה התעשייתית]], שתי התופעות נותרו קשורות זו לזו. בתחילת המאה 21 האנושות מייצרת משמעותית יותר משהיא צורכת ו[[שוק המזון העולמי|שליש מהמזון]] נזרק. חלקים גדולים מהאנושות סובלים מ[[השמנה]] בגלל יותר מידי מזון ובאותו הזמן כמות הרעבים גדלה נכון לתחילת 2018 בגלל אי שוויון בחלוקת המזון וגם בגלל תופעות כמו [[התחממות עולמית]]. כדי לייצר את העודף פולטים לאוויר גזי חממה, שגורמים ל[[התחממות גלובאלית|שינויי אקלים]] אשר מהווים את אחת הסיבות ל[[עוני]]. ביולי 2017, בכינוס של האגף למזון ולחקלאות של ארגון האומות המאוחדות, הודיע ראש האגף שהמגמה החיובית לצמצום מספר הרעבים בעולם בשנים האחרונות שעוד הייתה ב-2015 התהפכה בשנתיים האחרונות. מספר הרעבים בעולם החל שוב לגדול. 2 הסיבות העיקריות לדעתו הן שינויי אקלים ומלחמות. האגף מנה 19 מדינות עם בעיית רעב כבד. בכולם יש מלחמות ורבים נתונים תחת השפעה כבדה של שינויי אקלים. מדובר במדינות כמו ניגריה, סודן סומלי, תימן ועוד. לטענתו 60% מהאנשים הרעבים בעולם חיים במקומות בהם יש סכסוך והשפעות חזקות של שינויי אקלים. מספר האנשים שנהפכו לפליטים גדל פי 2 מ-2007 עד 2015 והגיע ל-60 מיליון{{הערה|Food and Agrficulture organization of the United Nations [http://www.fao.org/about/who-we-are/director-gen/faodg-statements/detail/en/c/902584/ A statement by FAO Director-General José Graziano da Silva] 03.07.2017}} {{הערה| Tharanga Yakupitiyage [http://www.ipsnews.net/2017/07/progress-world-hunger-reversed/ Progress on World Hunger Has Reversed] 03.07.2017  
 
Inter Press Service News Agency.}}.
 
Inter Press Service News Agency.}}.
   שורה 16: שורה 18:     
בעיה נוספת היא שבגלל עוני יש תמותת ילדים גבוהה וזה לפי תאוריית ה[[מעבר דמוגרפי]] גורם ליותר ילדים במשפחה. הדבר תורם ל[[פיצוץ אוכלוסין]] מה שמגביר את ה[[עוני]].
 
בעיה נוספת היא שבגלל עוני יש תמותת ילדים גבוהה וזה לפי תאוריית ה[[מעבר דמוגרפי]] גורם ליותר ילדים במשפחה. הדבר תורם ל[[פיצוץ אוכלוסין]] מה שמגביר את ה[[עוני]].
 +
 +
==ראו גם==
 +
* [[שיווי משקל]]
 +
* [[חוסן]]
 +
* [[הומאוסטאזיס]]
 +
* [[ספינת החלל כדור הארץ]]
 
== הערות שוליים ==
 
== הערות שוליים ==