שינויים

נוספו 130 בתים ,  13:22, 2 בספטמבר 2012
שורה 20: שורה 20:     
==מחזור הזרחן וכלכלה א-מחזורית==
 
==מחזור הזרחן וכלכלה א-מחזורית==
בכלכלה הקיימת היום, מוצרי חקלאות מגודלים במקום אחד, נצרכים במקום אחר והפסולת מושלכת במקום שלישי. בכלכלה כזו מסות של זרחן מוסעות באמצעות ניוד הצמחים והמזון ממקום למקום באופן קווי חד-כיווני. מכיוון שכך, ריכוז הזרחן בקרקע יורד באיזורים בהם צומחים הגידולים ועולים במקומות אליהם נשפכים השפכים. מכיוון שלזרחן אין מצב גזי, הוא לא יכול לנדוד דרך האטמוספירה ולאזן את הריכוז שלו. הזרחן נשאר בקרקע אליה מוזרמים השפכים או שהוא נשטף לאוקיינוסים.  
+
בכלכלה הקיימת היום, [[קפיטליזם|כלכלה קפיטליסטית]] ו[[כלכלה קווית|קווית]], מוצרי חקלאות מגודלים במקום אחד, נצרכים במקום אחר והפסולת החקלאית מושלכת במקום שלישי. בכלכלה כזו מסות של זרחן מוסעות באמצעות ניוד הצמחים והמזון ממקום למקום באופן קווי חד-כיווני. מכיוון שכך, ריכוז הזרחן בקרקע יורד באיזורים בהם צומחים הגידולים ועולים במקומות אליהם נשפכים השפכים. מכיוון שלזרחן אין מצב גזי, הוא לא יכול לנדוד דרך האטמוספירה ולאזן את הריכוז שלו. הזרחן נשאר בקרקע אליה מוזרמים [[שפכים|השפכים]] או שהוא נשטף ל[[אוקיינוסים]].  
   −
לפיכך, מערכת כלכלית-חקלאית המסיעה גידולים ממקום למקום תלוייה בזרחן ממקורות חיצוניים. זרחן נכרה מתוך האדמה ומסונתז לדשנים כימיים המשמשים בחקלאות. הדרישות האנרגטיות של כרייה הם עצומות (כ-10% מצריכת האנרגיה העולמית) ולפיכך עלויות הכריה צפויות לנסוק עם [[שיא תפוקת הנפט]] או כל מנגנון אחר של התייקרות האנרגיה. זו אחת הסיבות מדוע חקלאות שאינה מקיימת צפויה להתייקר עם התייקרות האנרגיה.  
+
לפיכך, מערכת כלכלית-חקלאית המסיעה גידולים ממקום למקום תלוייה בזרחן ממקורות חיצוניים. זרחן נכרה מתוך האדמה ומסונתז ל[[דשנים כימיים]] המשמשים בחקלאות. הדרישות האנרגטיות של כרייה הם עצומות (כ-10% מצריכת האנרגיה העולמית) ולפיכך עלויות הכריה צפויות לנסוק עם [[שיא תפוקת הנפט]] או כל מנגנון אחר של התייקרות האנרגיה. זו אחת הסיבות מדוע חקלאות שאינה מקיימת צפויה להתייקר עם התייקרות האנרגיה.
    
==קישורים חיצוניים==
 
==קישורים חיצוניים==