שינויים

נוספו 377 בתים ,  00:56, 1 בפברואר 2011
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1: −
'''מודל עולם 3''' הוא סימולציית מחשב של אינטראקציה בין אוכלוסין, צמיחה תעשייתית, גידול מזון, ומגבלות של  המערכת האקולוגית של כדור הארץ. במקור המודל נוצר ובא לידי שימוש על ידי מחקר של [[מועדון רומא]], שיצר את המודל ואת הספר [[גבולות לצמיחה (ספר)|גבולות לצמיחה]]. היוצרים העיקריים של המודל היו [[דונאלה מדווז]], דניס מדווז, וג'ורדן רנרדס.  
+
'''מודל עולם 3''' הוא סימולציית מחשב ובו אינטראקציה בין [[אוכלוסיית העולם|אוכלוסין]], [[צמיחה תעשייתית]], גידול מזון, ומגבלות של  [[המערכת האקולוגית]] של [[כדור הארץ]]. המודל המקורי נוצר ובא לידי שימוש במחקר של [[מועדון רומא]], שיצר את המודל ואת הספר [[גבולות לצמיחה (ספר)|גבולות לצמיחה]]. היוצרים העיקריים של המודל היו [[דונאלה מדווז]], דניס מדווז, וג'ורדן רנרדס.  
   −
המודל תועד בספר [[דינמיקות של צמיחה בעולם סופי (ספר)]]. הוא הוסיף מימדים חדשים למודל [[עולם 2]] של [[ג'י פורסטר]]. מאז שנוצר עולם 3, הוא עבר התאמות קטנות למודל עולם 3\91 שבו השתמשו בספר [[מעבר לגבולות (ספר)|מעבר לגבולות]] ולאחר מכן התאמות נוספות לקבלת מודל עולם 3\2000 שהופץ על ידי [[המכון למחקר מדיניות ומדעי וחברה]] (the Institute for Policy and Social Science Research). כמו כן המודל מתואר בפרק 4 של הספר [[גבולות לצמיחה: עדכון 30 שנה (ספר)]].  
+
המודל תועד בספר [[דינמיקות של צמיחה בעולם סופי (ספר)]]. הוא הוסיף מימדים חדשים למודל [[עולם 2]] של חוקר המערכות המורכבות [[ג'י פורסטר]]. מאז שנוצר עולם 3, הוא עבר התאמות קטנות למודל עולם 3\91 שבו השתמשו בספר [[מעבר לגבולות (ספר)|מעבר לגבולות]] ולאחר מכן התאמות נוספות לקבלת מודל עולם 3\2000 שהופץ על ידי [[המכון למחקר מדיניות ומדעי וחברה]] (the Institute for Policy and Social Science Research). חלקים מהמודל וההגיון מאחורי בנייתו מתוארים בפרק 4 של הספר [[גבולות לצמיחה: עדכון 30 שנה (ספר)]].  
    
== מטרת המודל ומבנהו==
 
== מטרת המודל ומבנהו==
 
===מודלים נפשיים ומודלים פורמליים===
 
===מודלים נפשיים ומודלים פורמליים===
כמו כל מודל אחר, המודל "עולם 3" הוא ייצוג מופשט וחלקי של המציאות. היות ומדובר בהפשטה, אין מודל שהוא נכון לגמרי. תחת זאת המטרה היא לבנות מודל שיענה על כמה שאלות ספציפיות הקשורות זו בזו. החוקרים ניסו לבנות מודל שיהיה מועיל לגבי סדרת שאלות הנוגעות לצמיחה הפיזיקלית ארוכת הטווח בפלנטה. פרוש הדבר שהמודל לא יענה על שאלות רבות אחרות המטרידות אנשים.  
+
כמו כל מודל אחר, מודל "עולם 3" הוא ייצוג מופשט וחלקי של המציאות. היות ומדובר בהפשטה, אין מודל שהוא נכון לגמרי. תחת זאת, המטרה היא לבנות מודל שיענה על כמה שאלות ספציפיות הקשורות זו בזו. החוקרים ניסו לבנות מודל שיהיה מועיל לגבי סדרת שאלות הנוגעות לצמיחה הפיזית ארוכת הטווח בפלנטה. פרוש הדבר שהמודל לא יענה על שאלות רבות אחרות המטרידות אנשים.  
   −
יש סוגים שונים של מודלים - מנטלי, מילולי, גרפי, מתמטי או פיזי. לאנשים יש כבר מודלים של העולם בראשם, והוא המודל המנטלי האישי שלהם לגבי איך העולם מתנהג. אלא שמודלים אלה אינם נגישים לאנשים אחרים ואינם והם אינם פורמליים. לעומתם מודלים פורמליים הם נגישים לדיון ולעיתים לשינוי על ידי אנשים אחרים, ובאופן אידאלי יש גם קשרי גומלין בין סוגי המודלים השונים. מודלים הביאו את המין האנושי לפתח טכנולוגיה מתקדמת אבל גם גרמו לצרות רבות. בכל מקרה, כל המודלים האנושיים (פורמליים ולא פורמליים) הינם פשוטים עד כדי גיחוך בהשווה לעולם המשתנה תמידית אותו הם מנסים לייצג. (ראו גם [[התהוות מותנית]] בבודהיזם).  
+
יש סוגים שונים של מודלים - מנטלי, מילולי, גרפי, מתמטי או פיזי. לאנשים יש כבר מודלים של העולם בראשם, והוא המודל המנטלי האישי שלהם לגבי איך העולם מתנהג. אלא שמודלים אלה אינם נגישים לאנשים אחרים והם אינם פורמליים. לעומתם, מודלים פורמליים הם נגישים לדיון ולעיתים לשינוי על ידי אנשים אחרים. באופן אידאלי יש גם קשרי גומלין בין סוגי מודלים שונים. מודלים הביאו את המין האנושי לפתח טכנולוגיה מתקדמת אבל גם גרמו לצרות רבות. בכל מקרה, כל המודלים האנושיים (פורמליים ולא פורמליים) הינם פשוטים עד כדי גיחוך בהשווה לעולם המשתנה תמידית אותו הם מנסים לייצג. (ראו גם [[התהוות מותנית]] בבודהיזם).  
    
===מאפייני מודל עולם 3===
 
===מאפייני מודל עולם 3===
מודל עולם 3 הינו מתמטי ופורמלי, ניתן להציג את ההנחות שעומדות בבסיסו באופן מסודר, לדון עליהם עם אנשים אחרים ולשכלל אותו. החוקרים מעידים כי עקב עבודה על המודל הממוחשב הם נאלצו להפוך את המודלים המנטליים שלהם עצמם ליותר קשוחים וקפדנים, יותר מקיפים ויותר בהירים בהשוואה למצבם הקודם. מודלים ממוחשבים כופים משמעת, לוגיקה ומתן דין-וחשבון בסיסי שקשה להשיגם במודל מנטלי, והם מהווים בסיס הרבה יותר שימושי לשיפור מודלים מנטליים.  
+
מודל עולם 3 הינו מתמטי ופורמלי, ניתן להציג את ההנחות שעומדות בבסיסו באופן מסודר, לדון עליהן עם אנשים אחרים ולשכלל אותו. החוקרים מעידים כי עקב עבודה על המודל הממוחשב הם נאלצו להפוך את המודלים המנטליים שלהם עצמם ליותר קשוחים וקפדנים, יותר מקיפים ויותר בהירים בהשוואה למצבם הקודם. מודלים ממוחשבים כופים משמעת, לוגיקה ומתן דין-וחשבון בסיסי שקשה להשיגם במודל מנטלי, והם מהווים בסיס הרבה יותר שימושי לשיפור מודלים מנטליים.  
   −
בעוד המודל מורכב, המבנה הבסיסי שלו אינו מסובך והוא עוקב אחר מאגרים כמו אוכלוסין, הון תעשייתי, זיהום יציב, ואדמה מעובדת. המאגרים משתנים על ידי זרמים המשפיעים על המאגרים -  כמו לידות ופטירות, השקעה ובלאי, יצירת זיהום והטמעתו, בלייה או בנייה של קרקע או הפיכתה לעירונית וכו'.
+
בעוד ש[[מערכות מורכבות|המודל מורכב]], המבנה הבסיסי שלו אינו מסובך והוא עוקב אחר מאגרים כמו אוכלוסין, הון תעשייתי, זיהום יציב, ואדמה מעובדת. המאגרים משתנים על ידי זרמים המשפיעים על המאגרים -  כמו לידות ומקרי מוות, השקעה ובלאי, יצירת [[זיהום]] והטמעתו, [[בליית קרקע|בלייה]] או בנייה של [[קרקע]] או הפיכתה לעירונית וכו'.
   −
המרכיבים והקשרים בינהם המוכלים בעולם 3 הינם פשוטים למדי כאשר מסתכלים עליהם בנפרד. המודל מתייחס במופרש לזמן - זמן שלוקח לדברים להתפתח והשהיות בין פעולה ותגובה, והוא מכיל עשרות רבות של [[לולאת משוב|לולאות משוב]]. יש קשרים רבים במודל שאינם לינארים, היות ודבר זה הינו מאפיין חשוב של המציאות.  
+
המרכיבים והקשרים בינהם המוכלים בעולם 3 הינם פשוטים למדי כאשר מסתכלים עליהם בנפרד. המודל מתייחס במופרש לזמן - זמן שלוקח לדברים להתפתח והשהיות בין פעולה ותגובה, והוא מכיל עשרות רבות של [[לולאת משוב|לולאות משוב]].  
   −
כך לדוגמה הקשר בין כמות המזון לנפש לבין תוחלת החיים אינה לינארית. כאשר כמות הקלוריות האקוולנטית לצמחית (חישוב קלוריות מן החי על פי כמות הקלוריות הצמחיות שנדרשו לקיומן) לאדם ליום, עולה מ-2,000 ל-4,000 תוחלת החיים הממוצעת עולה ב-50% - מ-40 שנה ל-60 שנה. אבל כאשר מכפילים את הכמות שוב ל-8,000 קלוריות נוספות רק 10 שנים לתוחלת החיים הממוצעת - ותוספת של עוד מזון אפילו מורידה בהמשך את תוחלת החיים.  
+
====אי לינאריות====
 +
יש קשרים רבים במודל שאינם לינארים, היות ודבר זה הינו מאפיין חשוב של המציאות.
 +
 
 +
כך לדוגמה הקשר בין כמות המזון לנפש לבין תוחלת החיים אינו לינארי. כאשר כמות הקלוריות האקוולנטית לצמחית (חישוב קלוריות מן החי על פי כמות הקלוריות הצמחיות שנדרשו לקיומן) לאדם ליום, עולה מ-2,000 ל-4,000 תוחלת החיים הממוצעת עולה ב-50% - מ-40 שנה ל-60 שנה. אבל כאשר מכפילים את הכמות שוב ל-8,000 קלוריות נוספות רק 10 שנים לתוחלת החיים הממוצעת - ותוספת של עוד מזון אפילו מורידה בהמשך את תוחלת החיים הממוצעת (בגלל בעיות הקשורות בהשמנה לדוגמה מחלות לב).  
    
דוגמה נוספת היא שבהתאם למוסכמה ב[[כלכלה קלאסית|כלכלה הקלאסית]], [[קרקע]] טובה יותר מעובדת קודם, ועיבודה הוא זול יותר. ככל שקטנה כמות הקרקע שאינה מעובדת, כך העיבוד של כל שטח אדמה נוסף הופך ליקר יותר היות וזו אדמה פחות איכותית (למעשה זו דוגמה קאלסית להדגמת [[תפוקה שולית פוחתת]]). המחיר של עיבוד האדמה הנוספת נוסק באופן לא לינארי (דומה למעריכי) לאחוז האדמה שעדיין לא עובדה.
 
דוגמה נוספת היא שבהתאם למוסכמה ב[[כלכלה קלאסית|כלכלה הקלאסית]], [[קרקע]] טובה יותר מעובדת קודם, ועיבודה הוא זול יותר. ככל שקטנה כמות הקרקע שאינה מעובדת, כך העיבוד של כל שטח אדמה נוסף הופך ליקר יותר היות וזו אדמה פחות איכותית (למעשה זו דוגמה קאלסית להדגמת [[תפוקה שולית פוחתת]]). המחיר של עיבוד האדמה הנוספת נוסק באופן לא לינארי (דומה למעריכי) לאחוז האדמה שעדיין לא עובדה.
שורה 23: שורה 26:     
===חוסרים במודל===
 
===חוסרים במודל===
למרות מורכבות זו, המודל הינו הפשטה גדולה של המציאות. בין היתר, המודל אינו מתייחס לנקודות הבאות, שגם בעיני החוקרים נחשבות לחשובות:
+
למרות מורכבות זו, המודל הוא הפשטה גדולה של המציאות. בין היתר, המודל אינו מתייחס לנקודות הבאות, שגם בעיני החוקרים נחשבות לחשובות:
* המודל אינו מבדיל בין אזורים גאוגרפיים שונים בעולם.  
+
* המודל אינו מבדיל בין אזורים גיאוגרפיים שונים בעולם.  
* המודל לא מייצג באופן נפרד את העשירים והעניים.
+
* המודל לא מייצג באופן נפרד את העשירים והעניים ומתעלם מ[[אי שוויון כלכלי]].
* המודל מניח שהשווקים מגיעים לשיווי משקל באופן מדוייק ומיידי ושאין פערי מידע בשווקים.  
+
* המודל מניח שהשווקים מגיעים לשיווי משקל באופן מדוייק ומיידי ושאין [[מידע א-סימטרי|פערי מידע בשווקים]].  
* זיהום מוצג באופן מופשט - לא מוצגים אלפי הזיהומים השונים, דרכי הפעולה השונות שלהם והמהירויות השונות שבהם הם מתפשטים, מצטברים , משפיעים או מתפרקים. המודל מתייחס רק לשני סוגי זיהום - [[זיהום אוויר]] בעל אורך חיים קצר, וחומרים מזהמים אחרים בעלי אורך חיים ארוך (כמו [[PCB]] או [[מזהמים אורגניים עמידים]]).  
+
* [[זיהום]] מוצג באופן מופשט - לא מוצגים אלפי הזיהומים השונים, דרכי הפעולה השונות שלהם והמהירויות השונות שבהם הם מתפשטים, מצטברים , משפיעים או מתפרקים. המודל מתייחס רק לשני סוגי זיהום - [[זיהום אוויר]] בעל אורך חיים קצר, וחומרים מזהמים אחרים בעלי אורך חיים ארוך (כמו [[PCB]] או [[מזהמים אורגניים עמידים]]).  
 
* המודל מבדיל בין [[משאבים מתחדשים]] המייצרים מזון וסיבים, לבין [[משאבים מתכלים]] שיוצרים דלקי מאובנים ומינרלים. אבל לא עושה הפרדה נוספת (בין דלקים לבין מינרלים לדוגמה, או בין סוגי משאבים שונים).  
 
* המודל מבדיל בין [[משאבים מתחדשים]] המייצרים מזון וסיבים, לבין [[משאבים מתכלים]] שיוצרים דלקי מאובנים ומינרלים. אבל לא עושה הפרדה נוספת (בין דלקים לבין מינרלים לדוגמה, או בין סוגי משאבים שונים).  
 
* המודל מזניח החוצה את הסיבות לאלימות ואת התוצאות שלה. הוא מתעלם מ"הון צבאי".  
 
* המודל מזניח החוצה את הסיבות לאלימות ואת התוצאות שלה. הוא מתעלם מ"הון צבאי".  
 
* המודל מתעלם משחיתות.  
 
* המודל מתעלם משחיתות.  
   −
המחברים מציינים כי חלק מהאנשים מופתעים מרמת הפישוט של המודל, ומכך שהוא לא מכיל נקודות חשובות לאנשים ולעוסקים בתחומים אקדמים. ועם זאת מודל סבוך יותר אינו בהכרח טוב יותר, וקשה יותר להבין אותו. למרות פשטותו המודל הינו יותר מקיף ומסובך מרוב המודלים שמתמשים בהם כדי לבצע הצהרות על המגמות ארוכות הטווח של העולם.  
+
המחברים מציינים כי חלק מהאנשים מופתעים מרמת הפישוט של המודל, ומכך שהוא לא מכיל נקודות חשובות לאנשים ולעוסקים בתחומים אקדמים. ועם זאת מודל סבוך יותר אינו בהכרח טוב יותר, וקשה יותר להבין אותו. למרות פשטותו המודל מקיף ומסובך יותר מרוב המודלים שמתמשים בהם כדי לבצע הצהרות על המגמות ארוכות הטווח של העולם.  
    
===מודל מאוזן===
 
===מודל מאוזן===
שורה 55: שורה 58:     
==קישורים חיצוניים==
 
==קישורים חיצוניים==
* http://en.wikipedia.org/wiki/World3 בויקי האנגלי
+
* http://en.wikipedia.org/wiki/World3 בויקיפדיה האנגלי
    
[[קטגוריה:מערכות]]
 
[[קטגוריה:מערכות]]