שינויים

שורה 7: שורה 7:     
==מבוא – מערכת פשוטה אמבטיה==
 
==מבוא – מערכת פשוטה אמבטיה==
מאגר, מלאי – גובה המים בתוך המאבט.  
+
אמבטיה היא דוגמא למערכת בסיסית. מערכת פשוטה מתוארת על ידי 'מצב' המערכת, בדרך כלל זהו מאגר, או מלאי, של משהו במקרה שלנו, המים בתוך המאבט. המאגר יכול להיות גם של דברים לא חומריים, כגון רמת האמון בפקידי ציבור או רמת הביטחון הנתפשת בציבור.
   −
שליטה על זרמים – ברז פנימה וברז החוצה. אלו הם שתי דוגמאות למשוב שלילי - נירצה יותר מים נגדיל את הזרם הנכנס, נרצה פחות מים, נקטין את הזרם הנכנס, או נגדיל את הזרם היוצא.  
+
השליטה הבסיסית היא על זרמי המלאי – ברז פנימה וברז החוצה. כשאנחנו רוצים שהמים באמבט יעלו לגובה מסויים, נפתח את ברז הכניסה או נסגור מעט את ברז היציאה עד שהמים יגיעו לגובה הרצוי. זה המנגנון הבסיסי של '''לולאת משוב'''.
   −
בדרך כלל מצב המערכת מאופיין על ידי גודל של מאגר. לדוגמה גובה המים.  
+
במערכות יותר מורכבות יש בה כמה מצבים ('מלאים') בו זמנית  - לדוגמה ברזי מים חמים וקרים, וצריך גם להגיע לטמפרטורה מתאימה ולא רק לגובה מים מתאים. אם הברז של המים החמים מגיב באיחור בגלל שהוא מגיע מדוד מרוחק, אז הבעיה נהיית יותר ראלית ומסובכת ומעניינית.
   −
מערכת יותר מעניינת – יש בה כמה מצבים ('מלאים') בו זמנית  - לדוגמה שני ברזים של מים חמים וקרים, וצריך גם להגיע לטמפרטורה מתאימה ולא רק לגובה מים מתאים. אם הברז של המים החמים מגיב באיחור בגלל שהוא מגיע מדוד מרוחק, אז הבעיה נהיית יותר ראלית ומסובכת ומעניינית.
+
דוגמה נוספת למערכת מורכבת: חשבון בנק הוא סוג של אמבט כאשר המשכורת היא ברז פנימה והצ'קים שאנו כותבים הם הברז החוצה. הריבית החיובית היא עוד ברז קטן שמוסיף מים כאשר האמבט מלא, והריבית על חובות היא ברז מיוחד שמרוקן האמבט עוד יותר כאשר הוא ריק. אם נחבר אלף אמבטיות כאלה לבנק, ו-1000 בנקים כאלה למערכת כספית לאומית, נתחיל להבין כמה המערכת הזו מסובכת.
 
  −
דוגמה למורכבות מערכת – חשבון בנק הוא סוג של אמבט כאשר המשכורת היא ברז פנימה והצ'קים שאנו כותבים הם הברז החוצה. הריבית החיובית היא עוד ברז קטן שמוסיף מים כאשר האמבט מלא, והריבית על חובות היא ברז מיוחד שמרוקן האמבט עוד יותר כאשר הוא ריק. אם נחבר אלף אמבטיות כאלה לבנק, ו-1000 בנקים כאלה למערכת כספית לאומית, נתחיל להבין כמה המערכת הזו מסובכת.
      
==קבועים==
 
==קבועים==
1,064

עריכות