שינויים

אין תקציר עריכה
מתוך [[כלכלה בודהיסטית (ספר)]]
נקודת ההשקפה של הבודהיזם על מושגים כלכליים

המודל הבסיסי של פעילות כלכלית מיוצג בדרך כלל בספרי כלכלה כך: רצונות אינסופיות מבוקרות על ידי מחסור; מחסור מחייב בחירה; בבחירה מעורבת עלות חליפית (opportunity cost) (כלומר בחירה של דבר אחד פרושה וויתור על דבר מה אחר); והמטרה הסופית היא למקסם את העונג.[1] המושגים הבסיסיים המופיעים במודל זה - רצון, בחירה, צריכה וסיפוק - מתארים את הפעילויות הבסיסיות של חיינו מנקודת מבט כלכלית. מושגים אלה מבוססים על הנחות מסויימות אודות טבע האדם. למרבה הצער, ההנחות שהכלכלה המודרנית מניחה אודות טבע האדם הינן מבולבלות משהו.

בודהיזם, לעומת זאת, מציע תמונה בהירה ועקבית של טבע האדם: השקפה שמכילה את התפקיד של אתיקה או מוסר ואת הטבע הכפול של התשוקה האנושית. הבה נביט בכמה מונחים כלכליים לאור החשיבה הבודהיסטית.

==ערך==
בפרק הקודם, דנו בשני סוגי התשוקה, צ'נדה וטנהא. היות ויש שני סוגים של תשוקה, נובע שיש שני סוגים של ערך, שאנו יכולים לכנות ערך אמיתי וערך מלאכותי. ערך אמיתי נוצר על ידי צ'נדה. במילים אחרות, הערך האמיתי של מוצר נקבע על ידי היכולת שלה לענות על הצורך עבור רווחה. בניגוד לכך, ערך מלאכותי נוצר על ידי טנהא - זו היכולת של מוצר לספק את התשוקה לעונג.
[[קטגוריה:כלכלה בודהיסטית]]