שינויים

אין תקציר עריכה
השכונה יוקרתית, האדמה מסרטנת
http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArt.jhtml?itemNo=719091

צפריר רינת, הארץ, 24.5.2006

==הערכות==
*עלות השיקום נאמדת בעשרות מיליוני דולרים
* אלחנני: "אם לוקחים את היקף השטח שנפגע בזיהום בגוש דן, אז ברור שיידרשו לפחות כמה עשרות מיליוני דולרים כדי לטפל בבעיה. בגלל מגבלות כלכליות סביר להניח שהפתרון שנאמץ יהיה שילוב של טיפול בזיהום וסילוקו בכמה מקומות, והפחתת הסיכון במקומות אחרים".
* יהיה צורך להרחיב את חקר בעיות הזיהום בתשעה אתרים המשתרעים משכונת רביבים בצפון תל אביב עד אזור צומת לה גארדיה, זאת על סמך הממצאים שהתגלו במקומות אלו עד היום. מדובר בין השאר בכמה מפעלים תעשייתיים שפעלו בעבר ליד בורסת היהלומים ברמת גן, וכמה מהם פעילים עד היום.


==עובדות==
* הטיפול בזיהום יתבסס בין השאר על ניסיון לבודד מקורות מי תהום ולמנוע את התפשטותם. במקרים אחרים, ובהם זה של מתחם מגן המיועד למגורים, ינסו לטפל בזיהום באופן פעיל. זה ייעשה על ידי שאיבת חלק מהמים המזוהמים, או החדרת חומרים המסייעים להתפרקות המזהמים.
* החוקרים בדקו בין השאר עצי אקליפטוס בפינת הרחובות המבדיל והפודים שבשכונת הגפן ברמת גן. בשניים מהעצים נמצאו שיעורי חומרים אורגניים רעילים נדיפים שהם מהגבוהים ביותר שנמדדו. אין מדובר בזיהום שנוצר בעבר אלא בחומר רעיל הממשיך להגיע מקרקע מזוהמת.הממצאים בעצים הביאו לבדיקת המתקנים שפעלו בעבר במקום. התברר שמשנות השלושים ועד שנות השמונים פעלה במקום מכבסה לניקוי יבש שנעשה בה שימוש נרחב בטטרהכלורואתילן, חומר שנמצא בריכוזים גבוהים בעצים וגם הוא נחשב למסרטן.
*"הבניינים באזור שבו שכנה המכבסה הוקמו לפני שהיתה מודעות לזיהומים מסוג זה", מציין דו"ח המחקר. "כדי להגן על התושבים מומלץ לבצע באופן מיידי סקר של טטרהכלורואתילן בקרקע ובמי התהום, וכן במבנים תת קרקעיים. אם יש צורך בכך, יש לנקוט באמצעי שיקום מידיים".
*בשני סקרים גדולים שנציבות המים עורכת באזור תל אביב וברמת השרון, שבודקים את היקף הבעיה בלבד ולא פותרים אותה, הושקעו בחמש השנים האחרונות כ-22 מיליון שקל.
* לנציבות אין כיום הערכה מדויקת על העלות הכוללת של טיפול בבעיות הזיהום ומניעת התפשטותו.
"ידוע לנו, מפעולת שיקום ראשונה מסוגה שנעשתה בתחנת דלק שגרמה לזיהום בבנימינה, שמדובר ב-200 אלף דולר לדונם", אומרת אלחנני. "אנחנו יודעים שהעלות של שיקום זיהום של חומר אחד בארצות הברית באתר תעשייתי אחד הגיעה ל-11 מיליון דולר."
*לשם השוואה, עלות שיקום אתר הפסולת חירייה מוערכת ב-60 מיליון דולר, ושל אזור אתר הפסולת הרעילה ברמת חובב כ-100 מיליון דולר.
* לפני שנה שכרה נציבות המים את שירותיה של החברה האמריקאית "לואי ברז'ר", המתמחה בהערכת סיכונים וקביעת האמצעים לשיקום סביבתי. על פי אלחנני החברה אמורה להעביר לנציבות בתוך חודשיים המלצות לגבי הטיפול בזיהום באתר מגן, ובתוך שנה המלצות לגבי כל מוקדי הזיהום בגוש דן.
*אם מחברים את כל השטחים שבהם נמצא זיהום בגוש דן, מתקבל כתם המשתרע על פני קרוב למאתיים קמ"ר


[[קטגוריה: כתבות סביבה]]