שינויים

נוספו 3,423 בתים ,  00:16, 24 בנובמבר 2006
אין תקציר עריכה
[[תמונה:World population.PNG|שמאל|ממוזער|450px|מפת מדינות העולם על-פי גודל אוכלוסייה]]

'''פיצוץ אוכלוסין''' (overpopulation) הוא מצב שבו גודל ה[[אוכלוסייה]] של יצור כלשהו גדול יותר [[כושר הנשיאה]] של [[גומחה אקולוגית|הגומחה האקולוגית]] שלו. בעגה המדוברת משתמשים במונח זה בדרך כלל כדי לתאר את הקשר בין [[האוכלוסיה האנושית העולמית]] לבין הסביבה שלה [[כדור הארץ]].

התוצאה של פיצוץ אוכלוסין אנושי עשויה להיות משבר כלכלי, תברואתי, חברתי ומדיני.

==מבוא==
בהקשר של חברות אנושיות, פיצוץ אוכלוסין, או אכלוס יתר מתרחש כאשר צפיפות האכולוסין הינה גדולה כל כך עד שהיא גורמת לפגיעה באיכות החיים, להרס סביבתי ניכר, או למחסור ארוך טווח בשרותים ובמוצרים חינויים. איכלוס יתר אינו רק חוסר איזון בין מספר הפרטים בהשוואה ל[[משאבים]] הנדרשים לשם שרידה, או היחס בין האוכלוסין לבין משאבים, או פונקציה של מספר או צפיפות של הפרטים, בהשווה למשאבים (לדוגמה ייצור מזון) להם הם זקוקים כדי לשרוד. תחת זאת זהו מצב של מחסור של משאבים שחייב להגרם על ידי אוכלוסין ולא על ידי גורמים אחרים. זאת היות וחוסר איזון זה יכול להגרם ממספר גורמים אחרים כמו ניהול גרוע, מלחמה, שחיתות או עוני מקומי.

איכלוס יתר יכלו להגרם מגידול בשעור הילודה, ירידה בשעור התמותה, שקשורים בגידול בתחולת החיים, או משימוש בלתי מקיים ומכלה של משאבים ומערכות אקולוגיות. באופן תאורטי שימוש בטכנולוגיה יכול להקטין את ההשפעה של איכלוס יתר על ידי הגדלה של הפרודוקטביות של משאבי סביבה. מצד שני, טכנולוגיה עלולה ליצור עומס יתר על מערכות טבע על ידי הגדלת הצריכה והפליטות, וכן על ידי הפיכת הפליטות לרעילות יותר.

משאבים שיש צורך להתחשב בהם כאשר מעריכים מתי גומחה אקולוגית היא באיכלוס יתר כוללים: מים ואוויר נקיים, מזון, מחסה, חום ונושאים נוספים הקשורים לשרידה. במקרה של בני אדם , יש גורמים נוספים כמו אדמה חקלאית וטיפול רפואי; למעט חברות שבטיות הנשענות על לקטות וציד כדי לחיות, פחות משאבים כמו תעסוקה, כסף או משאבים כלכליים אחרים נכללים כמו: חינוך, דלק, חשמל, טיפול רפואי, טיפול שפכים, ניהול פסולת, ותחבורה. יש טענה כי [[משבר המים]] מהווה את מגבלת המשאב היסודית ביותר עבור האוכלוסיה האנושית.

[[קטגוריה:קיימות]]