שינויים

אין תקציר עריכה
המאמר "דינמיקת מערכות פוגשת את העיתונות" הוא פתיח לספר של [[דונאלה מדווז]] "האזרח העולמי" (1991) על שם הטור הדו שבועי שלה.

== חלקים מהפרדיגמה הקיימת==
מדווז מפרטת מה הן לדעתה "אמיתות" של הפרדיגמה הקיימת, שאותן היא מוצאת לא מדוייקות או מוטעות:

* סיבה אחת גורמת לדבר אחד. חייבת להיות סיבה אחת, לדוגמה, לגשם חומצי, או לסרטן, או לאפקט החממה. כל מה שאנו צריכים לעשות זה למצוא אותה ולהפטר ממנה.
* צמיחה היא תמיד דבר טוב, ותמיד אפשרית, אין שום מגבלות אפקטיביות לצמיחה.
* תמיד יש לאן לזרוק דברים. לאחר שזורקים משהו, הוא נעלם.
* הטכנולוגיה יכולה לפתור כל בעיה שתצוץ, אין עלות לטכנולוגיה, או השהייה בזמן שלוקח להשיג אותה, או בלבול באשר לאיזו טכנולגויה צריך. שיפורים יבואו דרך טכנולוגיה טובה יותר, לא על ידי התננהגות ומוסדות חברתיים טובים יותר.
* ניתן לחזות את העתיד, לא לבחור בו או ליצור אותו. הוא מרתחש עבורנו, אנחנו לא מעצבים אותו.
* בעיה לא קיימת או שהיא לא רצינית עד שניתן למדוד אותה.
* אם משהו הוא "כלכלי" אין שום צורך נוסף להצדיק אותו. [[ארנסט שומכר]] כתב - "קראו לדבר מכוער או לא מוסרי, הורס נשמה או הרס האדם, סכנה לשלום העולם או לרווחת הדורות הבאים, כל עוד לא הראתם שהוא 'לא כלכלי', לא באמת הטלתם ספק בזכותו להתקיים, לגדול ולשגשג."
*היחסים הם דבר לינארי, ללא כל השהייה, ומתמשכים. אין שום ערכי סף, לולאות משוב הינן מדוייקות ומידייות. ניתן לנהל מערכות על ידי חשיבה פשוטה של סיבה ותוצאה.
*ניתן למדוד תוצאות על ידי המאמץ שהושקע בהן- אם השקעת יותר כסף על נשק, יש לך יותר בטחון. אם אתה משתמש ביותר חשמל, מצבך טוב יותר. אם תוציא יותר כסף על בתי ספר, ילדך יהיו מחונכים יותר.
* אומות הן מנותקות זו מזו, אנשים מנותקים מהטבע, ניתן לפתח סקטורים בכלכלה באופן לא תלוי באחרים, חלק של המערכת יכול לשגשג בעוד שחלק אחר סובל.
* הברירות שיש לנו הן או\ או ולא גם וגם.
* הבעלות של חפצים היא המקור לאושר.
* האנשים באופן בסיסי הם רעים, קמצנים, ואין לסמוך עליהם. אנשים טובים ופעולות טובות הן יוצא מהכלל נדיר.
* הכוח של הרציונל של בני האדם הוא עליון על כוח האינטואיציות שלהם או על הכוח המוסרי שלהם
* ניתן לסבול את המערכות הנוכחיות והן לא יהפכו לגרועות בהרבה. מערכות חלופיות לא יכולות לעזור, אלא יהיו גרועות מזו שיש לנו כעת.
* אנחנו יודעים מה אנחנו עושים.

[[קטגוריה:מערכות]]
[[קטגוריה:כלכלה אקולוגית]]
[[קטגוריה:תקשורת]]