שינויים

שורה 68: שורה 68:  
2. העושר מפר איזונים "אקולוגיים" במערכת (משפיע על נקודות שיווי משקל ומרחיק מיציבות).
 
2. העושר מפר איזונים "אקולוגיים" במערכת (משפיע על נקודות שיווי משקל ומרחיק מיציבות).
 
3. יש היזון חוזר שלילי- הבעייה נוטה להחמיר עד למשבר ופתרון.
 
3. יש היזון חוזר שלילי- הבעייה נוטה להחמיר עד למשבר ופתרון.
 +
 +
 +
==בריאות==
 +
מקום בו טבעי לחפש את הדברים שנובעים מתוך כלכלת מערכות הינם תחומים שהם נוטים יותר על עבר המערכתיות ופחות אל האוטנומיות.
 +
 +
מקום כזה הוא הבריאות והחינוך. היות וכאן יש מקום למערכות כפולות - הבריאות האישית של אדם היא תלויה במערכת הגופנית (והנפשית) של האדם, וכמו כן שמירה על בריאות תקינה תלויה בהתנהלות בריאה של החברה והסביבה (המנעות מזיהום, הפחחת מתחים, קשרים אישיים טובים וכו'). כמו כן אם יש תקלה במערכת האישית של הגוף, אזי מערכת הבריאות גם היא מתפקדת כמערכת, ולאו דווקא באופן של אוסף אטומים.
 +
 +
דוגמה קלה לקוחה מתוך מערכת הבריאות האמריקנית. חלק המסיבות ליחס עלות מול תפקוד הנמוך שלה באופן יחסי למדינות אחרות (עלות כספית גבוהה מול ביצועים נמוכים ) ((האמנם? איפה אפשר להשיג נתונים)). נעוצה בכך שעניים מחוייבים לשלם תשלום גבוה לרופא (אותו במקרים רבים אין להם),  ומצד שני בתי החולים מחוייבים לקבל
 +
כל מי שחולה - כמובן שהם כמעט ולא יעניקו טיפול למי שחולה באופן קל. במצב זה העניים מחכים עם המחלה שלהם או של ילדיהם (היות ואין להם כסף), וכשהמחלה מחמירה הם הולכים לבית החולים. מצב הילד חמור יותר מחייב טיפול יקר ומסובך יותר. דבר זה נובע ישירות מהציות של מערכות לחוק השני של תרמודינמיקה - ככל שהמערכת רחוקה משיווי משקל תקין, קשה לה יותר לחזור אליו (ללא התערבות קיצונית של מערכת החיסון העצמית או של מערכת הבריאות החברתית).
 +
 +
==חינוך==
 +
בחינוך המצב מעט קשה יותר, היות ופחות ברור מדוע להסתכל על המערכת הפנימית של הלמידה והחינוך הערכי כאל מערכת וכנ"ל לגבי מערכת החינוך החברתית, ומערכות חינוך לא רשמיות כמו חינוך במסגרת המשפחה או החברים או החברה והתרבות.
 +
 +
אפשר אולי לדבר על נושא קשור והוא פשיעה ואלימות. ככל שיש יותר פשיעה, קשה יותר לחנך ילדים לאי אלימות - היות ופחד ושנאה מולידים עוד אלימות. ילד שאיימו עליו בבית הספר, ילך עם סכין כדי להתגונן וכו', או שיחברו לחבורה של ידלים שיתגוננו יחד. כמו כן, בשכונות בעלות אלימות אפשר ללכת ולהיות חנון עד הסוף בתקווה לקבל כרטיס יציאה (אבל תוך הזנחת קישורים חברתיים), אבל קשה להיות גם מקובל וגם טוב בלימודים (?). מהצד השני, בחברה אלימה הצורך באי אלימות מודגש וחסר יותר.
 +
 +
    
[[קטגוריה :מערכות]]
 
[[קטגוריה :מערכות]]