נוספו 3,161 בתים
, 12:30, 15 בינואר 2018
'''אקו-פסיכלוגיה''' (באנגלית: Ecopsychology ) היא תחום מחקר שבוחן את הקשרים בין [[בני אדם]] ו[[הסביבה הטבעית]] לפי כלים של [[אקולוגיה]] ו[[פסיכולוגיה]]. התחום חותר לפתח ולהבין את הדרכים של טיפוח הקשר הרגשי בין בני האדם לבין הסביבה הטבעית, ובכך לסייע לאנשים בפיתוח [[תרבות בת קיימא]] ואורח חיים בר קיימא ותיקון הניכור מהטבע.
[[תיאודור רוזאק]] טבע את המונח אקו-פסיכולוגיה בספרו "קולה של האדמה" שיצא לאור בשנת 1992. עם זאת קבוצה של פסיכולוגים ו[[סביבתנות|סביבתנים]] מברקלי כולל מרי גומז ( Mary Gomes) ואלן קנר (Allen Kanner) השתמשו במונח זה באופן עצמאי באותו זמן כדי לתאר את עבודתם. רוזאק גומז וקנר הרחיבו מאוחר יותר את הרעיון באסופת המאמרים "אקו-פסיכולוגיה" שיצא לאור בשנת 1995.
שני ספרים נוספים תרמו במיוחד לתחום :
* "טבע ושיגעון" ("Nature and Madness") של פול שפרד (Paul Shepard) שיצא לאור בשנת 1982 וחקר את כיצד של הפחתת המעורבות של המין האנושי בטבע הפראי השפיע על ההתפחתות הפסיכולוגית.
* הספר "כישוף העונות" (The Spell of the Sensuous: Perception and Language in a More-than-Human World) של דיווד אדם (David Abram) שיצא לאור בשנת 1996. ספר זה היה הספר הראשון שזכה לקהל קוראים רחב.
אקו-פסיכולוגיה בוחנת את מערכות היחסים האישיים והמשפחתיים, ובתוך כך מעודדת את המטופלים לפתח מערכת יחסים גם עם הטבע. סנדי שולמיר מ[[פורטלנד]], באורגון, היא מטפלת בשיטת האקו-פיסכולוגיה. היא טוענת כי [[התחממות עולמית]] הוסיפה עוד רובד של [[חרדה]] לפחדים הקיימים של בני אדם. שולמייר ופסיכלוגים אחרים משתמשים בטכניקות שונות כמו עידוד המטופלים לשהות בחוץ, ובדיקת הרקע המשפחתי והחינוך על הגישה והתפיסה של הטבע. [https://www.haaretz.co.il/misc/1.1308081]
==ראו גם==
* [[אמבט יער]]
* [[שיבוש תרבות]]
* [[תרבות הצריכה]]
* [[זיהום רעש]]
* [[אנטומיה של מגיפה]]
* [[מתח נפשי]]
* [[חינוך סביבתי]]
==קישורים חיצוניים==
* [https://en.wikipedia.org/wiki/Ecopsychology אקו-פסיכולוגיה] בויקיפדיה האנגלית
* גבריאל גלייזר, [https://www.haaretz.co.il/misc/1.1308081 אל גינת אגוז], ניו יורק טיימס, מתורגם ל"הארץ", 27.02.2008
[[קטגוריה:אקולוגיה]]
[[קטגוריה:קיימות]]
[[קטגוריה:פסיכולוגיה]]