שינויים

נוספו 2,471 בתים ,  09:45, 27 בנובמבר 2011
אין תקציר עריכה
שורה 8: שורה 8:     
==ייצוב אוכלוסין באי טיקופיה==
 
==ייצוב אוכלוסין באי טיקופיה==
באי הטרופי הזעיר [[טיקופיה]], פיתחו בני האי שיטה של [[גננות יערות מאכל]] שאיפשרה להם לקיים [[חקלאות בת קיימא]] מוצלחת תוך [[צפיפות אוכלוסין פיסיולוגית]] גבוהה, במשך כ-3,000 שנה. תושבי האי המובדד הצליחו להחזיק אכלוסיה של 1,200 איש על אי בעל שטח של חמישה קמ"ר. לפי [[ג'ארד דיימונד]] צפיפות האוכלוסין הפיסיולוגית של האי (כמות האנשים לקילומטר רבוע ראוי לעיבוד) היא 312.<ref name="diamond"/> דיימונד מעיר כי זו צפיפות גבוהה יחסית לחקלאות בת קיימא מסורתית.  
+
באי הטרופי הזעיר [[טיקופיה]], פיתחו בני האי שיטה של [[גננות יערות מאכל]] שיחד עם [[דייג]] וייצוב אוכלוסין איפשרה להם לקיים [[חקלאות בת קיימא]] מוצלחת תוך [[צפיפות אוכלוסין פיסיולוגית]] גבוהה, במשך כ-3,000 שנה. לפי [[ג'ארד דיימונד]], תושבי האי המבודד הצליחו להחזיק אוכלוסיה של 1,200 איש על אי בעל שטח של חמישה קילומטרים רבועים (קמ"ר), כלומר ב[[צפיפות אוכלוסין]] של 240 אנשים לקמ"ר. לפי דיימונד, [[צפיפות אוכלוסין פיסיולוגית|צפיפות האוכלוסין הפיסיולוגית]] של האי (כמות האנשים לקילומטר רבוע ראוי לעיבוד) היתה 312.<ref name="diamond"/> דיימונד מעיר כי זו צפיפות גבוהה יחסית לחקלאות בת קיימא מסורתית.  
    +
בספר [[התמוטטות (ספר)|התמוטטות]] מתאר [[ג'ארד דיימונד]] את שיטות החקלאות והשגת המזון באי, כמו גם את התנאים הסביבתיים והחברתיים שאשפרו לבני האי לשמור על קיימות למשך תקופה ארוכה. מתוך תנאים אלה, היבט מרכזי חשוב היה שמירה על אוכלוסיה יציבה. דיימונד  מונה 7 צעדים של ייצוב אוכלוסין בהם נקטו בני האי:<ref name="diamond">[[ג'ארד דיימונד]], [[התמוטטות (ספר)]] פרק 9: דרכים מנוגדות להצלחה, עמודים  258- 265</ref>
 +
* '''משגל נסוג''' לבני האי לא היו אמצעי מניעה מודרנים ולכן שימשה שיטה זו כאמצעי מניעה.
 +
* '''הפלה''' על ידי לחיצות או השמת אבנים חמות על בטנה של האם בשלבי הריון מאוחר.
 +
* '''רצח תינוקות''' תינוקות בלתי רצויים היו נרצחים מייד עם הוולדם, עם על ידי הפיכה על הבטן או על ידי חנק.
 +
* '''חיי רווקות''' אמצעי זה ננקט בעיקר על ידי גברים ונשים שהיו עניים מכדי שתהיה להם חלקה גדולה מספיק לקיום משפחה. גברים ונשים אלה לא התנזרו מחיי מין, אלא השתמשו בשיטת משגל נסוג והפלות כדי להמנע מלהביא ילדים.
 +
* '''התאבדות''' לבני האי העניים היו צפויים חיים קשיים ורבויי סבל. הם היו צפויים למוות ממושך ברעב בתקופות דלות ביבול (כמו בעקבות סופה) ולכן העדיפו רבים מהם להתאבד בתקופות אלה אם על ידי תלייה (שנפוצה אצל גברים) או בשחייה לים (נפוצה בקרב נשים).
 +
* '''מסע מסוכן לים''' אמצעי קרוב להתאבדות היה נסיון להגיע לאיים אחרים על ידי צעירים בסירה. הסיכוי להגיע לאיים הסמוכים שנמצאים במרחק מאות קילומטרים, בסירות הזעירות של בני האי בים רווי סערות טרופיות היה קטן מאד.
 +
* '''מלחמת שמד''' לפני כמה מאות שנים, התמוטט מפרץ צדפות ולא איפשר עוד קיום לבני שבט אחד באי, הם פלשו לשטחו של שבט אחר, הרגו את כל תושביו והשתלטו על השטח. כעבור דור נוסף הם השתלטו על שטחו של שבט נוסף. בני השבט שהיו בים באותו זמן, ראו את המתרחש והעדיפו לנסות להגיע למקום אחר (ולמות בסיכוי גבוה), מאשר לנחות בחוף אל מוות ברצח וודאי.
   −
בספר [[התמוטטות (ספר)|התמוטטות]] מתאר [[ג'ארד דיימונד]] את שיטות החקלאות והשגת המזון באי, כמו גם את התנאים הסביבתיים והחברתיים שאשפרו לבני האי לשמור על קיימות למשך תקופה ארוכה. מתוך תנאים אלה, היבט מרכזי חשוב היה שמירה על אוכלוסיה יציבה. דיימונד  מונה 7 צעדים של ייצוב אוכלוסין בהם נקטו בני האי.<ref name="diamond">[[ג'ארד דיימונד]], [[התמוטטות (ספר)]] פרק 9: דרכים מנוגדות להצלחה, עמודים  258- 265</ref>
   
==הערו שוליים==
 
==הערו שוליים==
 
{{הערות שוליים}}
 
{{הערות שוליים}}
 
[[קטגוריה:אוכלוסין]]
 
[[קטגוריה:אוכלוסין]]
 
[[קטגוריה:קיימות]]
 
[[קטגוריה:קיימות]]