שינויים

יצירת דף עם התוכן "שאלות נפוצות על בטיחות באופניים ==בכל אשמים הרוכבים== ;מה אתם מתלוננים... סעו כחוק!: חוקי מד..."
שאלות נפוצות על בטיחות באופניים

==בכל אשמים הרוכבים==
;מה אתם מתלוננים... סעו כחוק!:
חוקי מדינת ישראל ביחס לאופניים נבנו טלאי על טלאי. עיקרם הסדרת התנועה של מכוניות, ולאו דווקא הספקת הגנה לרוכב האופניים. החוק מחייב רוכבים לרכוב בכביש בכל מקום עירוני שאין בו שביל אופניים. החוק אמור לחול גם במצבים הבאים - גם לילדים בני 8, גם אם מדובר בכביש בו נוהגים במהירות 70 קמ"ש, גם אם מדובר בכביש סואן ומלא אוטובוסים כמו דרך בגין. המדינה עצמה מודה (בהנחיות לסלילת שבילי אופניים) כי במצבים רבים העדר תשתיות מתאימות מסכנות את חיי הרוכבים. לכאורה החוק והמצב הקיים מסכנים חרויות בסיסיות כמו הזכות לחיים וחופש התנועה. ממשלת ישראל מונעת כבר שנים חקיקת חוקים דומים לחוקים שיש במדינות מערביות מתקדמות כמו חוק האופניים וחוק למינימום מרחק עקיפה של אופניים של מטר אחד. בנוסף הממשלה לא מקדמת סלילת שבילי אופניים לא בערים ולא בין הערים. אנחנו רוצים לשנות את החוקים , התשתיות והנורמות כדי שאלה יבטיחו את הבטחון של כלל משתמשי הדרך – הולכי רגל, רוכבים אופניים ונהגים – על פי עקרון פשוט – החזק שומר על החלש.

;רוכבי האופניים רוכבים בלי קסדות!:
קסדת אופניים מיועדת לסייע לרוכב לאחר שנפל. היא מיועדת לספוג מכות קטנות ולא בהכרח עוזרת בתאונה עם מכונית. קסדות לא עוזרת למנוע התרחשות של תאונה. חיוב חבישת קסדה עלול להוריד את כמות הרוכבים שהוא דווקא כן גורם משמועתי במניעת תאונות ויש גם מחקר המצביע על כך שנהגים מתקרבים יותר לרוכבים שחובשים קסדה. כך או כך חבישת קסדה לבוגרים בעיר בישראל אינה חובה, היא אינה גורם שמשפיע על כמות הפגיעות ברוכבים על ידי רכבים. אנו ממליצים לרכוב עם קסדה, אבל אל קסדה אינה גורם מהותי בפתרון הבעיה.

;כל הבעיה נובעת מזה שרוכבי אופניים לא למדו תאוריה!:
ידיעת חוקי הכביש היא כמובן דבר מבורך, לדוגמה לימוד על הסכנה שברכיבה נגד כיוון התנועה. אבל ידיעת החוקים היא לא דבר מספיק . לימודי נהיגה מעניקים כישורים לנהיגה במכונית ולא כישורים לרכיבה בטוחה באופניים. לרוכבים-נהגים רבים יש לעיתים קרובות טעויות שנובעות מדעות קדומות שלהם על בטיחות אופניים (לדוגמה שמירה בכל מחיר על הימין, או מחשבה שהדבר הבטוח ביותר הוא רכיבה במדרכות). כמו כן גם רוכבים מבוגרים נפגעו ממכוניות. הבעיה העיקרית נובעת מתשתיות לא מספיק טובות, בעיות בחוקים ובאכיפה ונורמות וטעויות של נהגים ורוכבי אופניים. במדינות כמו הולנד מקובלות הדרכות לרכיבה בטוחה לילדים (לפני גיל ההתבגרות) ובערים רבות בארצות הברית יש גם הדרכות לרכיבה בטוחה למבוגרים. אנחנו בעד הדרכות דומות גם בישראל.

;רוכבי האופניים משתוללים - מכאן כל הבעיות:
נכון יש רוכבי אופניים שמשתוללים בצורות שונות – בעיקר נוער אבל גם מבוגרים. חלק מדבר זה נובע מהזנחת התחום על ידי משרד התחבורה והחינוך, חלק נובע מנורמות פסולות וחלק נובע מתשתיות לקויות ואכיפה לקויה. לדוגמה לפי החוק אופניים חשמליים חוקיים מחייבים פידול ומוגבלים ל-25 קמ"ש. קשה יותר לפדל ולהחזיק טלפון ביד ומגבלת מהירות נועדה להגן על הרוכבים וסביבתם כאחד. אבל אין אכיפה של מכירה ושימוש באופניים חשמליים חוקיים. המדינה מעודדת את הרוכבים להיות עבריינים על ידי הספקת תשתיות לקויות – כך שהרוכב נקלע לאינספור דילמות יומיומית שבהן הוא צריך אם לשמור על החוק או לנסות לשמור על חייו. המדינה והרשויות משדרות לרוכב כי יש ג'ונגל עירוני וכי עליו לשרוד בו בכוחות עצמו גם אם הדבר פרושו סיכון חיים של הולכי רגל או רוכבים אחרים (לדוגמה רכיבה נגד התנועה בשבילי אופניים). כשאין הדרכות, אין הסברה, אין אכיפה, אין חוקים מגינים ואין תשתיות – אין מה להתפלא שחלק מהרוכבים רוכבים בצורה פרועה. בכל מקרה גם רוכבים שרוכבים בצורה רגועה ואחראית נפגעים. הבעיה העיקרית היא מחסור בתשתיות ותרבות רכיבה, השתוללות רוכבים היא רק אחד התסמינים של הזנחת הנושא. אנו בעד הקמת תשתיות, חינוך והדרכה וכן אכיפה נגד רוכבים ונהגים שרוכבים או נוהגים בדרך תוך סיכון של משתמשי דרך אחרים.
==דעות קדומות של רוכבים==
;עד שיהיו שבילים , הכי בטוח לרוכבים לרכוב במדרכות:
מחקרים רבים, וכן המלצות של מומחי בטיחות אופניים מהולנד והניסיון משם ומדינות נוספות מראה שזו דעה קדומה זו שאינה מדוייקת. בכבישים מהירים וסואנים כמובן שהכביש מסוכן, אבל מדרכות הן לא בהכרח בטוחות יותר לעומת כבישים שקטים עם מעט תנועה. כל הרוכבים חוששים מרכב שיגיע ויפגע בהם מאחור אבל זה לא בהכרח הסיכון הנפוץ בכבישים עירוניים. הבעיה העיקרית היא חציית צמתים. עיקרון הבטיחות בצומת הוא לשמור על אחידות של מסה ושל כיוון עקרון כזה נשמר ברכיבה עם התנועה ומופר בחציה במעבר חציה. רוכב שנע על המדרכה חוצה את הצמתים במעברי חציה במקום לחצות אותם כאילו היה מכונית. הוא מגיע לצומת במהירות גבוה פי 3 עד פי 5 לעומת הולך רגל, אין לו זמן לראות את המכוניות ואין זמן לנהגים לראות אותו. חציה במעבר חציה גורמת למפגשים לא רצויים שכלל לא היו מתרחשים בחציית הצומת עם התנועה. לדוגמה רוכב שחוצה מעבר חצייה עם התנועה ונפגע על ידי מכונית שהגיע מאחוריו ופנתה ימינה. רכיבה על המדרכה מעודדת מצבים של ירידה לכביש ורכיבה נגד התנועה. מחקרים שהשוו בין רוכבים על המדרכה לבין רוכבים עירוניים בכביש מצאו הגדלת הסיכון פי 2. רכיבה על המדרכה בכיוון נגד התנועה מסוכנת עוד יותר. מחקר אחד שבדק חציה במעבר חציה מצא כי עם התנועה הסיכון גדל פי 3 ונגד התנועה סיכון גדל פי 11 לעומת רכיבה על הכביש עם התנועה. אנו ממליצים לנסות להימנע מכבישים סואנים ולבחור רכיבה ברחובות שקטים - ברחובות אלה מומלץ למבוגרים לרכוב על הכביש ולא על המדרכה. בנוסף אנו רוצים להגביר את כמות איזורי מיתון התנועה (איזור שכונתי קטן עם מהירות של 30 קמ"ש) ולהגביר את הבטיחות של איזורים אלה – בלי ליצור קונפליקט בין חניה לבין תשתיות אופניים.

;האם תמיד כדאי לרוכבי אופניים לרוכב בימין הדרך ככל האפשר?:
לא. יש מספר מצבים שבהם הצמדות מוגזמת לימין מסכנת את הרוכב.
א. הוא רחוב עם חניית מכוניות בצידו – כדאי לשמור על מרחק פתיחת דלת מהמכוניות. במקרה של פתיחת דלת של מכונית הרוכב עלול להכנס בדלת במקרה הטוב. במקרה הרע הרוכב עלול לסטות שמאלה במהירות או חלילה ליפול על הכביש ולהפגע ממכונית שמגיעה מאחור.
ב. ברחוב שכונתי צר ומכונית עלולה לנסות לעקוף אופניים במרחק קטן מידי (פחות ממטר), במצב זה עדיף לתפוס את כל הנתיב ולמנוע עקיפה מסוכנת, או לעצור בצד ולתת למכונית לעבור.
ג. בכניסה לצומת לא מומלץ לשמור על הימין - כאשר ממשיכים לרכוב ישר עלולים להיפגע מרכב שמנסה לעקוף את הרוכב ולפנות ימינה או מרכב שמגיע מצד ימין (בצומת ללא רמזור).
ד. בכניסה לכיכר תנועה לא מומלץ לשמור על הימין שכן נהג של מכונית שמגיע לכיכר עלול לפספס אתכם – הוא מסתכל בזווית של 45 מעלות לשמאל למרכז הנתיב הימני בכיכר, כדי להבחין ברכב שנוסע בכיכר, ולא בזווית לא נוחה של 90 מעלות .

==ראו גם ==
* [[בטיחות אופניים]]
* [[כיצד להמנע מפגיעת מכוניות]]
* [[שדרת אופניים]]
* [[צומת ידידותי לאופניים]]
* [[שביל אופניים]]
* [[קסדת אופניים]]
* [[תחבורת אופניים]]

[[קטגוריה:אופניים]]