שינויים

נוספו 405 בתים ,  23:30, 30 במרץ 2009
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1: −
'''כלכלה אקולוגית''' ('''Ecological Economics''') היא זרם מחשבה ותחום מחקר אקדמי שעוסק בדינמיקה ובתלות ההדדית ([[קו-אבולוציה]]) בין הכלכלה האנושית לבין המערכות האקולגיות הטבעיות. השאלה המרכזית שלה היא כיצד לקיים [[כלכלה מקיימת]] - כלכלה שפועלת במשך דורות רבים תוך התחשבות במגבלות פיזקליות ואקולוגיות. הכלכלה האקולוגית מחברת בין דיסיפלינות אקדמיות שונות, תוך שילוב של מדעי הטבע עם מדעי החברה. הכלכלה האקולוגית שונה במובנים רבים מהזרם הכלכלי האורתודוקסי של [[כלכלה נאו קלאסית|כלכלה הנאו קלאסית]].  
+
'''כלכלה אקולוגית''' ('''Ecological Economics''') היא זרם מחשבה ותחום מחקר אקדמי שעוסק בדינמיקה ובתלות ההדדית ([[קו-אבולוציה]]) בין הכלכלה האנושית לבין המערכות האקולגיות הטבעיות. השאלה המרכזית שלה היא כיצד להגיע ל[[כלכלה מקיימת]] - כלכלה שפועלת במשך דורות רבים תוך התחשבות במגבלות הפיזיים , האקולוגיים והחברתיים. הכלכלה האקולוגית מחברת בין דיסיפלינות אקדמיות שונות, תוך שילוב של מדעי הטבע עם מדעי החברה. הכלכלה האקולוגית שונה במובנים רבים מהזרם הכלכלי האורתודוקסי של [[כלכלה נאו קלאסית|כלכלה הנאו קלאסית]] וכן מזרמים נוספים כמו [[כלכלה קיינסינית]].  
    
==מטרה==
 
==מטרה==
שורה 6: שורה 6:  
כדי להשיג מטרה זו משלבת הכלכלה האקולוגית כלי ניתוח ומדיניות קיימים, יחד עם נסיונות לחדש ולהרחיב את-ההבנה לגבי אופיין של מערכות חברתיות-כלכליות-וסביבתיות וקשרי הגומלין בינהן.  
 
כדי להשיג מטרה זו משלבת הכלכלה האקולוגית כלי ניתוח ומדיניות קיימים, יחד עם נסיונות לחדש ולהרחיב את-ההבנה לגבי אופיין של מערכות חברתיות-כלכליות-וסביבתיות וקשרי הגומלין בינהן.  
   −
במישור התאורטי שואפת הכלכלה האוקולגית להציב את בסיס הניתוח והמדיניות הכלכלית בהתאם למציאות הפיסית, במיוחד בחוקי הפיסיקה וה[[תרמודינמיקה]], ובהתאם לחוקי המערכות הביולוגיות ([[כלכלה ביופיסית]]). הכלכלה האקולוגית שואבת השראה ומפתחת את התחומים של [[כלכלה מערכתית]], [[כלכלה אבולוציונית]] וזרמים הטרודוקסיים אחרים בכלכלה.
+
במישור התאורטי שואפת הכלכלה האוקולגית להציב את בסיס הניתוח והמדיניות הכלכלית על יסודות של מדעים אחרים, במיוחד בחוקי הפיסיקה וה[[תרמודינמיקה]], ובהתאם לחוקי המערכות הביולוגיות ([[כלכלה ביופיסית]]). הכלכלה האקולוגית שואבת השראה ומפתחת את התחומים של [[כלכלה מערכתית]], [[כלכלה אבולוציונית]] וזרמים הטרודוקסיים אחרים בכלכלה.
    
==היסטוריה==
 
==היסטוריה==
שורשי הכלכלה האקולוגית נמצאים בתקופות קודמות. ההבחנה בין כלכלת מסחר וקביעת מחירים, לבין בחינת היסודות הפיזקליים עליהם נשענת הכלכלה, מופיעה כבר אצל היוונים הקדמונים. בתקופה המודרנית, אפשר להצביע על מספר הוגים או דעות בכלכלה הקלאסית שמתאימים לכלכלה האקולוגית. הפיזיוקרטים טענו שכל הערך הכלכלי בא מהאדמה. [[תומס מלתוס]] עסק בבעיות של [[פיצוץ אוכלוסין]] ו[[ג'ון סטיוארט מיל]] חשב ש"מצב יציב" של הכלכלה יכול להיות מצב רצוי, דעה שאומצה מאוחר יותר על ידי הכלכלה האקולוגית. ספר של Martinez-Alier מתאר את הויכוחים הנוגעים לאנרגיה בתוך מערכות כלכליות שהחלו כבר במאה ה-17. במאה ה-19 אפשר לראות לדוגמה את עבודתו של [[ויליאם סטנלי ג'בונס]] "על הפחם" שעסקה בנושאים דומים ל[[שיא תפוקת הנפט]]. עם זאת, רוב ההגות הזאת לא נשנעה על מדעים שהתפתחו מאוחר יותר כמו חוקי התרמודינמיקה, חקר מערכות מורכבות או חקר של מערכות אקולוגיות.  
+
===שורשי הכלכהלה האקולוגית===
 +
שורשי הכלכלה האקולוגית נמצאים בתקופות קודמות. ההבחנה בין כלכלת מסחר וקביעת מחירים, לבין בחינת היסודות הפיזקליים עליהם נשענת הכלכלה, מופיעה כבר אצל היוונים הקדמונים.  
 +
 
 +
בתקופה המודרנית, אפשר להצביע על מספר הוגים או דעות בכלכלה הקלאסית שמתאימים לכלכלה האקולוגית. הפיזיוקרטים טענו שכל הערך הכלכלי בא מהאדמה. [[תומס מלתוס]] עסק בבעיות של [[פיצוץ אוכלוסין]] ו[[ג'ון סטיוארט מיל]] חשב ש"מצב יציב" של הכלכלה יכול להיות מצב רצוי, דעה שאומצה מאוחר יותר על ידי הכלכלה האקולוגית. ספר של Martinez-Alier מתאר את הויכוחים הנוגעים לאנרגיה בתוך מערכות כלכליות שהחלו כבר במאה ה-17. במאה ה-19 אפשר לראות לדוגמה את עבודתו של [[ויליאם סטנלי ג'בונס]] "על הפחם" שעסקה בנושאים דומים ל[[שיא תפוקת הנפט]]. עם זאת, רוב ההגות הזאת לא נשנעה על מדעים שהתפתחו מאוחר יותר כמו חוקי התרמודינמיקה, חקר מערכות מורכבות או חקר של מערכות אקולוגיות.  
    
הספר הראשון בעל הכותרת "כלכלה אקולוגית" פורסם באירופה על ידי Juan Martinez-Alier בשנת 1987, והוא מתאר את ההיסטוריה של הביקורת האקולוגית על החשיבה הכלכלית מ-1880 ועד שנות 1950.  
 
הספר הראשון בעל הכותרת "כלכלה אקולוגית" פורסם באירופה על ידי Juan Martinez-Alier בשנת 1987, והוא מתאר את ההיסטוריה של הביקורת האקולוגית על החשיבה הכלכלית מ-1880 ועד שנות 1950.  
   −
בין מניחי היסודות התאורטיים האירופיים לגישת הכלכלה האקולוגית ניתן למנות את הכלכלן הרומני [[ניקולס ג'ורג'סקיו-רוגן]], וכן את William Kapp , ו Karl Polanyi. ג'ורג'סקיו-רוגן היה המורה של הרמן דיילי, וספרו [[חוק האנטרופיה והתהליך הכלכלי]] (1971) מהווה מסגרת מחשבתית לתחום עד היום. חלק מהיסודות הבולטים כיום בכלכלה האקולוגית מופיעים בעובודותיו של [[ארנסט שומכר]] שספרו [[קטן זה יפה]] (1973) הופיע מספר שנים לפני ספרו של הרמן דיילי [[כלכלת מצב יציב]] (1977).   
+
===הולדת הכלכלה האקולוגית===
 +
בין מניחי היסודות התאורטיים האירופאים לגישת הכלכלה האקולוגית ניתן למנות את הכלכלן הרומני [[ניקולס ג'ורג'סקיו-רוגן]], וכן את William Kapp , ו Karl Polanyi. ג'ורג'סקיו-רוגן היה המורה של [[הרמן דיילי]], וספרו [[חוק האנטרופיה והתהליך הכלכלי]] (1971) מהווה מסגרת מחשבתית לתחום עד היום. חלק מהיסודות הבולטים כיום בכלכלה האקולוגית מופיעים בעובודותיו של [[ארנסט שומכר]] שספרו [[קטן זה יפה]] (1973) הופיע מספר שנים לפני ספרו של הרמן דיילי [[כלכלת מצב יציב]] (1977).
 +
 
 +
הצוות שהתרכז סביב [[דונאלה מדווז]] וספרה [[גבולות לצמיחה]], עורר עניין רב בשנות ה-70 הקשרים בין אוכלוסיה, צמיחה כלכלית וסביבה. והדבר סייע לקידום המתודות של ניתוח מערכתי דינאמי.   
    
בצפון אמריקה, האבות המייסדים שהניחו את היסודות התאורטיים של הכלכלה האקולוגית כללו את הכלכלנים [[קנת בולדינג]] ו[[הרמן דיילי]], האקולוגים C.S. Holling, [[האווארד ת. אודום]] ו[[רוברט קוסטנזה]], הביולוגים [[גרכטן דיילי]], והפיזקאי [[רוברט איירס]].  
 
בצפון אמריקה, האבות המייסדים שהניחו את היסודות התאורטיים של הכלכלה האקולוגית כללו את הכלכלנים [[קנת בולדינג]] ו[[הרמן דיילי]], האקולוגים C.S. Holling, [[האווארד ת. אודום]] ו[[רוברט קוסטנזה]], הביולוגים [[גרכטן דיילי]], והפיזקאי [[רוברט איירס]].  
   −
דיילי וקוסנטנזה היו האבות המייסים שהניחות את היסודות המוסדיים של התחום. הם הקימו את  [[האגודה הבינלאומית לכלכלה אקולוגית]] (ISEE) וכן את הירחון האקדמי Ecological Economics. יש הרואים בהרמן דיילי, שבעברו עבד בבנק העולמי, כאחרי העיקרי לפיתוח של כלכלה אקולוגית כשדה ספציפי. רוברט קוסנטה מאוניברסטית וורמונט תרם לגידול בפופלריות של התחום. הגאוגרף David Harvey מ-CUNY הוסיף את הדאגות האקולגיות לספרות של הכלכלה הפוליטית, והפיתוח של הכלכלה הפוליטית בוצע במקביל גם על ידי הוגים נוספים כמו הסוציולוג John Bellamy Foster.
+
דיילי וקוסנטנזה היו האבות המייסים שהניחו את היסודות המוסדיים של התחום. הם הקימו את  [[האגודה הבינלאומית לכלכלה אקולוגית]] (ISEE) וכן את הירחון האקדמי [[כלכלה אקולוגית (כתב עת)|Ecological Economics]] יש הרואים בהרמן דיילי, שבעברו עבד ב[[הבנק העולמי|בנק העולמי]], כאחרי העיקרי לפיתוח של כלכלה אקולוגית כשדה ספציפי. רוברט קוסנטה מאוניברסטית וורמונט תרם לגידול בפופלריות של התחום. הגאוגרף David Harvey מ-CUNY הוסיף את הדאגות האקולגיות לספרות של הכלכלה הפוליטית, והפיתוח של הכלכלה הפוליטית בוצע במקביל גם על ידי הוגים נוספים כמו הסוציולוג John Bellamy Foster.
    
==הבדלים בין כלכלה אקולוגית לכלכלה נאו קלאסית==
 
==הבדלים בין כלכלה אקולוגית לכלכלה נאו קלאסית==
שורה 23: שורה 29:  
הכלכלה הנאו קלאסית, רואה בכלכלה מערכת מבודדת שבה יש פירמות (יצרנים) ומשקי בית (צרכנים שהם גם עובדים ומשקיעים), המקיימות בינהן חליפין ב-2 מעגלים של מוצרים-עבודה וכסף. משקי הבית נותנים כסף לפירמות תמורת מוצרים. המעגלים נסגרים כאשר המפעלים משלמים למשקי הבית כסף עבור עבודה.  
 
הכלכלה הנאו קלאסית, רואה בכלכלה מערכת מבודדת שבה יש פירמות (יצרנים) ומשקי בית (צרכנים שהם גם עובדים ומשקיעים), המקיימות בינהן חליפין ב-2 מעגלים של מוצרים-עבודה וכסף. משקי הבית נותנים כסף לפירמות תמורת מוצרים. המעגלים נסגרים כאשר המפעלים משלמים למשקי הבית כסף עבור עבודה.  
   −
כלכלה ביופיזית ובעקבותיה כלכלה אקולוגית תקפה רעיונות אלה, וטענה שם מצג שווא. [[כדור הארץ]] כולו והמערכת הביוספרית (הכוללת את האדם) הם בקירוב, [[תרמודינמיקה|מערכות תרמודינמיות]] סגורות - כלומר הן אינן מחליפות חומר עם סביבתן ונכנסת אליהן אנרגיה וחום יוצא ממנה. הכלכלה האנושית היא מערכת תרמודינמית פתוחה שאליה נכנסת אנרגיה וחומר, וממנה יוצאים חום וחומרים בעלי אנטרופיה גבוה יותר. המעגלים שתוארו קודם, של משקי הבית והפירמות יכולים להתקיים רק תודות לזרמי האנרגיה וזרמי החומר שזורמים דרך המערכת.  
+
כלכלה ביופיזית ובעקבותיה כלכלה אקולוגית תקפה רעיונות אלה, וטענה שם מצג שווא. [[כדור הארץ]] כולו והמערכת הביוספרית (הכוללת את האדם) הם בקירוב, [[תרמודינמיקה|מערכות תרמודינמיות]] סגורות - כלומר הן אינן מחליפות חומר עם סביבתן ונכנסת אליהן אנרגיה וחום יוצא ממנה. הכלכלה האנושית היא מערכת תרמודינמית פתוחה שאליה נכנסת אנרגיה וחומר, וממנה יוצאים חום וחומרים בעלי [[אנטרופיה]] גבוה יותר. המעגלים שתוארו קודם, של משקי הבית והפירמות יכולים להתקיים רק תודות לזרמי האנרגיה וזרמי החומר שזורמים דרך המערכת.  
    
===מי מכיל את מי===
 
===מי מכיל את מי===
הכלכלה האקולוגית מבחינה בינה לבין הכלכלה הנאו קלאסית (כנ"ק), במיוחד על סמך הטענה שהכלכלה היא ענף של האקולוגיה, במובן שהאקולוגיה דנה בהעברות של חומר ואנרגיה של החיים על פני כדור הארץ, והכלכלה האנושית, היא על פי הגדרה, מוכלת בתוך מערכת זו.
+
כלכלה נאו קלאסית הניחה באופן היסטורי באופן משתמע (ולאחרונה באופן מפורש) שהסביבה היא תת תחום בכלכלה האנושית. על פי גישה זו, אם הטבע הוא בעל ערך לכלכלה שלנו, דבר זה הוא בגלל שאנשים מוכנים לשלם תמורת השרותים אותם הוא מספק: אוויר נקי, מים נקיים, מפגשים עם הטבע הפראי וכו'. הנחה זאת בעיקר, היא זו שמאפשרת לכנ"ק לטעון שבאופן תאורטי [[צמיחה כלכלית]] אינסופית היא דבר אפשרי וגם רצוי. לפי גישה זו, הכלכלה הנאו קלאסית טוענת שהבעיה הסביבתית מסתכמת בבעיה של הפנמת [[עלויות חיצוניות]].  
 
  −
בניגוד לכך, כנ"ק הניחה באופן היסטורי באופן משתמע (ולאחרונה באופן מפורש) שהסביבה היא תת תחום בכלכלה האנושית. על פי גישה זו, אם הטבע הוא בעל ערך לכלכלה שלנו, דבר זה הוא בגלל שאנשים מוכנים לשלם תמורת השרותים אותם הוא מספק: אוויר נקי, מים נקיים, מפגשים עם הטבע הפראי וכו'. הנחה זאת בעיקר, היא זו שמאפשרת לכנ"ק לטעון שבאופן תאורטי [[צמיחה כלכלית]] אינסופית היא דבר אפשרי וגם רצוי.
     −
אבל, אמונה זו לא עומדת בקנה אחד עם הרבה ממה שמדעי הטבע למדו על העולם, ולפי הכלכלה האקולוגית, מתעלם לחלוטין מהתרומות של ההון הטבעי ביצירת השפע (הון טבעי יכול להחשב כתשומה הפלנטרית של חומר ואנרגיה המצויים במחסור, יחד עם המערכות הסביבתיות המורכבות והמגווונות שמספקות שרותים וטובין ישירות לקהילות האנושיות: בקרת אקלים ברמת המיקרו והמאקרו, טיהור מים, בקרה של מי סופות, ספיגת זבל, האבקה, הגנה מפני קרינה סולארית וקוסמית וכו').
+
עמדה זו לא עומדת בקנה אחד עם הרבה ממה שמדעי הטבע למדו על העולם, ולפי הכלכלה האקולוגית, הדבר מתעלם לחלוטין מהתרומות של ההון הטבעי ביצירת השפע (הון טבעי יכול להחשב כתשומה הפלנטרית של חומר ואנרגיה המצויים במחסור, יחד עם המערכות הסביבתיות המורכבות והמגווונות שמספקות שרותים וטובין ישירות לקהילות האנושיות: בקרת אקלים ברמת המיקרו והמאקרו, טיהור מים, בקרה של מי סופות, ספיגת זבל, האבקה, הגנה מפני קרינה סולארית וקוסמית וכו').
   −
עולם ללא עבודה הוא, עבור הכלכלנים "[[כתבה - כלכלה בעולם מלא|עולם ריק]]". לעומת זאת האקולוגיה והכלכלנים האקולוגים רואה בעולם כזה את ה[[ביוספרה]] – מערכת התומכת בהספקת משאבים ו[[שרותים תומכי חיים]] כמו ייצור חמצן, מים, מזון, טמפרטורה נוחה, הגנה מקרינה ועוד - כל זה ללא קיום של עבודה או הון אנושי.  
+
עולם ללא עבודה הוא, עבור הכלכלנים "[[כתבה - כלכלה בעולם מלא|עולם ריק]]". לעומת זאת האקולוגיה והכלכלנים האקולוגים רואה בעולם כזה את ה[[ביוספרה]] – מערכת התומכת בהספקת משאבים ו[[שירותי טבע|שרותים תומכי חיים]] כמו ייצור חמצן, מים, מזון, טמפרטורה נוחה, הגנה מקרינה ועוד - כל זה ללא קיום של עבודה או הון אנושי.  
    
לעומת זאת, פעילות יתר לא זהירה של הכלכלה האנושית מזיקה למערכת האוקולית ומפריעה לתפקוד שלה. הרחבה גדולה מידי של הפעילות הכלכלית (מבחינת סחורות והשפעה על הסביבה) הורסת את הביוספרה. לא רק שדבר זה יוצר נזק כלכלי (שכן מוצר או שירות שלא היה במחסור נמצא כעת במחסור וחלק מהאנשים אינם מקבלים אותו) אלא שבשל העובדה שהמערכת הכלכלית אינה מחשיבה את השירותים של מערכות סביבה וחברה, הרס שלהן, ונסיונות להפקת תחליפים באמצעות "[[מוצרי שוק]]" תורמת ל[[צמיחה כלכלית]]".
 
לעומת זאת, פעילות יתר לא זהירה של הכלכלה האנושית מזיקה למערכת האוקולית ומפריעה לתפקוד שלה. הרחבה גדולה מידי של הפעילות הכלכלית (מבחינת סחורות והשפעה על הסביבה) הורסת את הביוספרה. לא רק שדבר זה יוצר נזק כלכלי (שכן מוצר או שירות שלא היה במחסור נמצא כעת במחסור וחלק מהאנשים אינם מקבלים אותו) אלא שבשל העובדה שהמערכת הכלכלית אינה מחשיבה את השירותים של מערכות סביבה וחברה, הרס שלהן, ונסיונות להפקת תחליפים באמצעות "[[מוצרי שוק]]" תורמת ל[[צמיחה כלכלית]]".
שורה 40: שורה 44:     
===צמיחה, וצריכה===
 
===צמיחה, וצריכה===
כלכלה אקולוגית מבחינה גם בין צמיחה (כמותית) לבין פיתוח (שיפור איכותי של איכות החיים), בעודה טוענת שכלכלה נאו קלאסית מבלבלת בין שני המושגים.
  −
   
בכלכלה נאו קלאסית קיימת הנחה כי ככל שהצרכן צורך יותר מוצרים, כך גדלה רווחתו. הנחות נוספות ודומות הן שה[[רווחה החברתית]] צריכה להמדד על ידי סכימת הצריכה של כלל הצרכנים, וכפועל יוצא של דבר זה, ככל שה[[צמיחה כלכלית|צמיחה הכלכלית]] גבוה יותר, כך טוב יותר.  
 
בכלכלה נאו קלאסית קיימת הנחה כי ככל שהצרכן צורך יותר מוצרים, כך גדלה רווחתו. הנחות נוספות ודומות הן שה[[רווחה החברתית]] צריכה להמדד על ידי סכימת הצריכה של כלל הצרכנים, וכפועל יוצא של דבר זה, ככל שה[[צמיחה כלכלית|צמיחה הכלכלית]] גבוה יותר, כך טוב יותר.  
   −
כלכלה אקולוגית יוצאת נגד הנחות אלה במגוון רחב של התנגדויות וחלופות.  
+
כלכלה אקולוגית מבחינה גם בין צמיחה (כמותית) לבין פיתוח (שיפור איכותי של איכות החיים), בעודה טוענת שכלכלה נאו קלאסית מבלבלת בין שני המושגים. כלכלה אקולוגית יוצאת נגד הנחות אלה במגוון רחב של התנגדויות וחלופות.  
    
כלכלנים אקולוגים טוענים כי מעבר להיקפים צנועים, צריכה לנפש (הגרסה הכלכלית ל"איכות חיים"), לא בהכרח מובילה לשיפור של הרווחה האנושית, בעוד שאותה צריכה יכולה לגרור השפעות שליליות על הסביבה וכן על הרווחה החברתית הרחבה יותר. הייצור והפעילות הכלכלית מתאפיינים ב[[ייצור משולב]] שבו נוצרים בו זמנית, מוצרי "טובין" וגם מוצרים "רעין".  
 
כלכלנים אקולוגים טוענים כי מעבר להיקפים צנועים, צריכה לנפש (הגרסה הכלכלית ל"איכות חיים"), לא בהכרח מובילה לשיפור של הרווחה האנושית, בעוד שאותה צריכה יכולה לגרור השפעות שליליות על הסביבה וכן על הרווחה החברתית הרחבה יותר. הייצור והפעילות הכלכלית מתאפיינים ב[[ייצור משולב]] שבו נוצרים בו זמנית, מוצרי "טובין" וגם מוצרים "רעין".  
שורה 78: שורה 80:  
==ארגונים ומוסדות==
 
==ארגונים ומוסדות==
 
*[[האגודה הבינלאומית לכלכלה אקולוגית]]
 
*[[האגודה הבינלאומית לכלכלה אקולוגית]]
 +
*[[כלכלה אקולוגית (כתב עת)]]
 
*[[:קטגוריה:הפורום לכלכלה בת קיימא]]
 
*[[:קטגוריה:הפורום לכלכלה בת קיימא]]
    
==מושגים==
 
==מושגים==
 +
*[[:קטגוריה:מושגי יסוד בכלכלה אקולוגית]]
 
*[[תרמודינמיקה]]
 
*[[תרמודינמיקה]]
 
*[[טביעת רגל אקולוגית]]
 
*[[טביעת רגל אקולוגית]]
 
*[[כלכלה ביופיסית]]
 
*[[כלכלה ביופיסית]]
*[[:קטגוריה:מושגי יסוד בכלכלה אקולוגית]]
      
==קישורים חיצוניים==
 
==קישורים חיצוניים==