שינויים

נוספו 70 בתים ,  17:14, 27 בנובמבר 2017
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1: −
'''קלפטוקרטיה''' (באנגלית:Kleptocracy - שלטון הגנבים) היא ממשלה ומערכת פוליטית [[שחיתות|מושחתת]] שבה מקבלי החלטות מנצלים את כוחם כדי להתעשר או לצבור כוח פוליטי. בדרך כלל דבר זה כרוך במעילה באמון הציבור תוך ניצול כספי ציבור או ניצול של [[קשרי הון שלטון]] וקבלת החלטות פוליטיות שמשפרות את המצב של קבוצה קטנה של אנשים על חשבון הציבור ומקבלים בתמורה סיוע פוליטי או כלכלי. לעיתים קרובות קפלוטרקיה אינה דבר גלוי, אך לעיתים הדבר נעשה מבלי לנסות להסתיר את המעילה באמון הציבור - לדוגמה מנהיגים פוליטיים שהופכים למילונרים תוך ניצול קשריהם. {{הערה|[http://economics.mit.edu/files/4462 KLEPTOCRACY AND DIVIDE-AND-RULE:A MODEL OF PERSONAL RULE Journal of the European Economic Association April–May 2004 2(2–3):162–192]}}.
+
'''קלפטוקרטיה''' (באנגלית: '''Kleptocracy''' - שלטון הגנבים) היא ממשלה ומערכת פוליטית [[שחיתות|מושחתת]] שבה מקבלי החלטות מנצלים את כוחם כדי להתעשר או לצבור כוח פוליטי. בדרך כלל דבר זה כרוך במעילה באמון הציבור תוך ניצול כספי ציבור או ניצול של [[קשרי הון שלטון]] וקבלת החלטות פוליטיות שמשפרות את המצב של קבוצה קטנה של אנשים על חשבון הציבור ומקבלים בתמורה סיוע פוליטי או כלכלי. לעיתים קרובות קלפטוקרטיה אינה דבר גלוי, אך לעיתים הדבר נעשה מבלי לנסות להסתיר את המעילה באמון הציבור - לדוגמה מנהיגים פוליטיים שהופכים למיליונרים תוך ניצול קשריהם. {{הערה|[http://economics.mit.edu/files/4462 KLEPTOCRACY AND DIVIDE-AND-RULE:A MODEL OF PERSONAL RULE Journal of the European Economic Association April–May 2004 2(2–3):162–192]}}.
    
==מאפיינים ==
 
==מאפיינים ==
 
קלפטוקרטיה קשורה לרוב ב[[דיקטטורה]], [[אוליגרכיה]], [[ממשל צבאי]] ושיטות ממשל אחרות של [[אבסולוטיזם פוליטי|שלטון אבסולוטי]] ו[[נפוטיזם]], שהן שיטות ממשל שאינן מאפשרות פיקוח על מוסדות השלטון.
 
קלפטוקרטיה קשורה לרוב ב[[דיקטטורה]], [[אוליגרכיה]], [[ממשל צבאי]] ושיטות ממשל אחרות של [[אבסולוטיזם פוליטי|שלטון אבסולוטי]] ו[[נפוטיזם]], שהן שיטות ממשל שאינן מאפשרות פיקוח על מוסדות השלטון.
   −
יש חשש בקרב כלכלנים וחוקרי חברה שונים כי גם תחת שלטון דמוקרטי עלולה להתפתח קלפלורקטיה עקב [[קשרי הון שלטון עיתון]] - כל המוסדות החברתיים שאמורים לבקר זה את זה - כמו עיתונות, הרשות השופטת, המפלגות, הפרלמנט, הממשלה, האקדמיה - נמצאים בקשרים הדוקים וביחסי תלות ב[[תאגידים גדולים]] ואו ב[[בעלי הון]] שיכולים להשפיע עליהם בצורה חזקה. בנוסף עבור הציבור נוצרת תדמית של תחרות עזה בין מפלגות , גופים פוליטיים, וגופי תקשורת כאשר בפועל הם מגיעים להסכמות שבשתיקה לגבי נושאים נרחבים, שבהם אין דיון ציבורי וננקטת מדיניות המשפרת את מצבה של קבוצה קטנה של בעלי הון או של תאגידים, שבתמורה תומכים בחלק או בכל המפלגות.  
+
יש חשש בקרב כלכלנים וחוקרי חברה שונים כי גם תחת שלטון דמוקרטי עלולה להתפתח קלפטוקרטיה עקב [[קשרי הון שלטון עיתון]] - כל המוסדות החברתיים שאמורים לבקר זה את זה - כמו עיתונות, הרשות השופטת, המפלגות, הפרלמנט, הממשלה, האקדמיה - נמצאים בקשרים הדוקים וביחסי תלות ב[[תאגידים גדולים]] ואו ב[[בעלי הון]] שיכולים להשפיע עליהם בצורה חזקה. בנוסף עבור הציבור נוצרת תדמית של תחרות עזה בין מפלגות , גופים פוליטיים, וגופי תקשורת כאשר בפועל הם מגיעים להסכמות שבשתיקה לגבי נושאים נרחבים, שבהם אין דיון ציבורי וננקטת מדיניות המשפרת את מצבה של קבוצה קטנה של בעלי הון או של תאגידים, שבתמורה תומכים בחלק או בכל המפלגות.  
    
==ראו גם==
 
==ראו גם==
שורה 11: שורה 11:  
* [[שחיתות]]
 
* [[שחיתות]]
 
* [[תעמולה]]
 
* [[תעמולה]]
 +
 
==קישורים חיצוניים==
 
==קישורים חיצוניים==
* [https://en.wikipedia.org/wiki/Kleptocracy קלפטוקרטיה] בויקיפידה האנגלית
+
* [https://en.wikipedia.org/wiki/Kleptocracy קלפטוקרטיה] בוויקיפידה האנגלית
    +
==הערות שוליים==
 +
{{הערות שוליים}}
 
{{ביזור וריכוזיות}}
 
{{ביזור וריכוזיות}}
 
[[קטגוריה:פוליטיקה]]
 
[[קטגוריה:פוליטיקה]]
 
[[קטגוריה:כלכלה]]
 
[[קטגוריה:כלכלה]]
עריכה אחת