שינויים

נוספו 5,596 בתים ,  09:39, 27 בדצמבר 2015
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1: −
'''פרסום סמוי''' הוא שיטת [[פרסום]] שבה מועברים מסרים פרסומיים, תמורת תשלום, בתכנים של [[אמצעי תקשורת|אמצעי התקשורת]], תוך הסתרה חלקית או מלאה של עובדת העברתם. פרסום סמוי נפוץ במיוחד באתרי אינטרנט מסחריים, ב[[סרט קולנוע|קולנוע]] וב[[טלוויזיה]].  
+
'''פרסום סמוי''' הוא שיטת [[פרסום]] שבה מועברים מסרים פרסומיים בצורה שאינה גלויה וברורה לצרכן. פרסום כזה נעשה בדרך כלל, תמורת תשלום או מתן טובות הנאה אחרות, בתכנים של [[אמצעי תקשורת|אמצעי התקשורת]] תוך הסתרה חלקית או מלאה של עובדת העברתם. פרסום סמוי נפוץ במיוחד באתרי אינטרנט מסחריים, ב[[סרט קולנוע|קולנוע]] וב[[טלוויזיה]]. הוא יכול להופיע בתכנים כגון כתבות חדשות, תוכניות בידור,  סרטי קולנוע, סדרות, קלטות לילדים, הצגות, טורי רכילות ועוד. צורה זו של פרסום מכונה גם '''תוכן שיווקי'''.  
    
באמצעות התוכן השיווקי המפרסמים "נוגסים" גם בתוכן עצמו (כתבה, תוכנית טלוויזיה) ולא רק בשטח הפרסומי עצמו, וכך מטשטש הגבול בין חומר מקצועי לפרסומת. מטרת הפרסום הסמוי היא להטמיע בתודעתו של הצופה את המוצר, את השירות, את [[סימן מסחר|סימן המסחר]] או את פעילותו של יצרן או ספק של שירותים.  
 
באמצעות התוכן השיווקי המפרסמים "נוגסים" גם בתוכן עצמו (כתבה, תוכנית טלוויזיה) ולא רק בשטח הפרסומי עצמו, וכך מטשטש הגבול בין חומר מקצועי לפרסומת. מטרת הפרסום הסמוי היא להטמיע בתודעתו של הצופה את המוצר, את השירות, את [[סימן מסחר|סימן המסחר]] או את פעילותו של יצרן או ספק של שירותים.  
 +
 +
מחקרים פסיכולוגיים מצביעים על כך שהחלק הלא-מודע של המוח מסוגל להתייחס למידע מורכב ואף לבצע מטלות מנטליות גבוהות יחסית כמו זיהוי סמלים, קריאה או חישוב חישובים בלי שהחלק המודע של המוח מודע לכל התהליך, ובזמן שהוא עוסק בעיבוד מידע אחר. [http://www.haaretz.co.il/magazine/.premium-1.2799233]
 +
 +
==זכרון לא מודע והטרמה==
 +
מזמן הלידה, בני אדם צוברים כמות גדולה מאד של זכרונות. בני אדם משתמשים בזכרונות האלה כל הזמן בלי שיש להם הסבר כיצד נעשה השימוש הזה. חלק גדול מהידע שנצבר בזיכרון אינו נגיש בכל רגע נתון - זהו זכרון לא מודע.  למשל, אם אתה יודע לרכוב על אופניים, כשאתה מדווש הגוף שלך שומר על שיווי משקל בלי שאתה מודע לכך. רכיב האיזון ברכיבה הוא לא־מודע. 'זיכרונות אפיזודיים' הם סוג אחר של זיכרונות, של חוויות שבני אדם עברו בימי חייהם. אם לא מעלים אותם באופן מודע, לא תהיה מודע לכך שהזיכרונות האלה נמצאים שם.  [http://www.haaretz.co.il/magazine/.premium-1.2799233]
 +
 +
ידע סמנטי מאוחסן בזיכרון ברשתות אסוציאטיביות. למשל, שולחן וכיסא. אם מפעילים אצל אדם חלק מהרשת, למשל, אומרים לו או מראים לו "שולחן", אותו אתה תחשוב על דברים שקשורים לרשת האסוציאציות הזאת יותר מאשר לפני כן. [http://www.haaretz.co.il/magazine/.premium-1.2799233]
 +
 +
בשפת הפסיכולוגיה הניסויית הפעלה כזו נקראת PRIMING ([[הטרמה]]). טכניקה מקובלת אחת לעשות זאת באופן לא־מודע היא הקרנה סבלימינלית של גירוי של שולחן למשך זמן ארוך מספיק בשביל שייקלט במוח ויפעיל את רשת האסוציאציות הרלוונטית, אך קצר מכדי שהצופה יהיה מודע לכך ("הנחקר רואה את הגירוי, אך לא יכול לדווח שהוא שם").
 +
 +
==פרסום סמוי בסרטים וסדרות==
 +
אחת הצורות הראשונות של פרסום סמוי הוא הכנסת תמונות בתוך רצף סרט באופן שהעין מזהה את התמונה, אבל התמונה אינה מגיעה להכרה של הצופה. צורה זו של פרסום אינה נחשבת לגיטימית כיום. במקום זה מקובל הרבה יותר לחשוף את הצופה לפרסום בצורה נייטרלית יותר כמו שלט פרסומת ברקע, לוגו על גבי מוצר שגיבור הסרט או הסדרה צורך וכו'. כך לדוגמה בסדרה "בית הקלפים" בסצנות רבות שבהן רואים את הדמויות משתמשות במחשבים ניידים, מופיע הלוגו של חברת "אפל".
 +
 +
==פרסום סמוי בשילוט רחוב וצורות נוספות==
 +
צורה נוספת של פרסום "סמוי" היא [[שלטי פרסומת]] ופרסום ברחוב. למרות שפרסום זה הוא גלוי לחלוטין לכאורה. הסיבה היא שאת רוב הפרסומות שיש אנחנו לא קוראים ולא שמים לב לנוכחות שלהן. ברחובות עירוניים רבים הצרכן חשוף לעשרות ולפעמים מאות מסרים פרסומיים שלרובם הוא אינו מודע.
 +
 +
==שילוב של פרסום סמוי וגלוי==
 +
אחת הדרכים של [[תאגיד|תאגידים גדולים]] לבצע פרסום היא שילוב של פרסום סמוי וגלוי. החברות נעזרות בתחומים של [[פסיכולוגיה שיווקית]] כדי לבדוק איזה זכרונות אסוציטיבים מקושרים אצל קבוצות מיקוד למוצרים שלהם.  חלק מהזכרונות נעימים וחלקם בלתי נעימים.  החברות נעזרות אז בפרסום גלוי ואינטסיבי כדי לחזק זכרונות אסוציאטיבים מסויימים למוצר שלהם - לדוגמה לחזק את הרשת האסוציאטיבית של זכרונות ביתיים לממרח קוטג', או לחזק את הקשר בין פעילות ספורט אקסטרים לבין קוקה קולה.
 +
 +
==ראו גם==
 +
* [[תרבות הצריכה]]
 +
* [[הפרסומת והאגו]]
 +
* [[המאה של העצמי]]
 +
* [[תביעת השתקה]] - דרך נוספת להשפעת חברות על תוכן של תקשורת.
    
==קישורים חיצוניים==
 
==קישורים חיצוניים==
 
* איתמר ב"ז, [http://www.the7eye.org.il/186379 מנפלאות הפרסום הסמוי ב-ynet{{כ}}], 23.12.15 [[העין השביעית]]
 
* איתמר ב"ז, [http://www.the7eye.org.il/186379 מנפלאות הפרסום הסמוי ב-ynet{{כ}}], 23.12.15 [[העין השביעית]]
 
+
* [http://www.haaretz.co.il/magazine/.premium-1.2799233 הלא־מודע הוא כל־יכול] דורון חלוץ, מוסף הארץ, 16.12.2015,
 
{{קצרמר}}
 
{{קצרמר}}
 +
[[קטגוריה:פרסום]]
 +
[[קטגוריה:תקשורת]]
 +
[[קטגוריה:אתיקה]]
 +
[[קטגוריה:תרבות הצריכה]]
 +
[[קטגוריה:פסיכולוגיה]]