שינויים

נוספו 174 בתים ,  11:30, 17 באוקטובר 2017
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1: −
'''השמנה''' (באנגלית: '''Overweight''') או '''עודף משקל''' היא מצב גופני, בקרב בני אדם (ובעלי חיים אחרים) של כמות שומן עודפת בגוף, יותר ממה שנחשב כמצב בריא. דבר שבא לידי ביטוי  בדרך כלל בהשמנה בטנית (השמנה באיזור הבטן) ובמשקל גוף גבוה יחסית לגובהו של האדם. השמנה כיום לרוב ביחידות של מדד מסת הגוף BMI. אדם בעל BMI של 25 או יותר מוגדר כאדם עם משקל עודף ואדם בעל BMI מעל 30 נחשב אדם בעל השמנת יתר חולנית.   
+
'''השמנה''' (באנגלית: '''Overweight''') או '''עודף משקל''' היא מצב גופני, בקרב בני אדם (ובעלי חיים אחרים) של כמות שומן עודפת בגוף, יותר ממה שנחשב כמצב בריא. דבר שבא לידי ביטוי  בדרך כלל בהשמנה בטנית (השמנה באיזור הבטן) ובמשקל גוף גבוה יחסית לגובהו של האדם. השמנה כיום לרוב ביחידות של מדד מסת הגוף BMI. אדם בעל BMI של 25 או יותר מוגדר כאדם עם משקל עודף ואדם בעל BMI מעל 30 נחשב אדם שמן או עם בעיית השמנה.   
   −
[[השמנת יתר חולנית]] (Obesity) הוא מצב קיצוני של השמנה, המוגדר כ-BMI של מעל 30, בו ההשמנה מעלה את הסיכוי לתחלואה ולמוות בצורה חדשה. החשש מהשמנה עלול להביא להפרעות אכילה, כמו אנורקסיה ובולימיה, שלהן נזקים בריאותיים אחרים, כמו כן השמנה עלולה לגרור דימוי עצמי נמוך.  
+
[[השמנה]] (Obesity) הוא מצב קיצוני של השמנה, המוגדר כ-BMI של מעל 30, בו ההשמנה מעלה את הסיכוי לתחלואה ולמוות בצורה חזקה. החשש מהשמנה עלול להביא להפרעות אכילה, כמו אנורקסיה ובולימיה, שלהן נזקים בריאותיים אחרים, כמו כן השמנה עלולה לגרור דימוי עצמי נמוך.  
   −
בעשורים האחרונים, השמנה היא מצב נפוץ בקרב [[בני אדם]] במיוחד ב[[חברות תעשייתיות]] [[מודרני|מודרניות]] שבהן יש גישה קלה למזון עתיר [[סוכר|סוכרים]] ו[[שומנים]], ו[[אורח חיים יושבני]] (שנעשה בישיבה) ודל ב[[פעילות גופנית]]. השמנה כיום נחשבת על ידי גורמי בריאות כ"מגפה" עולמית שהולכת ומתפשטת. בשנת 2003 היו בעולם מיליארד מבוגרים שמנים או בעלי משקל יתר חולני.<ref>[https://web.archive.org/web/20111210035353/http://www.who.int/dietphysicalactivity/publications/facts/obesity/en Obesity and overweight]</ref> בשנת 2013 מספרם הגיע ל-2 מיליארד.<ref>Ng, M.; Fleming, T.; Robinson, M.; Thomson, B.; Graetz, N.; Margono, C. et al. (29 May 2014), [http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673614604608 Global, regional, and national prevalence of overweight and obesity in children and adults during 1980–2013: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2013],  The Lancet</ref> אחוז השמנים ובעלי השמנת היתר החולנית עולה בכל קבוצות הגיל. השמנה, ובעיקר השמנת יתר חולנית, מקושרת להגברת הסיכוי לתחלואה במספר רב של מחלות וכן להגדלת הסיכוי לתמותה.  
+
בעשורים האחרונים, השמנה היא מצב נפוץ בקרב [[בני אדם]] במיוחד ב[[חברות תעשייתיות]] [[מודרני|מודרניות]] שבהן יש גישה קלה למזון עתיר [[סוכר|סוכרים]] ו[[שומנים]], ו[[אורח חיים יושבני]] (שנעשה בישיבה) ודל ב[[פעילות גופנית]]. השמנה כיום נחשבת על ידי גורמי בריאות כ"מגפה" עולמית שהולכת ומתפשטת. בשנת 2003 היו בעולם מיליארד מבוגרים בעלי משקל יתר או שמנים.<ref>[https://web.archive.org/web/20111210035353/http://www.who.int/dietphysicalactivity/publications/facts/obesity/en Obesity and overweight]</ref> בשנת 2013 מספרם הגיע ל-2 מיליארד.<ref>Ng, M.; Fleming, T.; Robinson, M.; Thomson, B.; Graetz, N.; Margono, C. et al. (29 May 2014), [http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673614604608 Global, regional, and national prevalence of overweight and obesity in children and adults during 1980–2013: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2013],  The Lancet</ref> אחוז השמנים עולה בכל קבוצות הגיל. משקל עודף והשמנה, מקושרת להגברת הסיכוי לתחלואה במספר רב של מחלות וכן להגדלת הסיכוי לתמותה.  
   −
לפי פרסום של הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן, IARC, מוערך כי בשנת 2013 משקל עודף והשמנת יתר חולנית הובילו למוות מוקדם של 4.5 מיליון אנשים ברחבי העולם. {{הערה|שם=IARC2016}} לפי הערכות קיימות עודף השמנה תורם עד ל9% מעומס הסרטן בקרב נשים באירופה, צפון אמריקה והמזרח התיכון. הסיבות העיקריות להשמנה נובעות בעיקר מאורחות חיים הקשורות בצריכה אנרגיה עודפת (הרגלי אכילה לא בריאים, תזונה לא בריאה) ובמידה פחותה יותר מחסור בפעילות גופנית. הסוכנות קבעה כי יש מספיק עדויות לקבוע קשר בין עודף שומנים בגוף - כולל משקל יתר, השמנת יתר חולנית ועלייה במשקל לבין לפחות 13 סוגים שונים של סרטן. {{הערה|שם=IARC2016}}
+
לפי פרסום של הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן, IARC, מוערך כי בשנת 2013 משקל עודף והשמנה הובילו למוות מוקדם של 4.5 מיליון אנשים ברחבי העולם. {{הערה|שם=IARC2016}} לפי הערכות קיימות עודף השמנה תורם עד ל9% מעומס הסרטן בקרב נשים באירופה, צפון אמריקה והמזרח התיכון. הסיבות העיקריות להשמנה נובעות בעיקר מאורחות חיים הקשורות בצריכה אנרגיה עודפת (הרגלי אכילה לא בריאים, תזונה לא בריאה) ובמידה פחותה יותר מחסור בפעילות גופנית. הסוכנות קבעה כי יש מספיק עדויות לקבוע קשר בין עודף שומנים בגוף - כולל משקל יתר, והשמנה ועלייה במשקל לבין לפחות 13 סוגים שונים של סרטן. {{הערה|שם=IARC2016}}
    
לאדם בריא נדרשת כמות מינימלית של שומן כדי לשמור על תפקוד בריא, הדבר כולל את ניהול משטר האנרגיה של הגוף, המערכת ההורמונלית, מערכת הרבייה, מערכת החיסון, בידוד תרמי, בידוד מפני זעזועים ועוד. משום כך מדד BMI מתחת ל 18.5 נחשב תת משקל, מצב שיש בו סיכונים מהותיים לבריאות.  
 
לאדם בריא נדרשת כמות מינימלית של שומן כדי לשמור על תפקוד בריא, הדבר כולל את ניהול משטר האנרגיה של הגוף, המערכת ההורמונלית, מערכת הרבייה, מערכת החיסון, בידוד תרמי, בידוד מפני זעזועים ועוד. משום כך מדד BMI מתחת ל 18.5 נחשב תת משקל, מצב שיש בו סיכונים מהותיים לבריאות.  
שורה 16: שורה 16:  
* BMI בין 18.5 ל-25 נחשב '''משקל תקין'''.   
 
* BMI בין 18.5 ל-25 נחשב '''משקל תקין'''.   
 
* BMI מעל 25 נחשב '''משקל עודף'''. (Overweight)
 
* BMI מעל 25 נחשב '''משקל עודף'''. (Overweight)
* BMI מעל 30 נחשב '''משקל יתר חולני''' (Obesity).  
+
* BMI מעל 30 נחשב '''השמנה''' (Obesity).
 +
 
 +
יש המבצעים הבחנות נוספות כמו "השמנת יתר" ל-BMI מעל 35 , ו"השמנת יתר חמורה" ל-BMI מעל 40, עם זאת ארגוני בריאות מתריעים על השפעות בעיותיות לבריאות כבר במדדי BMI נמוכים יותר של משקל עודף והשמנה.  
    
דוגמה: אם אדם בוגר שוקל 90 ק"ג, וגובהו 1.95 מטרים, חישוב BMI שלו יהיה: <math>\ BMI=\frac {90} {1.95^2} = 23.7</math> לכן, על פי מדד ה-BMI שלו, 23.7, המשקל של אדם זה תקין.
 
דוגמה: אם אדם בוגר שוקל 90 ק"ג, וגובהו 1.95 מטרים, חישוב BMI שלו יהיה: <math>\ BMI=\frac {90} {1.95^2} = 23.7</math> לכן, על פי מדד ה-BMI שלו, 23.7, המשקל של אדם זה תקין.