שינויים

יצירת דף עם התוכן "'''שחיתות ברשויות מקומיות בישראל''' נוגע לשחיתות ברשויות מקומיות במדינת ישראל. השחי..."
'''שחיתות ברשויות מקומיות בישראל''' נוגע ל[[שחיתות]] ב[[רשויות מקומיות]] ב[[מדינת ישראל]]. השחיתות נגרמת עקב מספר אפיקים שונים כמו [[קשרי הון שלטון]], מינויי קרובי משפחה ומקורבים, ניצול כספי ציבור ועובדי העירייה במערכת הבחירות, ניגוד אינטרסים בין וועדי עובדים לבין הציבור, תקשורת מקומית מוטה, קשרים למפלגות הארציות ועוד.

ההשפעה של השחיתות על תפקוד העיריות והערים מובילה לכך שראשי ערים, חברי מועצה וסיעות מועצה מתפקדים כשיש להם ניגודי אינטרסים מול התושבים ויש להם יתרונות לא הוגנים כדי להבחר מחדש.

השחיתות ברשויות המקומיות מובילה לפגיעה בתושבים במספר אפיקים שונים: על ידי שימוש בזבזני בכספי העיריות ואו פגיעה בהכנסות העיירה, התנהלות לא מקצועית של העיירה שגורמת לבזבוז כספי התושבים ושל עסקים מקומיים, פגיעה בנכסי הנדל"ן של התושבים, והגדלת יוקר המחייה של התושבים עקב תכנון עירוני לקוי. הדבר גם עלול להוביל לפגיעה בבריאות התושבים על ידי בעיות של [[זיהום אוויר]], [[זיהום מים]] ובעיות של [[תאונות דרכים]].

השפעות השחיתות על התושבים כוללת ניתוב כספי הציבור לחברים, במינוי אנשים לא מקצועיים לתפקידים בעיריה, לאישור פרויקטים של בנייה בניגוד לחוקי התכנון והבנייה ותוך פגיעה באיכות החיים של התושבים, לטובות הנאה על ידי ויתור על חובות לעיריה, הנחה בארנונה, לאישור תוכניות כך שאלו יעלו ערכי נכסים שנקנו קודם במחיר זול, יצירת תחרות לא הוגנת ותוך [[יתרון לגודל]], לשימוש מוגבר ב[[רכב פרטי]] עקב [[תכנון מוטה רכב פרטי]], למחסור ב[[שקיפות]] בעבודת העירייה שגורמת לאי-יעילות נוספת, לייאוש בקרב התושבים ולתת מעורבות בפוליטיקה וכן ל[[אי שוויון כלכלי]] על ידי הזנחת חלק מחלקי העיר או דפוסי בנייה, תחבורה וחינוך שגוררים [[מלכודות עוני]].

===יתרונות למועמדים מושחתים בבחירות===
השחיתות בעיריות גוררת [[לולאת משוב|לולאת משוב חוזר]] שבמסגרתה קשה להחליף בבחירות ראש עיר מכהן, במיוחד אם הוא מושחת, שכן הוא נעזר בכספי ציבור, בקשרים עם רשויות המדינה, בקשרים עם בעלי תפקידים בעיירה ועם סוחרי העיר, ובקשרים שלו בתקשורת כדי לצבור יתרון על פני המתחרים האחרים. היבטים דומים נוגעים גם לרשימות וחברי מועצה, בעיקר כאלו המכהנים בקואליציה. עקב כך נוצר סף כניסה למתמודדים, כך שעליהם להיות בעלי הון עצמי, להיות מקושרים בעצמם לקבלנים, מפלגות ארציות, או להיות דמויות מוכרות מתוך הפוליטיקה או התקשורת. ריצה לראשות עיר או למועצת עיר שיש בה כמה עשרות אלפי תושבים דורשת השקעה בחומרי פרסום כמו פוסטרים, שלטי מרפסות (פלריגים), פלייארים , פרסום באינטרנט וכן מערך לוגיסטיקה של המרצת תושבים ביום הבחירות, הפגנת כוח ביום הבחירות עצמו ופעילים שייסעו בזיהוי אי-סדרים מצד מפלגות אחרות בעת ההצבעה ובספירת הקולות.

מועמד שאין לו הון עצמי גבוהה או גישה למוקדי כוח, צריך לבנות את כוחו מלמטה על ידי גיוס מתנדבים ופעילים מבין תושבי העיר ולגייס אותם לעבודה בהתנדבות וכן לשם גיוס תרומות וערבויות. דוגמה כזו היא רשימת [[עיר לכולנו]] שמנתה מאות פעילים שפעלו בבחירות לעירייה בתל אביב בשנת 2008 וזכתה ל-8 מנדטים, אך גם רשימה זו נתמכה על ידי מפלגת חד"ש וקיבלה ממנה גם סיוע לוגיסטי.

בעיית היתרון של מועמדים עשירים ומושחתים מחריפה על ידי היבטים של [[ראציונליות חסומה]] מצד התושבים. אנשים מעדיפים להצביע למועמדים "חזקים" שיש להם סיכוי טוב לנצח, שכן אנשים מפחדים להרגיש אכזבה מכך שהצביעו למועמד חלש או למועמד שהפסיד ובכך "בזבזו את קולם". מסיבה זו יש חשיבות רבה לפרסום והפגנת כוח בזמן קמפיין הבחירות, שכן עצם הפגנת הנוכחות בשטח משפיעה על התומכים של המועמד להחליט האם ללכת להצביע או לא. לכן יש גם חשיבות גבוה להמרצת תושבים – לטלפונים והודעות שאומרים להם ללכת להצביע ביום הבחירות ולא להשאר בבית. בנוסף לפי טענת אנשי מקצוע בתחום, כשליש מכלל המצביעים מחליטים אם להצביע או לא, רק כשהם בתוך הקלפי עצמה, ולכן להפגנת נוכחות של הרגע האחרון ליד הקלפי יש גם כן משמעות חשובה. בכל התחומים האלה יש יתרון למועמדים שיש להם כסף או קשרים למרכזי כוח.

[[לולאת משוב |לולאת משוב חוזר]] מחזקת נוספת נוגעת לאחוזי הצבעה נמוכים בבחירות המקומיות. עקב התחושה של התושבים שהשחיתות היא עניין נפוץ ותחושת ייאוש וחוסר אונים, יש אחוזי הצבעה נמוכים שגוררים יתרון נוסף למועמדים מושחתים או עשירים. ייאוש והרגשה שהשחיתות היא נחלת הכלל, או אף דבר חיוני להצלחת העיר, מובילה לכך שהתושבים אינם רוצים להיות מעורבים ודבר זה מקשה על מועמדים שרוצים להתמודד לבחירות על סמך פעילים.

==ראו גם==
* [[שחיתות]]

==קישורים חיצוניים==
* [http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1000593845 דו"ח מבקר המדינה: השחיתות חוגגת ברשויות המקומיות] גלובס, 13/10/2010
* [http://www.themarker.com/markerweek/1.2034420 כ-60 ראשי רשויות נמצאים בחקירה על שחיתות - אז למה הם נבחרים שוב?] שוקי שדה, אשר שכטר, דה מרקר, 31.05.2013
* [http://www.calcalist.co.il/local/articles/0,7340,L-3602063,00.html חגיגת שחיתויות ברשויות המקומיות] תומר אביטל , כלכליסט, 08.05.13
* [http://www.busha.co.il/%D7%90%D7%AA%D7%A8-%D7%91%D7%95%D7%A9%D7%94/%D7%A8%D7%A9%D7%95%D7%99%D7%95%D7%AA-%D7%9E%D7%A7%D7%95%D7%9E%D7%99%D7%95%D7%AA-%D7%90%D7%97%D7%A8%D7%95%D7%AA-%D7%A7%D7%99%D7%A9%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%9D/ רשויות מקומיות אחרות - מידע, קישורים] אתר "בושה"

[[קטגוריה:פוליטיקה]]
[[קטגוריה:הון ושלטון]]