שינויים

נוספו 3,852 בתים ,  17:27, 5 בינואר 2017
שורה 33: שורה 33:     
==עישון בקרב נשים==
 
==עישון בקרב נשים==
לעומת הגברים, עישון נפוץ פחות בקרב נשים עניות לעומת נשים עשירות יותר בגלל שחברות עניות הן בדרך כלל שמרניות יותר, ובהן מעמד האישה הוא נמוך יותר. במצבים אלה העישון בקרב נשים הוא פחות מקובל (למעט חברות עניות שבהן העישון הוא כבר מסורת עתיקה). עם זאת כאשר החברה כולה הופכת מודרנית יותר שיעור הנשים המעשנות מתקרב לשיעור הגברים המעשנים גם בקרב עניים.  
+
לעומת הגברים, יש בדרך כלל מגמה הפוכה בקרב נשים - עישון נפוץ פחות בקרב נשים עניות לעומת נשים עשירות יותר. הבדלים קיימים גם בקרב יהודיות מול ערביות. עם זאת ייתכן ומגמות אלה משתנות.  
   −
לעומת נתונים אלה שקיימים במדינות רבות, ניתן לראות בשנים האחרונות עליה ניכרת של עישון [[נרגילות]] בקרב נערות ערביות. דבר זה מרמז כי סוגי טאבו ישנים שהיו בעבר נגד עישון נשים בחברה הערבית ירדו, והיש השפעה גדלה של העישון כדבר נורמטיבי בחברה הערבית - כך שגם נשים ערביות (צעירות) נכנסות למעגל המעשנים.
+
נכון לשנת 2015, 22% מהגברים היהודים ו-44% מבין הגברים הערבים (מעל גיל 21) מעשנים. בקרב נשים בוגרות המגמות בין ערביות ויהודיות הן הפוכות - 15% מהנשים היהודיות ו-6.7% מהנשים הערביות מעשנות.{{הערה|שם=smoking_2015}}
 +
 
 +
הסבר אפשרי הוא שבחברות עניות הן בדרך כלל שמרניות יותר, ובהן מעמד האישה הוא נמוך יותר ולכן נערות הן פחות חופשיות לצאת מהבית ופחות חשופות ל[[שיווק מוצרי טבק לילדים ולנוער|מאמצי שידול להתחלת עישון]] וכמו כן קיים [[טאבו חברתי]] נגד עישון בקרב נשים - כמו שהיה בעבר בחברה המערבית וכמו שקיים טאבו לגבי מוצרים אחרים כמו לדוגמה [[תחבורת אופניים|שימוש באופנים]], נהיגה במכונית ועוד. במצבים אלה העישון בקרב נשים הוא פחות מקובל. יש חברות עניות מסורתיות בהן העישון הוא כבר מסורת עתיקה, כמו בפפואה ניו-גיני ובחברות אלה העישון בקרב נשים דומה לזה הגברי. עם זאת כאשר החברה כולה הופכת מודרנית, הטבאו נגד עישון נשים נחלש והעצמאות של נערות גדול יותר - ובהתאם לכך שיעור הנשים המעשנות מתקרב לשיעור הגברים המעשנים (לדוגמה הבדלים קטנים בין נשים לגברים בוגרים באוכלוסיה היהודית, לעומת הבדלים גדולים בין גברים ונשים בחברה הערבית) - כנראה שדבר זה נכון גם בקרב עניים. {{הערה|שם=smoking_2015}}
 +
 
 +
לעומת זאת, כאשר מסתכלים על נשים יהודיות בוגרות, רואים שעישון הוא נפוץ יותר בקרב נשים לא משכילות לעומת נשים משכילות. מבין הנשים היהודיות עם עד 10 שנות השכלה 23% מהנשים עישנו, לעומת 19% מעשנות בקרב נשים עם השכלה של 10-12 שנים, ו-13% בקרב נשים עם 13 שנות השכלה או יותר. לעומת זאת בחברה הערבית הדפוסים מעט אחרים. בנשים עם השכלה של 0-10 שנות לימוד שיעור העישון הוא 8%, דבר זה יורד בנשים בעלות השכלה של 10-12 אחוז ל-4.7% ועולה ל- 9% בקרב נשים ערביות משכילות של 13 שנות השכלה ומעלה. {{הערה|שם=smoking_2015}} הסבר אפשרי לדפוסים אלה הוא כי בקרב יהודיות בוגרות, יש מגמות דומות של עישון בקרב נשים עניות- בדומה לגברים. בוגרות מודעות לנזקי העישון או לחץ חברתי נגד עישון מעודדות נשים לא לעשן או להגמל. לעומת זאת נשים משכילות בחברה הערבית הן "מורדות" בחברה המסורתית , או שהן באות מחוגים ליברלים יותר (דבר שבא לידי ביטוי גם בגיל העשרה) - ולכן הן מתחילות לעשן יותר לעומת נשים ערביות מסורתיות יותר שהן גם פחות משכילות.
 +
 
 +
לעומת נתונים של עישון נמוך בקרב נשים ערביות, ניתן לראות בשנים האחרונות עליה ניכרת של עישון [[נרגילות]] בקרב נערות ערביות. דבר זה מרמז כי סוגי טאבו ישנים שהיו בעבר נגד עישון נשים בחברה הערבית ירדו, והיש השפעה גדלה של העישון כדבר נורמטיבי בחברה הערבית - כך שגם נשים ערביות (צעירות) נכנסות למעגל המעשנים.
 +
 
 +
בגלל שבעיית עישון הנרגילה היא תופעה נפוצה הוחלט לבדוק את כמות העישון בקרב תלמידי יא' ויב' - מהנתונים עולה כי עישון נרגילות בקרב נערות ערביות בגיל זה, נפוץ כמעט כמו עישון בקרב נערים יהודים. 42% מבין הנערים הערבים, 11% מבין הנערים היהודים, 11% מהנערות הערביות ו-5% מהנערות היהודיות מעשנים נרגילה לפחות פעם בשבוע{{הערה|שם=smoking_2015|[http://www.health.gov.il/PublicationsFiles/smoking_2015.pdf דו"ח שר הבריאות על עישון, 2015]}}
    
==ראו גם==
 
==ראו גם==