שינויים

נוספו 48 בתים ,  17:47, 9 ביולי 2016
מ
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:  
'''ג'ורג יוסף סטִיגְלֶר''' ( George Joseph Stigler;‏ 17 בינואר 1911 - 1 בדצמבר 1991) היה כלכלן אמריקאי, זוכה [[פרס נובל לכלכלה]] לשנת 1982. יחדיו עם חברו הקרוב הכלכלן [[מילטון פרידמן]], היה סטיגלר ממובילי [[אסכולת שיקגו בכלכלה]].
 
'''ג'ורג יוסף סטִיגְלֶר''' ( George Joseph Stigler;‏ 17 בינואר 1911 - 1 בדצמבר 1991) היה כלכלן אמריקאי, זוכה [[פרס נובל לכלכלה]] לשנת 1982. יחדיו עם חברו הקרוב הכלכלן [[מילטון פרידמן]], היה סטיגלר ממובילי [[אסכולת שיקגו בכלכלה]].
   −
תרומתו העיקרית ל[[חקר הכלכלה|מחקר הכלכלי]] היא פיתוח התאוריה של "הרגולטור השבוי" - [[רגולציה]] נדרשת לפי [[כלכלה נאו קלאסית|התאוריה הכלכלית הנאו קלאסית]] כדי לתקן [[כשל שוק]] כמו [[מונופול]], [[קרטל]], [[השפעה חיצונית]] ועוד - מצבים שבהם השוק לא מוביל ל[[יעילות פארטו]]. הפתרון הקלאסי לבעיה זו נהגה בשנות ה-30 של המאה ה-20 ב"תאוריית האינטרס הציבורי". הפתרון הוא קיומו של רגולטור שיתערב בפעילות השוק ויאפשר התהנגות דומה יותר לזו של [[שוק משוכלל]]. הטענה של סטיגלר ושל כלכלנים אחרים בעקבותיו שיש הנחה לפי הרגולטור הוא מין שחקן נטול פניות ונטול אינטרסים. בפועל רגולטורים הופכים "שבויים" על ידי [[ענף כלכלי]] שעליו הם מפקחים- היות ונדרש ידע מקצועי רב כדי להיות רגולטור סביר שבתום הפעילות שלו הוא יחפש עבודה בתחום שבו יש לו ידע מקצועי ומכאן צומחת [[שיטת הדלת המסתובבת]], שבה רגולטורים עוברים לעבוד בחברות עליהן פיקחו בעבר או שרגולטורים חדשים ממונים מבין אנשי מקצוע שמכירים את הענף ויש להם חברים בו. כך יוצא שבמקום להפוך את הענף ליותר תחרותי ומשוכלל הרגולטורים עלולים לסייע לחברות שעליהן הם מפקחים על ידי הטלת חסמים שונים על כניסה לענף או פגיעה אחרת בצרכנים.  
+
תרומתו העיקרית ל[[חקר הכלכלה|מחקר הכלכלי]] היא פיתוח התאוריה של "הרגולטור השבוי" - [[רגולציה]] נדרשת לפי [[כלכלה נאו קלאסית|התאוריה הכלכלית הנאו קלאסית]] כדי לתקן [[כשל שוק]] כמו [[מונופול]], [[קרטל]], [[השפעה חיצונית]] ועוד - מצבים שבהם השוק לא מוביל ל[[יעילות פארטו]]. הפתרון הקלאסי לבעיה זו נהגה בשנות ה-30 של המאה ה-20 ב"תאוריית האינטרס הציבורי". הפתרון הוא קיומו של רגולטור שיתערב בפעילות השוק ויאפשר התנהגות דומה יותר לזו של [[שוק משוכלל]]. הטענה של סטיגלר ושל כלכלנים אחרים בעקבותיו שיש הנחה לפי הרגולטור הוא מין שחקן נטול פניות ונטול אינטרסים. בפועל רגולטורים הופכים "שבויים" על ידי [[ענף כלכלי]] שעליו הם מפקחים- היות ונדרש ידע מקצועי רב כדי להיות רגולטור סביר שבתום הפעילות שלו הוא יחפש עבודה בתחום שבו יש לו ידע מקצועי ומכאן צומחת [[שיטת הדלת המסתובבת]], שבה רגולטורים עוברים לעבוד בחברות עליהן פיקחו בעבר או שרגולטורים חדשים ממונים מבין אנשי מקצוע שמכירים את הענף ויש להם חברים בו. כך יוצא שבמקום להפוך את הענף ליותר תחרותי ומשוכלל הרגולטורים עלולים לסייע לחברות שעליהן הם מפקחים על ידי הטלת חסמים שונים על כניסה לענף או פגיעה אחרת בצרכנים.  
   −
מתוך תאור זה ניתן להגיע לשתי מסקנות שונות. כלכלני אסכולת שיקגו הגיעו למסקנה כי עדיף לסמוך על השוק או על בתי משפט כדי שאלו יתקנו כשלי שוק בצורה יעילה יותר לעומת הרגולטורים. כלכלנים אחרים מבקרים את המסקנות הללו וטוענים כי השוק לא מוביל לתיקון עצמי של כשלי שוק וכי בתי משפט הם צורה מסורבלת ויקרה לפתרון בעיות וכי הם סובלים גם כן מהטיה לטובת בעלי ההון בגלל יתרון מובנה של גופים עשירים וחזקים יותר. כלכלנים אלה טוענים כי יש לנסות לפקח על עבדות הרגולטורים על ידי מעקב של העיתונות ושל הציבור על עבודתם - כלומר לתקן את הרגולציה במקום לבטל אותה.  
+
מתוך תיאור זה ניתן להגיע לשתי מסקנות שונות. כלכלני אסכולת שיקגו הגיעו למסקנה כי עדיף לסמוך על השוק או על בתי משפט כדי שאלו יתקנו כשלי שוק בצורה יעילה יותר לעומת הרגולטורים. כלכלנים אחרים מבקרים את המסקנות הללו וטוענים כי השוק לא מוביל לתיקון עצמי של כשלי שוק וכי בתי משפט הם צורה מסורבלת ויקרה לפתרון בעיות וכי הם סובלים גם כן מהטיה לטובת בעלי ההון בגלל יתרון מובנה של גופים עשירים וחזקים יותר. כלכלנים אלה טוענים כי יש לנסות לפקח על עבדות הרגולטורים על ידי מעקב של העיתונות ושל הציבור על עבודתם - כלומר לתקן את הרגולציה במקום לבטל אותה.  
    
==ראו גם==
 
==ראו גם==
שורה 10: שורה 10:  
==קישורים חיצוניים==
 
==קישורים חיצוניים==
 
* [https://en.wikipedia.org/wiki/George_Stigler ג'ורג' סטיגלר] בויקיפדיה האנגלית
 
* [https://en.wikipedia.org/wiki/George_Stigler ג'ורג' סטיגלר] בויקיפדיה האנגלית
 
+
{{מיון רגיל:סטיגלר, ג'ורג'}}
 
[[קטגוריה:כלכלנים]]
 
[[קטגוריה:כלכלנים]]
 
[[קטגוריה:רגולציה]]
 
[[קטגוריה:רגולציה]]
 
[[קטגוריה:כשל שוק]]
 
[[קטגוריה:כשל שוק]]