שינויים

נוספו 421 בתים ,  12:02, 16 בנובמבר 2016
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1: −
'''הגבלים עסקיים''' (Restraint of trade) הן הגבלות או פגיעה ב[[תחרות חופשית]] שנגרמות עקב פעילות של עסקים. בישראל, "הגבל עסקי" מתייחס למקרים של - הסדר כובל ([[קרטל]]), [[מונופול|מונופולין]] או [[מיזוג חברות]] (שמקטין את כמות המתחרים בשוק).[http://www.ralc.co.il/presentation/hegbelim2.htm] מתחילת המאה ה-20 קיימים במדינות רבות '''דיני הגבלים עסקיים''' - חוקים לצמצום ואו פיקוח על ההגבלים עסקיים, במטרה לעודד תחרות ולהקטין [[ריכוזיות כלכלית]].[http://www.antitrust.gov.il/about/about1.aspx] חוקים אלה יוצאים מנקודת הנחה כי במקרים רבים תחרות כלכלית היא דבר רצוי מבחינת [[רווחה חברתית]], ופועלים לשם ביטול של הגבלים עסקיים או ביצוע [[רגולציה]] עליהם כולל אפשרות של הטלת קנסות ולפעמים הטלת עונשי מאסר על פגיעה בתחרות. בארצות הברית מכונה ענף דיני ההגבלים העסקיים Antitrust Law (על שם הכינוי של מונופולים וקרטלים בעבר - trust), ובבריטניה Competition Law. בישראל, עיקר הפיקוח על התחרות מתבצע בידי רשות ההגבלים העסקיים, בהתאם לחוק ההגבלים העסקיים שנחקק בשנת 1988  לאחר שעבר התאמה וחיזוק לעומת חוק אחר משנת 1959.
+
'''הגבלים עסקיים''' (Restraint of trade) הן הגבלות או פגיעה ב[[תחרות חופשית]] שנגרמות עקב פעילות של עסקים. בישראל, "הגבל עסקי" מתייחס למקרים של - הסדר כובל ([[קרטל]]), [[מונופול|מונופולין]] או [[מיזוג חברות]] (שמקטין את כמות המתחרים בשוק).[http://www.ralc.co.il/presentation/hegbelim2.htm]  
   −
דיני הגבלים עסקיים הם אמצעי ברמה הלאומית שממוקד בהיבטים של [[מיקרו-כלכלה]] ובעיקר בנושאים של כמות המתחרים בשוק וברמת התאום בינהם מול הצרכנים. עם זאת ייתכנו תהליכי ריכוזיות ברמה בינלאומית על ידי תהליכי [[גלובליזציה]] וכן תהליכים נוספים של סחיטת הטבות מהשלטונות או פגיעה בצרכנים על ידי כלל הפירמות בענף או חלקן גם ללא קיום של קרטל. למרות הניסיון למנוע הגבלים עסקיים, קיימת מגמה של הגדלת הריכוזיות הכלכלית בענפים רבים. דברים אלה נובעים בין היתר מ[[קשרי הון שלטון]] [[יתרונות לגודל|יתרונות לגודל עקב טכנולוגיה]] והיבטים נוספים של ריכוזיות כלכלית עקב התחזקות של [[תאגיד רב לאומי|תאגידים רב לאומיים]].  
+
'''דיני הגבלים עסקיים''' - הם חוקים לצמצום ואו פיקוח על ההגבלים עסקיים, במטרה לעודד תחרות ולהקטין [[ריכוזיות כלכלית]].[http://www.antitrust.gov.il/about/about1.aspx] חקיקת חוקים הלא החלה בארצות הברית בשנות ה-20 והתקדמה משם למדינות אחרות בעולם.
 +
חוקים הגבלים עסקיים יוצאים מנקודת הנחה כי במקרים רבים [[שוק תחרותי|תחרות כלכלית]] היא דבר רצוי מבחינת [[רווחה חברתית]], ופועלים לשם ביטול של הגבלים עסקיים או ביצוע [[רגולציה]] עליהם כולל אפשרות של הטלת קנסות ולפעמים הטלת עונשי מאסר על פגיעה בתחרות. בארצות הברית מכונה ענף דיני ההגבלים העסקיים Antitrust Law (על שם הכינוי של מונופולים וקרטלים בעבר - trust), ובבריטניה Competition Law. בישראל, עיקר הפיקוח על התחרות מתבצע בידי רשות ההגבלים העסקיים, בהתאם לחוק ההגבלים העסקיים שנחקק בשנת 1988  לאחר שעבר התאמה וחיזוק לעומת חוק אחר משנת 1959.
 +
 
 +
דיני הגבלים עסקיים הם אמצעי ברמה הלאומית שממוקד בהיבטים של [[מיקרו-כלכלה]] ובעיקר בנושא של כוח שוק -  כמות המתחרים בשוק וברמת התאום בינהם מול הצרכנים. עם זאת ייתכנו תהליכי ריכוזיות ברמה בינלאומית על ידי תהליכי [[גלובליזציה]] וכן תהליכים נוספים של סחיטת הטבות מהשלטונות או פגיעה בצרכנים על ידי כלל הפירמות בענף או חלקן גם ללא קיום של קרטל אוליגופול או מונופול דבר הבא לידי ביטוי בתחום של [[כשלי שוק]] וכן בבעיות של [[קיימות]] ו[[תכנון ארוך טווח]]. למרות הניסיון למנוע הגבלים עסקיים, קיימת מגמה של הגדלת הריכוזיות הכלכלית בענפים רבים ברמה עולמית ולאומית כאחד. דברים אלה נובעים בין היתר מ[[קשרי הון שלטון]] , [[השפעות ההון על העיתונות]], [[יתרונות לגודל|יתרונות לגודל עקב טכנולוגיה]] והיבטים נוספים של ריכוזיות כלכלית עקב התחזקות של [[תאגיד רב לאומי|תאגידים רב לאומיים]].  
    
==מגבלות על פעילות נגד הגבלים עסקיים==
 
==מגבלות על פעילות נגד הגבלים עסקיים==