נוספו 2,181 בתים
, 15:28, 14 בדצמבר 2012
'''יסודות נדירים''' (rare earth elements) או "מתכות נדירות" הם יסודות כימייים מהטבלה המחזורית, שמרבצים מרוכזים שלהם הם נדירים על כדור הארץ ולכן יקר וקשה להפיק אותם. על פי IUPAC מדובר ב-17 יסודות, 15 מתוכם הם מקבוצת הלנתנידים (מס' אטומי 57-71) ובנוסף להם גם את הסקנדיום והאיטריום, הקרובים לקבוצה זו בטבלה המחזורית ודומים לה בתכונותיהם, ואשר נוטים להופיע בעפרות הכרייה ביחד עם הלנתנידים.
למרות שמם, יסודות נדירים בכדור הארץ (למעט היסוד הרדיואקטיבי promethium) הם נפוצים למדי בקרום כדור הארץ. צריום הוא היסוד ה-25 מבחינת תפוצה בקרום כדור הארץ, עם 68 חלקיקים למיליון בדומה ל[[נחושת]], עם זאת בגלל התכונות הגאוכימיות שלהם, הם בדרך כלל מפוזרים במידה רבה בקרום ולא מרוכזים במרבצים בעלי ריכוז גבוה של עופרה בדומה למתכות ומחצבים רבים אחרים כמו [[ברזל]], [[פחם]], [[פוספטים]] וכו'.
היסודות הנדירים נחוצים כיום למכשירים אלקטרוניים רבים וכן ל[[פאנלים סולאריים]]. חלק גדול מהכרייה שלהם מבוצעת כיום בסין שמגבילה את ייצוא המתכות. הדבר גורם לדאגה ולמתיחות בקרב יפן, אירופה וארצות הברית שמנסות למצוא פתרונות לנושא כמו פתיחת מכרות נוספים בריכוזים נמוכים יותר וכן פיתוח חלופות לחומרים אלה.
==קישורים חיצוניים==
* [http://en.wikipedia.org/wiki/Rare_earth_element יסודות נדירים] בויקיפידה האנגלית
[[קטגוריה:שיא תפוקה]]
[[קטגוריה:חומרי גלם]]
[[קטגוריה:אלקטרוניקה]]
[[קטגוריה:גלובליזציה]]